[A] - kacza1982 - 1,8 Selection, 125 KM, 2001

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 16629

#76 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

GOTI pisze:
kacza1982 pisze:Niestety muszę się zgodzić, bo ramka jest oklejona przeze mnie, więc nie najlepiej, ale bardziej mnie teraz boli, że kupiona folia jest o wiele jaśniejsza niż oryginalne panele. Jak się nauczę dobrze oklejać to kupię bardziej zbliżony kolor, bo jednak to jakaś odmiana w stosunku do serii i nie przesadzona.
Oklejałem u siebie ten panel + popielniczkę folią "szczotkowana stal" w odcieniu grafit, więc wygląda to podobnie do ori (oprócz oczywiście wyżłobień), więc możesz tego spróbować na ramce ;)
U mnie szczotkowane alu ale zbyt jasne wybrałem, spokojnie, tak jak pisałem, potrenuję i kupię dobrą folię w odpowiednim kolorze, bo podoba mi się to połączenie.

A dzisiaj przy okazji demontażu kamerki (idzie do reklamacji znowu) poprawiłem działanie obiegu zamkniętego-wypadł plastik z kopułki na wentylatorze i teraz kombinuję jak to zabezpieczyć na przyszłość, bo to z biegiem czasu znowu wypadnie :(

#77 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Oddałem w zeszłym tygodniu auto na wymianę gum na stabilizatorze (na szarpakach gość powiedział, że są do wymiany) i przy okazji, aby mechanior wyregulował ręczny, bo trzyma na prawe koło tylko, przy okazji standardowo - sprawdź mi jeszcze zawieszenie co trzeba wymienić, gałki, tulejki itp. Po godzinie telefon-zawieszenie jest sztywne, ale niestety amory do wymiany z przodu, auto się buja strasznie i to amory mi tłuczą z przodu, przy okazji do wymiany przewody hamulcowe, bo są zardzewiałe i tłumik końcowy dziurawy (akurat to wiedziałem). Dzisiaj odebrałem auto, amory nówki Bilstein B4, poprzednie ori GM, więc swoje 14 lat już wysłużyły, fotki

Obrazek i nowy Obrazek

Hamulce wyregulowane z tekstem, ręczny jest słaby, przyjedź za miesiąc to się podciągnie jak się klocki ułożą, wcześniej brały krzywo po zaciski na prowadnicach zapieczone były, hmmm. Rozwalił mnie tekstem, że ktoś wcześniej mało nasmarował... moja odpowiedź: "przecież k.... sami żeście to robili rok temu-tarcze, klocki regeneracja zacisków, więc kto to spier...lił?" konsternacja i tekst, że za miesiąc zrobią za darmo regulację. Wyjechałem z warsztatu, hamulce czuć, że jednak lepsze trochę (tył ledwo co hamował wcześniej), amory są twardsze, auto się tak nie buja, jest komfort nadal, ale...
1. dalej coś się tłucze z prawej z przodu, więc jednak w zawiasie coś jest nie tak=zmiana mechanik i stacji diagnostycznej
2. regeneracja zacisków przez mechanika, który po niecałym roku krytykuje robotę gościa, który to robił (on sam) to kpina=zmiana mechanika
Po wydaniu 810zł ustalam, co należy
1. odwiedzić lepszą SKP i dowiedzieć się co w zawiasie piszczy albo sam z "brechą" podejdę do tematu
2. ZMIENIĆ MECHANIKA k... jego mać, lepiej drożej a dobrze
3. j.w.
4. odłożyć pieniążki na wydech (były odłożone na wymianę gum na stabilizatorze, hamulce i wydech, ale wypadły amorki, więc mniejsze zło wybrane)
5. patrz punkt 2. z powodu chlewu w aucie... przykre to, ale po przejażdżce miałem uj...ane ręce od kierownicy, gałki biegów i ręcznego... bez komentarza, sprzątanie auta obowiązkowe-już zrobione

Jedyny plus-Zosia doceniła inwestycję, nie wiedzieć czemu zaczęła otwierać/zamykać tylne prawe drzwi, wiedziałem, że muszę rozebrać wiązkę tych drzwi i w podzięce chyba zrobiła mi taką przyjemność po roku ciszy, pogłaskałem ją za to po desce ściereczkami nawilżanymi i plakiem, ech, zasłużyła, bo niewiele zrobiła, ale bardzo miło :)

Zrobi się poprawki i będzie cieszyć jeszcze bardziej... w nadzieji, że kolejny mechanik stanie na wysokości zadania
Ostatnio zmieniony 30 cze 2015, 19:55 przez Skasowany użytkownik 16629, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#78 Post autor: janekW67 »

Zmienić mechanika,zmienić!
Oczywiście!

