Jak usunąć kropki farby, smoły, asfaltu i inne zanieczyszcze
Moderator: Mariusz
Usuniecie z karoserii obcego lakieru
Jakis czas temu dostalem lekko w prawy tylni bok. Nie jest to duze wgniecenie, a lakier jest w zasadzie tylko lekko zarysowany, blacha nie ma kontaktu z powietrzem. Tak wiec pewnie nie bede tego zbyt szybko robil u lakiernika.
Problem w tym, ze na wysokosci baku zostalo troche obcego lakieru w kolorze bialym a ja mam granatowa Zafire i to razi - jak sie tego najlatwiej i najbezpieczniej pozbyc?
Podobnie na zderzaku pozostala cienka warstwa plastikowej oslony zderzaka samochodu, ktory mnie obtarl. Widze, ze w zasadzie mocniej drapiac paznokciem schodzi to jakos. Czy ktos ma dobry patent na to jak bezbolesnie usunac te "obce ciala" z mojej Zafiry? W szczegolnosci tak aby nie popsuc lakieru, ktory jest pod spodem.
Problem w tym, ze na wysokosci baku zostalo troche obcego lakieru w kolorze bialym a ja mam granatowa Zafire i to razi - jak sie tego najlatwiej i najbezpieczniej pozbyc?
Podobnie na zderzaku pozostala cienka warstwa plastikowej oslony zderzaka samochodu, ktory mnie obtarl. Widze, ze w zasadzie mocniej drapiac paznokciem schodzi to jakos. Czy ktos ma dobry patent na to jak bezbolesnie usunac te "obce ciala" z mojej Zafiry? W szczegolnosci tak aby nie popsuc lakieru, ktory jest pod spodem.
Po remontach dróg mam sporo kropek na całym aucie ze smoły i asfaltu. Macie jakieś sprawdzone preparaty do usuwania tych zanieczyszczeń? Jak to stosować żeby nie narobić sobie więcej roboty. Kupiłem w motoryzacyjnym Decabit z firmy ATAS. Myślę, że nie będę żałował ...
Ostatnio zmieniony 18 sie 2011, 14:49 przez milosz219, łącznie zmieniany 1 raz.
Lorry, nie stosowałem nigdy takich specyfików jak glinka lakiernicza.
Wiem jednak że jeśli na masce są odpryski rdzewiejące to zawsze staram się je z czyścić i delikatnie lakierem zaprawić.
Jeśli jednak wiesz jak to zrobić to postaraj się wyczyścić tą rdzę i zapraw lakierem tego samego rodzaju i jeśli umiesz to papierem wodnym 2500 postaraj się tak po zacierać te plamki aby stały się jednolite i później pasta polerska maszyna polerska i auto wygląda lala.
Wiem jednak że jeśli na masce są odpryski rdzewiejące to zawsze staram się je z czyścić i delikatnie lakierem zaprawić.
Jeśli jednak wiesz jak to zrobić to postaraj się wyczyścić tą rdzę i zapraw lakierem tego samego rodzaju i jeśli umiesz to papierem wodnym 2500 postaraj się tak po zacierać te plamki aby stały się jednolite i później pasta polerska maszyna polerska i auto wygląda lala.
Jak w temacie koledzy. Chodzi o usunięcie z czarnych elementów zderzaka mikro-kropek farby (efekt używania farby w sprayu )