[B]Ile palą wam CDTi?
- spectroB
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
U mnie mam 6,9/100km gdzie 75% to miasto. Spalanie chwilowe na dobrze rozgrzanym silniku bez obciążenia 0,4-0,5/h z załączoną klimą musiałbym sprawdzić na razie nie używam. Wspomnę że jestem po dwóch dawkach STP do wtrysków gdyż przed sezonem zimowym wyszły mi ceregiele na odczycie dawek korekcyjnych. Na dniach będę podpinał się żeby ponowić odczyt.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Sergiusz
- Auto: Zafcia B 1.7 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A17DTJ
Mi też nie bezpiecznie zaczyna spalanie wzrastać. powoli narazie ale ciągle rośnie.
Mi też nie bezpiecznie zaczyna spalanie wzrastać. powoli narazie ale ciągle rośnie.
Powyższe słowa wyrażają opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny
Cześć. Jestem po wymianie turbiny (regenerowana) jest ciszej i wszystko byłoby elegancko gdyby nie 2 rzeczy, które mnie trochę niepokoją. 1. Zwiększone zużycie paliwa o ok. 2 litry -moje subiektywne oddczucie na podstawie znacznych różnic po wskazaniach chwilowego spalania, które mam cały czas uruchomione.
2. Auto po tej wymianie jest bardziej ospałe niż wcześniej. Wolniej się wkręca, jakby dłużej trwała turbo dziura.
Czy miał ktoś podobną sytuację po wymianie turbiny. Czy ona się dociera czy coś?
2. Auto po tej wymianie jest bardziej ospałe niż wcześniej. Wolniej się wkręca, jakby dłużej trwała turbo dziura.
Czy miał ktoś podobną sytuację po wymianie turbiny. Czy ona się dociera czy coś?
Cześć, kilka dobrych stron temu pojawił się temat nieprawidłowego odczytu spalania Zafiry B w związku z niestandardowym rozmiarem opon. Ja właśnie mam taki przypadek, gdzie mam profil 60 r16. Czy mogę ze tak powiem z poziomu swojego auta sprawdzić ustawienia komputera w tym zakresie? Jak, jeżeli można?
moja pali cały czas 13.5l cykl mieszany a tylko jest 100KM pod maska pozdrawiam
możliwe możliwe tak pali musze jechac podłaczyć pod komputer bo strasznie duzo pali jak na taki mały motor!!!!cały czas jezdze na klimie ale to nie istotne jak czytam ze pala po 7l to chyba na luzie jak stoją....
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
może zmień styl jazdy - ja zacząłem od 9,5 w mieście, teraz schodzę do 7,5-8dragus2020 pisze: możliwe możliwe tak pali musze jechac podłaczyć pod komputer bo strasznie duzo pali jak na taki mały motor!!!!cały czas jezdze na klimie ale to nie istotne jak czytam ze pala po 7l to chyba na luzie jak stoją....
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=8063
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=7735
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
-
- Mieszkaniec
rafant4011, za to Tobie działa pół silnika...
Gdzie takie spalanie z klimą??
Powyższe słowa wyrażają opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ja jako posiadacz ciężkiej nogi, poruszający się sporo po mieście, mam średnie spalanie na poziomie 7.6 l/100 km
Większość osób uważa, że silniki o mniejszej mocy będą zużywały mniej paliwa. Prawda jest taka, że posiadając większą moc w krótszym czasie osiąga się określoną prędkość i wykonuje manewr wyprzedzania, co przekłada się na średnie spalanie. Samochód z silnikiem o mniejszej mocy trzeba dłużej pomęczyć na większym spalaniu aby się rozpędzić, a przy spokojnej jeździe z ustabilizowaną prędkością zużycie paliwa jest zbliżone.
Jazda ekonomiczna nie polega na toczeniu się w stylu emeryckim, ale na pokonywaniu trasy z optymalnymi prędkościami obrotowymi.
Większość osób uważa, że silniki o mniejszej mocy będą zużywały mniej paliwa. Prawda jest taka, że posiadając większą moc w krótszym czasie osiąga się określoną prędkość i wykonuje manewr wyprzedzania, co przekłada się na średnie spalanie. Samochód z silnikiem o mniejszej mocy trzeba dłużej pomęczyć na większym spalaniu aby się rozpędzić, a przy spokojnej jeździe z ustabilizowaną prędkością zużycie paliwa jest zbliżone.
Jazda ekonomiczna nie polega na toczeniu się w stylu emeryckim, ale na pokonywaniu trasy z optymalnymi prędkościami obrotowymi.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
pierwszą wypowiedź zostawię bez komentarza -czytaj ze zrozumieniemsergiu pisze:rafant4011, za to Tobie działa pół silnika...
natomiast; klima jeśli jest to trzeba z niej korzystać w końcu po coś konstruktor ją wymyślił, a do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja, włączona jest w trybie auto na 21*C
Jeśli auto pali Ci 13,5l na 100km, to coś jest nie tak. Może faktycznie sprawdź ten przelew...dragus2020 pisze:moja pali cały czas 13.5l cykl mieszany
Flora pisze: Jazda ekonomiczna nie polega na toczeniu się w stylu emeryckim, ale na pokonywaniu trasy z optymalnymi prędkościami obrotowymi.
ciężkiej nogi nie mam - bynajmniej nie dla mojej zosi
na zdj. widać. BC nie oszukuje bo na stacji i w kieszeni to czuć.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2015, 14:48 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
Zanim odeślesz kogoś do czytania ze zrozumień sam o takowe się postaraj.sergiu pisze:rafant4011, za to Tobie działa pół silnika...
Ja mam 6,2 bez klimy a prędkość średnią bardzo zbieżną