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#79 Post autor: Wojti »

Skąd ja to znam ....Polska każdy na każdego jedzie a sam ma w d.... :shock:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

#80 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Wiem doskonale, narzekamy to nasza przywara, jednak do dotychczasowego mechanika nie zawitam, chociażby za up...oloną kierownicę, gałkę i ręczny, fotel... hm pewnie też... ale zostawmy to

Pora na mały update
Przyszła pora na serwis gazu po roku od instalacji (gwarancja 5 lat tego wymaga). Tydzień temu się umówiłem i Zosia się chyba pogniewała, na gazie jak było chłodno i przede wszystkim wilgotno zaczęła przerywać wywalając błąd P0301 czyli wypadanie zapłony na 1 cylindrze. Błąd tylko na benzynie, jak mokro to non stop, kasowanie pomagało na chwilę albo jazda na benzynie bez błędów, jak było cieplej-jazda po południu to ewentualnie jeden błąd kasowanko i wszystko w porządku. Pojechałem na umówiony serwis w środę i zgłosiłem przy okazji problem. Wymienione bebechy wtrysku na 1 garze, czyszczenie całej listwy wtryskowej, wymiana filtrów oraz kalibracja i prośba o testowanie i szybką odpowiedź w razie problemów. Problemu na razie nei ma, wydaje mi się, że auto jest minimalnie mocniejsze (pewnie efekt placebo), ale jest cieplej i błędu nie wywala, pożyjemy zobaczymy. Pomimo wszystko i tak chętnie na nią patrzę z balkonu i jeszcze chętnie do niej wsiadam :)

Kolejna wieść, ostatnio zauważyłem, że jeden emblemat na feldze jakoś odstaje i sprawdzając wyciągnąłem go... pourywały się zaczepy, już zamówiłem używany, ale kompletny... wiem, to jest duperela, ale wk...a mnie niesamowicie. Jak kupiłem Passata brakowało jednego dekielka alufelgi oryginalnej... zapłaciłem za taki 50zł+przesyłka, gdy sama felga kosztuje 100, ale cena nie gra roli, zadowolenie jak się patrzy na taki komplecik, to jest to :)

Następne w kolejce - przede wszystkim wymiana oliwy do tygodnia czasu, a potem zajrzeć na szarpaki jakieś konkretne, aby dowiedzieć się co mi tak stuka... później zapomniany tłumik, który zaczyna brzmieć co raz to lepiej hehehe (potem przychodzi taki moment, że zaczyna wk...wiać) no i może jak się uda w tym roku to może tempomacik jako wisienka na torcie

#81 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Niestety małe uaktualnienie... przykre. Podjechałem rano po robocie do kumpla, jeszcze mi powiedział "stań na wjeździe do bramy, nie będziesz wjeżdżał do placu", to był błąd. Sąsiadka z naprzeciwka nie wytarła szybek i swoim "bydlakiem" przyhaczyła Zosię...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zgłosiłem szkodę, pora czekać na odpowiedź i wycenę... przeprosiłem Zosię, że posłuchałem kumpla i nie nalegałem na wjazd na plac pod dom, przykre jest to, że będę musiał auto odstawić do lakiernika i kombinować transport do roboty, a mam 30km w jedną stronę :( Zobaczymy jak to wyjdzie, może się uda przy okazji zrobić rdzę na błotnikach i po całości spody drzwi, dzwon podstawą tuningu. Dobrze, że młoda dziewczyna nigdzie nie uciekała, przyznała się do winy, popłakała się biedna ze strachu, choć nawet nie myślałem krzyczeć, no cóż, stało się

Nikomu nie życzę, zobaczymy jak wyjdzie droga przez mękę ubezpieczeniową

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#82 Post autor: Bodek »

Jak masz przyzwoite ubezpieczyciela, albo jak tamta osoba ma takiego - to będzie OK i zamkniesz sprawę w ciągu dwóch tygodni.

Nie daj się oszukać na wycenie i negocjuj, jak nie to wstawiasz do warsztatu, dajesz im pełnomocnictwo i oni załatwiają to za Ciebie łącznie z zapłatą.

Od warsztatu otrzymujesz FVAT za wykonaną usługę.

