System S&S

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
evolution1zafir
Mieszkaniec
Imię: EVO
Auto: Opel Zafira C Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DT
System S&S

#1 Post autor: evolution1zafir »

Jak u Was działa S&S? U mnie przy nagrzanym silniku, dobrze wypalonym DPF'ie system załącza się gdy stanę i tylko wrzucę luz i sprzęgło. Czy to nie czasem za szybko? Ostatnio po 2h jazdy po autobanie i zatrzymaniu się na bramkach silnik zgasł, a gdzie chłodzenie turbiny i jej wyhamowanie? Czy to jest normalne? Zazwyczaj wyłączam system ale wtedy zapomniałem.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2015, 09:58 przez evolution1zafir, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: Rafoooo »

Zacytuję tekst z pewnej strony poświęconej tematowi S&S ... "Obawy może powodować użycie tego ekologicznego systemu w autach z turbosprężarką. Wyłączenie turbosprężarki po dynamicznej jeździe powoduje odcięcie jej smarowania i przyspieszone zużycie. Choć w założeniu system start-stop może mieć układ monitorujący czy ze względu na turbosprężarkę silnik może zostać wyłączony, ta praktyka pokazuje, że nie zawsze działanie jest zgodne ze zdroworozsądkowym rozumowaniem. Na szczęście, niekiedy stosowane są systemy podtrzymujące obieg olejowy turbosprężarki po wyłączeniu silnika".... Czyli wniosek jest według mnie jeden, jeśli Zafirka nie ma zabezpieczeń opisanych wyżej :/ , lepiej o tym pamiętać i unikać włączenia się systemu po dynamicznej jeździe. :piwo:
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

Awatar użytkownika
evolution1zafir
Mieszkaniec
Imię: EVO
Auto: Opel Zafira C Cosmo
Oznaczenie silnika: A20DT
#3 Post autor: evolution1zafir »

Masz świętą rację:piwo: Nie wiem czy Zafirka ma taki system. A tak poza tym, czy tunerzy są w stanie wyeliminować to z programu czy można np. usunąć bezpiecznik ( jeśli takowy istnieje ) z s&s ?

Awatar użytkownika
dawkus
Przeglądacz
Imię: Dawid
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: ZZZ

#4 Post autor: dawkus »

Ostatnio dostałem auto zastępcze bo jakiś gargamel mi auto porysował i dałem do warsztatu na kosmetykę... otrzymałem golfa 6 1.4 TSI z tym systemem i odrazu sobie pomyślałem przy pierwszym stopie na swiatłach po jezdzie po autostradzie...

...no to turbo kwiczy...

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#5 Post autor: Piasek »

Masz na pewno możliwość wyłączenia tego systemu. W większości przypadków dostępne z menu pokładowego. Jeżeli jednak Opel zadbał o zyski ASO (i nie umieścił tej funkcji) jechać do ASO i wyłączyć. To i tak taniej niż wymieniać turbinę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”