Pomoc w zakupie zafiry.

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
MefeDron

Pomoc w zakupie zafiry.

#1 Post autor: MefeDron »

Witam,jestem tu nowy a,więc wypadałoby się przywitać :-)
Nazywam się Sebastian i pochodzę z Wrocławia, z zawodu jestem kierowcą zawodowym czyli kat C+E i w świat :-)
Obecnie jeżdżę astra g coupe z silnikiem 2.2 16V co jest totalnie nieudanym zakupem,ale mniejsza z tym.
Zarejestrowałem się tutaj na forum głównie po to w początkowym etapie korzystania aby posłuchać się rad posiadaczy/ekspertów w dziedzinie Zafiry B.
Rodzina mi się powiększyła tak więc czas kupić coś większego, szukam zafiry B po lifcie,koniecznie z nawigacją i navi oraz klimatyzacją, reszta jest mi obojętna(choć jak się trafi to może i być full opcja),najbardziej zależy mi do poradach względem silnika.
Wiadome jest że większość ogłoszeń to diesle,niestety ze względu na pracę jaką wykonuje nie robie zbyt wielu kilometrów tak więc diesel raczej się nie kalkuluje,pierwsza myśl jaka była to 2.0 T 200 KM,ale z tego co udało mi się wyczytać dużo pali a nie jedzie, wszędzie zachwalaja 1.8 140 KM ale podobno piją dużo oleju (moja astra obecnie bierze 500ml na 1000km po remoncie tak więc silniki olejo zerne omijam szerokim lukiem),chciałbym abyście choć trochę mnie naprowadzili na dobry silnik który trochę mi posłuży... a OPC 240 KM w budżecie ok 35 tys jest realna ?
Proszę o porady,pozdrawiam :-)
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#2 Post autor: Wojti »

Jeśli chodzi Ci po głowie OPC 240 koni to poczytaj mój profil To nie tanie auto które mało pali..... :lol: :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
MefeDron

#3 Post autor: MefeDron »

Chodzić może i chodzi, ale często rozum musi wygrywać z sercem.
Na początku nastawialem się na kupno VC po lifcie z 2.0T,ale po dłuższych namyslach wybór padł na zafire.
Miałem przyjemność jeździć ale dieslem,i całkiem fajnie,niestety diesel nie dla mnie.
Z chęcią prześledze temat w wolnej chwili,możesz mi powiedzieć ile twoj motor mniej wiecej palil na serii ?
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#4 Post autor: Wojti »

Pali jak smok przy efektywnej jeździe :lol: Jak docierałem nowe tarcze hamulcowe to paliła 12,3 w mieście na trasie nigdy nie mniej niż 13,5 i to tez jak docierałem tarcze .Normalne spalanie przy wykorzystaniu sportowej mocy w tym aucie to 17-20 miasto poza miastem 14,5- 18 l przy szybkiej jeździe np autostradą .Dodam tylko ze Zafirka pod moja nogą zawsze dostarcza mi radość z jazdy .Nie jest to auto do codziennej jazdy koszty spalania i eksploatacji nie sa małe .Jeśli masz duzo kasy :piwo: i ci to nie przeszkadza polecam :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
MefeDron

#5 Post autor: MefeDron »

No 2.2 w mieście przy mojej nodze pali mi 14,tak więc tragedii nie ma.
Głównie zależy mi aby oleju nie pił silnik,wszystkie inne części pewnie nie są kolosalnie droższe jak do zafiry np 1.8 czy się mylę ?
Co w tym motorze jest bolączką taką że jest to np wada wiesz może ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”