[B]P1901 - za duża różnica ciśnień DPF

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
gosia

#151 Post autor: gosia »

Marki pisze:Turbo nie padło... spokojnie ...od schiz to mamy Gosię na forum
Schiza ....schizą....nie zaprzeczam....aczkolwiek chciałam zauważyć,iż...kiedy mi wywalało ten błąd P19010F....konsekwencją ....była jednak regeneracja turbiny....czego oczywiście mam nadzieję...Jaco...uniknie.... ;)

Jaco
Debiutant
Model:

#152 Post autor: Jaco »

gosia pisze:...kiedy mi wywalało ten błąd P19010F....konsekwencją ....była jednak regeneracja turbiny....
Wielkie dzieki :? . Mam nadziej, ze az tak daleko to nie zajdzie, inaczej bede musial pomyslec o zamianie auta :cry:

Mam jeszcze jedno spostrzezenie - kiedy wciskam, na biegu jalowym, pedal gazu - obroty rosna do okolo 2500 i nie chca isc dalej, slychac klekotanie, tak jakby sie zapowietrzal, pedql do dechy i nic - obroty spadaja (wciaz jest tylko ten sam blad w systemie P19010F). Poprawilem wszystkie przewody elektr. i gumowe, ktore moglem niechcacy wypiac w trakcie demontazu EGR-a - bez zmian. Zobacze jaki bedzie efekt wymiany przewodow elastycznych pod samochodem (jesli dojade do podnosnika ;-)).

kicaj

#153 Post autor: kicaj »

jedz do warsztatu, niech odepna dpfa, i sprawdz jak auto chodzi... bo moze byc ze zapchany dpf nie pozwala jechac (tak jak zapchany kat)
jesli uwazacie ze to tak zapchany dpf ze nie pozwala jechac to jedynie odpiecie pozwoli sprawdzic. mzna bedzie wtedy tez przeplukac dpfa, jak ktos ma ochote...
zawsze pytaniem jest czy to dpf sam w sobie zapchany czy ktorys z czujnikow szwankuje co skutkuje zlymi wskazaniami zapchania i ewentualnym rzeczywistym zapchaniem dpfu...
tak czy siak komputer i zczytanie parametrow...

Jaco
Debiutant
Model:

#154 Post autor: Jaco »

Kicaj - chyba miałeś rację, niestety wymieniłem EGR i dalej to samo. Odpielismy DPF i obroty chodza jak trzeba - czyli DPF zapchany albo czujnik, ale komputer wskazuje wciaz P1901. Nie mogę, z tego co wyczytałem po prostu odpiąć Dpf i jechać, wiec czy ktoś zna sposób na wyłaczenie DPF programowo (czy w ogóle jest taka opcja?). Zamierzam zainstalowac emulator DPF ale niestety jest poza granicami kraju i musze jakoś wrócić :? . Czy ktos wie w jaki sposób mozna przepłukać DPF - i czy warto to robić? Musze przejechac około 1500km :oops: . HELP!

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#155 Post autor: Lorry »

Oblukaj m.in ten temat :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ef0d#20097

I popatrz jeszcze w tym podforum bo gdzieś już o tym było trochę ;)

kicaj

#156 Post autor: kicaj »

Jaco, usuniecie dpfa pewnie kazdy tlumikarz, ale potem trzeba techem, opcomem czy czyms takim zdeaktywowac... nie wiem jak sie to robi, ale widzialem taka opcje w fejsie...
co do plukania, to czytalem ze niektorzy robili to sami, kupili na allegro plyn, plukali przez noc i dawalo sie odpalic, oczywiscie po tym plukaniu trzeba wypalic dpf fejsem a nastepnie w trase i niech sie sam wypali...

humel77

#157 Post autor: humel77 »

JACO Witam ,na początek jak auto nie odpala rozkręć trzy śruby przed dpf :{delikatnie rozszczelnić szpara na 3 milimetry } auto powinno odpalic i spokojnie dojechac na warsztat.Środek niepamiętam jak się nazywa ,sprawdze i wieczorem odpiszę.Ale z doświadczenia wiem że zapchany dpf to skutek nieprawidłowego działaniw EGR {recyklingu spalin }UWAGA komputer niepokarze ci tej usterko.Sprawdzenie EGR nie sprawia problemu ,na początek sprawć TYLKO elektrozawor {czarny przykręcanu na cztery śrubki ''trox'' do człego egr ,ten elektro magnes jest nierozbieralny [ale ja go nawierciłem i przeczyściłem ] ty sprobuj go rozruszać czyszcząc i przedmuchując , na koniec podłącz kabelkami do akumulatora ,to niema prawa się zacinać !!! pozdrawiam

Jaco
Debiutant
Model:

#158 Post autor: Jaco »

