Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam,
Mam nietypowy problem, niedawno zafirka kupiona i poprzedniemu właścicielowi coś wpadło wewnątrz deski rozdzielczej.
(zaraz przy szybie na desce rozdzielczej są otwory / wylot powietrza na szybe, może tam wpadło to coś?)
Przy mocniejszym skręcie w prawo lub lewo "to coś" podejrzewam że to moneta kula się wzdłuż lini którą narysowałem.
Prosze o podpowiedzi jak się do tego dobrać, trochę bardzo mnie to wnerwia na zakrętach i przy agresywniejszej pracy silnika ta moneta...? drży
Czekam na pomysły
Pozdrawiam
do odkurzacza a dokładniej do jego rury zamontuj lejek do końca lejka domontuj elastyczny mały przewód i w taki sposób zrobisz sobie prostą ssawkę. Może coś wyssiesz...
Coś takiego znalazłem kiedy przerabiałem temat czyszczenia klimy https://www.youtube.com/watch?v=rI7gW_Q5_n4
Ostatnio zmieniony 04 sie 2015, 21:53 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za podpowiedzi.
Na dniach postaram się do tego zabrać - dam znać z jakim rezultatem.
BTW. Jeśli dwie powyższe propozycje nie wypalą. będzie trzeba demontować deskę rozdzielczą, podejrzewam że kupa pracy przy tym będzie a czy ewentualnie rozebranie radia i tego środkowego panela da mi dojście do tej płozy / powierzchni wgłąb, po której ta "moneta" się kula?
Ostatnio zmieniony 05 sie 2015, 11:17 przez MrBartek, łącznie zmieniany 1 raz.
patent: rafant4011 z gumowym wężykiem pod odkurzaczem wprowadzony od podszybia w otwory powietrzne wylotowe - kombinowałem ale nic...
patent: adam ściągnąłem schowek i zaczęło się: ujrzałem najpierw metalową rurę widoczną na zdjęciu (stwierdziłem że to nie to bo odgłos kulania się czegos tam na zakrętach jest bardziej plastykowy) a za rurą dojrzałem tunel powietrzny idący do bocznego nawiewu pasażera (oznaczyłem go na czerwono. Foto 1 To co mogłem zrobić to delikatnie odchylić łączenie w miare elastycznego tunelu wchodzącego w wbudowany w deskę rozdzielczą wylot. Próbowałem wsadzić tam paluchy ale nic nie wyczułem, potem wsadziłem drewniany kołek / klin Foto 2 i pojechałem na rondo pokręciłem baczki aby siłą odśrodkową to coś wyleciało ale bez rezultatu
Jutro spróbuje klinem podważyć i wprowadzić wężyk może się uda - oby.
gRZENIU o tym samym dzisiaj rano pomyślałem
Dzisiaj drugie podejście - czuje że się uda.
Rozważam jeszcze jedną opcję, dość brutalną, mianowicie w tym tunelu od spodu wypalić okienko 3x3cm (lutownicą) i to coś samo wypadnie, potem wstawić nakładkę 3,5x3,5cm i okleić taśmą wzmocnioną. To w zasadzie jest tylko tunel powietrza, czy jednak może się przez coś takiego babrać jeśli chodzi o klime...?
Rozkładam ręce. Zasada ta sama - mocny skręt przed robotą aby "to coś" przekulało się na prawą stronę w miejsce ściągniętego schowka pasażera. Ściągnąłem tunel powietrzny z wyjścia na nawiew pasażera. Robiąc przez to lepsze dojście do tunelu. Wsadziłem mniejszy wężyk pod odkurzaczem - i nic. Potem poszedłem na całość wsadziłem oryginalny wąż z odkurzacza (żeby osiągnąć lepszy cug) i wepchałem go w tunelu, aż do środka deski rozdzielczej - i nic. Z tego wynika że tajemnicze "to coś" nie kula się w tunelu powietrznym... hmmm...
Spróbowałem jeszcze sprawdzić pod maską zaraz przy szybie - ściągnąłem osłonkę podłużną wzdłuż całej szyby (tam gdzie są spryskiwacze szyb), zauważyłem równą powierzchhnie po której "to coś" mogłoby się kulać - więc odkurzacz i heja w narożnikach - i nic...
Macie jakieś propozycje gdzie "to coś" może siedzieć?
Ostatnio zmieniony 07 sie 2015, 07:41 przez MrBartek, łącznie zmieniany 6 razy.
Jak nie jest to pilne to zamów u chińczyków - koszt ok 40zł
Przewód 5m, podświetlenie LED, wtyk USB.
Można podłączyć do laptopa, lub komórki jak obsługuję OTG.
Ja bym nie szedł w dodatkowe koszta i gdybanie czy się uda czy nie
Zabrał bym się za zdejmowania całej deski rozdzielczej - tylko przed tym dokładnie zaplanował wszystkie operacje...gdzie są śruby , zatrzaski ( jak są ) i inne połączenia.
Według mnie najlepiej skontaktować się z kimś kto ma szrot lub rozbiera auta na części , powinien coś za piwo doradzić