Dodatkowe gniazdko zasilania - w podsufitce

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Mati_2001
Przeglądacz
Imię: Jac
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z22YH
Dodatkowe gniazdko zasilania - w podsufitce

#1 Post autor: Mati_2001 »

Witam
Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł zamontowania dodatkowego gniazdka przy lampce w podsufitce. Jako, że nawigację mam u góry szyby - zaraz pod lusterkiem wstecznym, denerwuje mnie pętający się długi kabel ładowarki ciągnący się od dźwigni hamulca ręcznego....
No i wymyśliłem 2 opcje:
1) roztrynić obudowę ładowarki samochodowej i podpiąć pod kabelki zasilające oświetlenie, przewód wypuścić z przodu podsufitki (przy szybie) i mieć owinięty o podstawę lusterka, na tyle długi, aby podpiąć do navi.
2) kupić ładowarkę ("smoczek") z wyjściem USB, wywiercić odpowiedni otwór w ramce oświetlenia i tam zamontować. Źródło zasilania - jak wyżej, tylko żaden kabel mi nie "dynda", a jak potrzebuję podpiąć urządzenie, to wyjmuję ze schowka kabel usb i podpinam.

Co sądzicie o takim patencie?
Czy zasilanie oświetlenia i grubość przewodów jest odpowiednia, aby takie coś zrobić ? Czy nie trzeba zmienić bezpiecznika na większy ?
Czy ładowarka schowana w podsufitce nie będzie się zbyt grzała przy braku wentylacji (nie chcę zośki puścić z dymem)
a może są jeszcze jakieś inne przeciwwskazania ?Za 2 tygodnie mam urlop i przed wyjazdem na wczasy myślę o takim rozwiązaniu. Na razie tylko myślę :)
Ostatnio zmieniony 14 lip 2015, 17:53 przez Mati_2001, łącznie zmieniany 1 raz.
2005-2008 Zafira A 1,8 125 PS 2001r
2008-2018 Zafira B 2,2 150 PS 2007r
2019 - pora na zośkę C ? :lis:
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: Bodek »

_model_

#3 Post autor: _model_ »

Ja kupiłem gniazdo 12V, wywierciłem otwór w zaślepce koło lampki i zamontowałem tam gniazdo (pod rejestrator). A dodatkowo koło szybki trójkątnej między słupkami zamontowałem rozdzielacz gniazda (pod navi i pod telefon). Wszystkie kable kładłem od nowa, bo robiłem przy okazji aby zasilanie w tych gniazdach pojawiało się po przekręceniu stacyjki (sterowanie plusem na przekaźnik). Kable kładzione od konsoli środkowej do góry (pochowane pod kierownicą, w słupku i nad podsufitką), bo pod konsolą znalazłem miejsce aby spokojnie umieścić przekaźnik, a dodatkowo blisko zasilana gniazda 12V w konsoli, a plus po stacyjce do wysterowania napięcia wzięty z kabelka, które daje podświetlenie gniazda zapalniczki. Jako, że Moja Zafirynda była dla osoby nie palącej to mam zwykłe gniazdo 12V a nie gniazdo zapalniczki...
Mati_2001
Przeglądacz
#4 Post autor: Mati_2001 »

_model_ pisze:Ja kupiłem gniazdo 12V, wywierciłem otwór w zaślepce koło lampki i zamontowałem tam gniazdo (pod rejestrator). A dodatkowo koło szybki trójkątnej między słupkami zamontowałem rozdzielacz gniazda (pod navi i pod telefon). Wszystkie kable kładłem od nowa, bo robiłem przy okazji aby zasilanie w tych gniazdach pojawiało się po przekręceniu stacyjki (sterowanie plusem na przekaźnik). Kable kładzione od konsoli środkowej do góry (pochowane pod kierownicą, w słupku i nad podsufitką), bo pod konsolą znalazłem miejsce aby spokojnie umieścić przekaźnik, a dodatkowo blisko zasilana gniazda 12V w konsoli, a plus po stacyjce do wysterowania napięcia wzięty z kabelka, które daje podświetlenie gniazda zapalniczki. Jako, że Moja Zafirynda była dla osoby nie palącej to mam zwykłe gniazdo 12V a nie gniazdo zapalniczki...
dzięki za podpowiedź - ja chciałem zrobić przy jak najmniejszym rozkopywaniu środka (zofia dziewicza, nie było w niej jeszcze nic ruszane), oraz dodatkowo, aby zasilanie było cały czas, a nie tylko po przekręceniu stacyjki.
Przy okazji mam pytanie - jak napisałeś, zamontowałeś gniazdko koło lampki, czyli "do góry nogami" - czy nie zdarza się, że ładowarka z niego wypada na naszych równych, polskich drogach ?
_model_

#5 Post autor: _model_ »

Mati_2001 pisze:dzięki za podpowiedź - ja chciałem zrobić przy jak najmniejszym rozkopywaniu środka (zofia dziewicza, nie było w niej jeszcze nic ruszane), oraz dodatkowo, aby zasilanie było cały czas, a nie tylko po przekręceniu stacyjki.
Przy okazji mam pytanie - jak napisałeś, zamontowałeś gniazdko koło lampki, czyli "do góry nogami" - czy nie zdarza się, że ładowarka z niego wypada na naszych równych, polskich drogach ?
Nic nie wypada. Ładowarka siedzi bardzo ciasno w gnieździe. A gniazdo kupiłem takie:

http://allegro.pl/gniazdo-zapalniczki-h ... 44907.html

Wywaliłem tylko tą hermetyczną klapko-gumę.
Mati_2001
Przeglądacz
#6 Post autor: Mati_2001 »

Oooo - super :)
I tą drogą chyba pójdę :) Dzięki za podpowiedź :piwo:
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#7 Post autor: tOmki »

Skąd najlepiej wsiąść (+) w pobliżu słupka A, po lewej stronie (trójkątna szybka).
Planuje zrobić dodatkowe gniazdo 12v na tel/navi.
ZB Obrazek
ZC Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”