Witam wszystkich :D
WSZYSTKO OK. Po wyczyszczeniu DPF-a silnik bzyka bez problemów. DPF został wyczyszczony przez przedstawiciela firmy (polski odnośnik; http://www.tunap.com/pl/obszary-dzielalnoci/auto.html). czyszczenie polegało na wtryśnięciu pod ciśnieniem 0,5l płynu do DPF-a przez otwór po wykręconej sondzie, nastepnie po 15min, kolejne 0,5l tego samego płynu plus 0,25 płynu czyszczacego plus płyn do oleju i do paliwa. Po dopaleniu silnik zwiekszal swoją moc z sekundy na sekunde. Po przejechaniu okolo 20-30min na autostradzie - brak problemów. Niestety samoczynnie regeneracja dpf-a nie wystartowała wię odpaliłem OPCOM-a i wystartowałem ręcznie. Tym razem była to prawdziwa regeneracja (temp. pow 90stC, obroty pow 3tys, iskry z rury). Po zakończeniu wskazuje Nasycenie filtra cząstek paliwa Diesel,78 % - nie wiem czy to dobrze czy źle?
Dla pewności jade jutro do serwisu OPLA zrobić upgrade softu na nowszy - podobno lepszy dla DPF-a. Mam nadzieję że bede mógł zobaczyć kiedy startuje regeneracja (wskaznik zarzenia) - byłoby dobrze. Jeli nie to czym predzej zamierzam wstawic emulator lub przeprogramowac kompa.
Apropo, czy ktos ma doswiadczenie która wersja jest lepsza - emulator czy przeprogramowanie - w razie, np. awarii poza granicami kraju.
Wielkie dzieki za pomoc i komentarze. Powodzenia z DPF-em :lol:

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#159 Post autor: franki »

Przy wypalaniu stacjonarnym nie wypali więcej niż do nasycenia 70%.
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

kicaj

#160 Post autor: kicaj »

wiec w te pedy na autostrade i jeszcze raz ja przegonic ;) niech sie zainicjuje samoczynne wypalanie...

Jaco
Debiutant
Model:

#161 Post autor: Jaco »

franki pisze:Przy wypalaniu stacjonarnym nie wypali więcej niż do nasycenia 70%.
Mozliwe, ale trzeba wziąć pod uwage, że miałem jakieś płyny chemiczne w dpf-ie, oleju i paliwie - moze one coś tam mieszają podczas spalania (tzw. regeneracji)????

Jaco
Debiutant
Model:

#162 Post autor: Jaco »

kicaj pisze:wiec w te pedy na autostrade i jeszcze raz ja przegonic ;) niech sie zainicjuje samoczynne wypalanie...
Za chwile bede upgradował soft w komp samochodu, spróbuję po upgradzie - dam znać czy zadziałało. Tak w ogóle to nie zauważyłem tego procesu w przeszłosci aż do momentu zapchania dpf-a. :mrgreen: Ale nie jestem pewien czy po wykonanym wczoraj wypaleniu (regeneracji) wystartuje ona dzisiaj. Czy do automatycznej regeneracji nie trzeba przejechać kilka (set) km? ;)

Pedro
Debiutant
Model:

#163 Post autor: Pedro »

Widzę że się potwierdziły moje podejrzenia co do zapchania filtra i dobrego czujnika.
Przy wypalaniu stacjonarnym wartość ok 70% jest prawidłowa.
Wypalanie na trasie zacznie się około 107% nasycenia DPF.
Gdy będą Ci wymieniać soft pamiętaj aby mieć sprawny akumulator. Jeżeli spadnie napięcie podczas wymiany softu (a to chwilę trwa) możesz nieodwracalnie uszkodzić sterownik silnika. Nie łudź się, że lampka od świec żarowych pokaże Ci rozpoczęcie procesu dopalania filtra. Tak było w pierwszym sofcie w silnikach z DPFem. Teraz miganie wskazuje przypadek wielokrotnego przerwania dopalania filtra i konieczność jego dopalenia i to nie zawsze.
Po wyminie softu będziesz miał nasycenie ponad 100% i przy pierwszej jeździe rozpocznie się wypalanie. Nasycenie jest wartością wyliczaną, nie braną bezpośrednio z czujnika różnicy ciśnień, on służy do samodiagnostyki układu.

kicaj

#164 Post autor: kicaj »

Jaco pisze:
franki pisze:Przy wypalaniu stacjonarnym nie wypali więcej niż do nasycenia 70%.
Mozliwe,
nie mozliwe a napewno ;)
Jaco pisze:Czy do automatycznej regeneracji nie trzeba przejechać kilka (set) km?
automatyczne wypalanie nastepuje po przekroczeniu pewnego progu zapchania...
i w zaleznosci od warunkow jazdy moze to byc i po 200km jak i 1200km...
a poniewaz masz dpf zapchany powyzej 70% mozesz oczekiwac ze szybko sie zacznie wypalac, no chyba ze masz cos nei tak z czujnikami...
Pedro pisze:Teraz miganie wskazuje przypadek wielokrotnego przerwania dopalania filtra i konieczność jego dopalenia i to nie zawsze.
mozna w serwisie poprosic aby aktywowali te funkcje - miganie przy wypalaniu...

Jaco
Debiutant
Model:

#165 Post autor: Jaco »

Witam
przejechalem 120km nie wlaczajac 6 biegu, obrotu pomiedzy 2 a 3tys, temp pow 85stC i nic. Wypalanie nie wystartowało, wg OPCOM-u nasycenie wzrosło do 92%. Musze chyba poczekać jeszcze jakiś czas aby wystartowało. W serwisie powiedzieli mi ze nie moga aktywowac migania diody przy wypalaniu - czy ktos wie czy mozna to wykonac przy pomocy OPCOM-a? (Przy okazji, OPCOM pozwala na sprawdzenie elektromagnesu EGR-a bez potrzeby rozkręcania go).

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”