Pamiętaj - uważaj na wycenę i propozycję szybkiej gotówki - na tym strasznie oszukują i ciężko jest później zrobić auto za te pieniądze :>
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#83 Post autor: chabretti »

No tak to bywa. Jak miała w dużej firmie OC to powinno pójść gładko. Zależy też na jakiego rzeczoznawce trafisz. Sąsiadowi ostatni stoczył się ciągnik ogrodniczy z lawety jak go ściągali i wpadł na lagunę 2 fl. Rzeczoznawca stwierdził wymianę maski i zderzaka. Maskę dało się zrobić bez lakierowania a zderzak na allegro w kolorze kupił. Został z tego co mówił około 2tys na plusie.
Bodek pisze: Pamiętaj - uważaj na wycenę i propozycję szybkiej gotówki - na tym strasznie oszukują i ciężko jest później zrobić auto za te pieniądze :>
I tak jak Bodek pisze nie daj się na szybką gotówkę złapać. Siostrze za Peugeota 206 proponowali 1200zł a przyjechał rzeczoznawca i wyszło 2100zł. Zorientuj się najpierw u lakiernika ile by wziął żebyś miał orientacje.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2015, 11:00 przez chabretti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#84 Post autor: norris_85 »

nie lubię takich wgniotów jak ten nad listwą na drzwiach, ciężko je zrobić tak, żeby było porządnie a nie było śladu :( współczuję

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#85 Post autor: Wojti »

No i lipa wychuchane ,zadbane ,bezwypadkowe i ....masakra oby wszystko dobrze się skończyło :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#86 Post autor: Maćku »

Przygoda nie miła :/

Z tego co się orientuje to Ubezpieczyciel ma obowiązek naprawić wszystko na oryginalnych częściach ;)
Obrazek

#87 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Panowie dzięki za słowa otuchy. Auto może nie wychuchane, ale za moje pieniądze i staram się dbać jak mogę i wierzcie mi czy nie, wyszedłem na dwór, wydawało mi się, że jestem spokojny, a fajki w ręce utrzymać nie umiałem, po prostu się trzęsły. Zobaczyłem, oceniłem, no prawie się nic nie stało, ale k... to moje auto ukochane. Jeżeli chodzi o ubezpieczyciela - oboje mamy w Axa, zobaczymy co zaproponują, bo konsultant nie chciał żadnych zdjęć, a do 2-3 dni roboczych ma się kontaktować osoba odpowiedzialna za moją sprawę. Nie miałem nigdy jeszcze takiej przygody (poza tym, że ktoś mi j... w zderzak w poprzednim aucie i nawiał) i nie wiem jak to się będzie toczyć dalej, ale dzięki za dobre rady. Chętnie podjechałbym do jakiegoś lakiernika na szybką wycenę, ale pracuję na 18-6 rana w tym tygodniu, więc mój dzień wygląda tak: 7-7:30 wpadam do domu, wypijam jakiś browar, idę spać o 9, wstaję ok. 16, szybki obiadzik i do roboty. Szczęście, że szkoda bardzo niewielka jednak i że uderzenie nie poszło na koło, więc zawias się obronił, jednak mnie wnerwia nawet jak ktoś mi z drzwi na parkingu walnie w listwę... Zobaczymy jak wycenią, jeżeli będzie dobrze to poproszę lakiernika/blacharza, aby mi całe doły drzwi, błotniki i "teren" pod listwami ozdobił ślicznym lakierem tępiąc rudą koleżankę :) czas pokaże jak będzie, pochwalę się mam nadzieję niebawem

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#88 Post autor: chabretti »

Czekamy na dalsze info :)

misiekzoo

#89 Post autor: misiekzoo »

Spokojnie gorzej jak sprawca by uciekł . Tak jak poszukasz nie za drogich majstrów zrobisz sobie jak piszesz i dodatkowe rzeczy za pieniądze jakie dostaniesz ;)

Pierwsze co już rozeznaj się ile będą u Ciebie chcieli za robotę w kilku warsztatach. Że jak przyjdzie wycena i proponowana kasa będziesz wiedział czy Cię zadowala .
Ostatnio zmieniony 29 paź 2015, 09:10 przez misiekzoo, łącznie zmieniany 1 raz.

#90 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Wczoraj wieczorem był telefon z tekstem typu: "wie Pan, proponuję wypłatę odszkodowania bez oględzin jeżeli Pan się zgodzi..." Pomyślałem o k...a będzie jakiś 1000zł, po chwili Pani podała kwotę. Pani poprosiła dopiero wtedy też o przesłanie zdjęć i nr konta. Jeżeli będzie tak jak obiecała to Zosia dostanie spory prezent i nie myślę tu żeby tak jeździć a kasę zostawić na coś innego - rdza pójdzie won, a kto wie czy coś się nie wymodzi...

więcej informacji po przelewie, bo nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca :)

btw najważniejsze, szukam dobrego lakiernika/blacharza w okolicy Wodzisław Śląski/Rybnik, szukam dobrego, a nie najtańszego, bez oszczędności chciałbym Zosię pocieszyć po tym incydencie
Ostatnio zmieniony 30 paź 2015, 08:15 przez Skasowany użytkownik 16629, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Zafira A”