Wymiana żarówek podswietlenia prędkościomierza,obrotom..itp

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
wendi1

Wymiana żarówek podswietlenia prędkościomierza,obrotom..itp

#1 Post autor: wendi1 »

Witam chciałbym się zapytać was czy ktoś wymieniał już żaróweczki na te z innym kolorem do podświetlenia kokpitu lub diodowe, czy jest to ciężkie do zrobienia -- ściągnięcie obudowy aby wymienić je?

dzieki i pozdr.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 09:26 przez wendi1, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

Kolego wendi1, nie zadałeś sobie trudu, żeby poszukać na forum - najwięcej roboty jest z dostaniem się do zestawu wskaźników i wyświetlacza. Tu masz opis co trzeba zrobić demontując deskę rozdzielczą http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132 (niestety część zdjęć już się nie wyświetla, jak będziesz zainteresowany, to mogę przesłać Ci plik z kompletną zawartością tego postu), a w innych miejscach znajdziesz więcej info nt, żarówek i/lub diod
Ostatnio zmieniony 29 mar 2010, 22:29 przez MieHor, łącznie zmieniany 1 raz.
wendi1

#3 Post autor: wendi1 »

dzieki koledzy za szybka odp.na was zawsze mozna liczyc !!! ale powiem szczerze chyba sie za to nie zabiore kupa wnetrznosci na tych zdjeciach wisi to jest kupa roboty przy tej zmianie zaróweczek

pozdr.
BajBus

#4 Post autor: BajBus »

roboty jest trochę, ale efekt warty tego ;)
ja mam białe zegary i białe podświetlanie a wygląda to tak:
Obrazek
KOPERNIK

#5 Post autor: KOPERNIK »

Witam. A ja zrobiłem tak..

Obrazek

Obrazek
r1

#6 Post autor: r1 »

Czy jest ktos z poznania kto moglby mi pomoc ze zmiana na biale tlo ? Bede wdzieczny!
el_guapo

#7 Post autor: el_guapo »

KOPERNIK pisze:Witam. A ja zrobiłem tak..
To efekt "na diodach" czy na kolorowych żarówkach? - mam dokładnie takie same zegary i zastanawiam się nad włożeniem diodek, ale jednocześnie obawiam się o równomierność podświetlenia. :roll:

BTW Czy znacie sposób na zmianę wyświetlania licznika kilometrów ze świecących cyfr i czarnego tła na odwrotne - w słoneczny dzień nie widać przebiegu dziennego i całkowitego :| ; kiedyś w zegarkach ciekłokrystalicznych wystarczyło odwrócić taką "szybkę" na wyświetlaczu.
KOPERNIK

#8 Post autor: KOPERNIK »

el_guapo pisze: To efekt "na diodach" czy na kolorowych żarówkach?
el_guapo, tak to jest podświetlanie diodami a nie żarówkami..

.
el_guapo pisze:w słoneczny dzień nie widać przebiegu dziennego i całkowitego :| ; kiedyś w zegarkach ciekłokrystalicznych wystarczyło odwrócić taką "szybkę" na wyświetlaczu.
nie wiem czemu u ciebie nie widać u mnie teraz na diodach widać dość dobrze może dla tego też że diody świecą punktowo i nie rozpraszają światła....
zafirakamil

#9 Post autor: zafirakamil »

a co zrobić bo mi świeci bardzo słabo podświetlenie na niebiesko w dzień to nic nie widać
zafirakamil

#10 Post autor: zafirakamil »

może one mają jakąś folię
i dlatego słabo świecą
KOPERNIK

#11 Post autor: KOPERNIK »

zafirakamil pisze:a co zrobić bo mi świeci bardzo słabo podświetlenie na niebiesko w dzień to nic nie widać

powiem Ci że to taki urok tego podświetlania u mnie też w dzień nie widać tego niebieskiego ale czerwone widać w miarę.
Z tego co zakładałem swoje to nie widziałem żadnej folii i nie sądzę żeby były powlekane nią..
Może kupiłeś o mniejszej mocy????

pozdrawiam
zafirakamil

#12 Post autor: zafirakamil »

BajBus

#13 Post autor: BajBus »

na diodach nie ma żadnej folii...
niestety na słabe świecenie nic nie poradzisz...
tak musi być i tyle...
KOPERNIK

#14 Post autor: KOPERNIK »

zafirakamil, żeby było bliżej byś podjechał i bym Ci to zrobił poprawnie z zadowoleniem byś odjechał przy okazji :piwo: :lol:
zafirakamil

#15 Post autor: zafirakamil »

no a jak to zrobić żeby było poprawnie jak napisałeś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”