[B]Klimatronic

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
maglo18
Bywalec
Model:

#16 Post autor: maglo18 »

Co do termostatu to ja wymieniałem dwa tygodnie temu i z tego co wiem to nie ma zestawów naprawczych. Wymiana nic u mnie nie zmieniła a myślałem że moja ZF się nie dogrzewa. Uświadomiono mnie jednak że nowe diesle tak mają. Odnośnie trudności to w tak zwanym garażu poddałem się po około 2 godzinach i pojechałem do mechanika. Koszt wymiany to 150 z nowym płynem w chłodnicy.

kicaj

#17 Post autor: kicaj »

tylko gdybam, ale np w fordach 2.0 TDCI sa 2 termostaty... i co ciekawe ten maly jest wyszczegolniony w obiegu oleju (nawet serwisy o tym nie wiedzialy ;) ) a on sie zazwyczaj psul... moze i tak jest w silnikach 1.7 - moze czegos nie wiemy...

rafalle

#18 Post autor: rafalle »

Jestem po wymianie termostatu i jest o niebo lepiej. Zafira dużo szybciej się nagrzewa. A jak się nagrzeje to powietrze wieje silniejszym strumieniem (poziom jest prawie akceptowalny).

Gdy silnik jest zimny to strumień powietrza (mimo max ustawień) jest słaby (musi być jakiś czujnik od tego by nie puszczać zimnego powietrza na kabinę)

cbm80

#19 Post autor: cbm80 »

maglo18 pisze:Co do termostatu to ja wymieniałem dwa tygodnie temu i z tego co wiem to nie ma zestawów naprawczych. Wymiana nic u mnie nie zmieniła a myślałem że moja ZF się nie dogrzewa. Uświadomiono mnie jednak że nowe diesle tak mają. Odnośnie trudności to w tak zwanym garażu poddałem się po około 2 godzinach i pojechałem do mechanika. Koszt wymiany to 150 z nowym płynem w chłodnicy.
150zl dales w W-wie i to za komplet nowy termostat+robocizna+plyn?
Gdzie to robiles?
rafalle pisze: Gdy silnik jest zimny to strumień powietrza (mimo max ustawień) jest słaby (musi być jakiś czujnik od tego by nie puszczać zimnego powietrza na kabinę)
U mnie w ZA tez tak jest. Chyba klimatroniki same ograniczaja dmuchanie zbyt cieplym w lecie i zbyt zimnym w zimie powietrzem. Ale jest to troche denerwujace, bo w trybie manualnym chcialbym miec pelny wplyw na wszystko.

kołatek

#20 Post autor: kołatek »

Witam.Dzisiaj odkryłem, że nawiew mam tylko na szybę-reszta bardzo ograniczona.Po zmianie kierunku nadmuchu nic się nie zmienia. Przy zwiększaniu prędkości dmuchawy szumi tylko bardziej.Wcześniej myślałem, że to silnik się nie dogrzewa. Nie wiem od czego zacząć poszukiwania, a servizdzierców wolałbym uniknąć. Nie wiem jak dostać się do starowania nawiewem (pod deską).Proszę o pomoc.

rafalle

#21 Post autor: rafalle »

kołatek pisze:Witam.Dzisiaj odkryłem, że nawiew mam tylko na szybę-reszta bardzo ograniczona.Po zmianie kierunku nadmuchu nic się nie zmienia. Przy zwiększaniu prędkości dmuchawy szumi tylko bardziej.Wcześniej myślałem, że to silnik się nie dogrzewa. Nie wiem od czego zacząć poszukiwania, a servizdzierców wolałbym uniknąć. Nie wiem jak dostać się do starowania nawiewem (pod deską).Proszę o pomoc.
miałem dokładnie to samo na początku. ASO 2-3h szukało i znalazło rozpiętą wtyczkę od sterowania nawiewem. Rozbebeszyli całkiem dużo (pod kierownicą i pod schowkiem) - dodatkowo powiedzieli, że piekielnie ciężko było ją z powrotem spiąć

poszukaj książki 'zafira sam naprawiam' - tam jest cały dział o wentylacji

mstankie

#22 Post autor: mstankie »

Znalazłem kumatego speca od elektroniki w Oplach we Wrocławiu na Maślicach. Super spec, ale przyciął mnie trochę na kasę. Okazało się że do wymiany był cały wyświetlacz. Zrobił to fachowo i stosunkowo szybko, ale za aż 900zł, a to drogo, biorąc pod uwagę że wyświetlacz był używany. Jak ktoś chce to podeślę kontakt.

Nufio

#23 Post autor: Nufio »

Witam. Niestety nie mogę kupić używanego panela - klimatronik. Czy zna ktoś namiar na elektronika, któremu przesłałbym mój panel i spróbowałby go naprawić? W Allegro szukałem już ponad 2 miesiące a lato za chwilę. Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
alpi666
Bywalec
Model:

#24 Post autor: alpi666 »

a w naszym pieknym jaśle pytałes sie?
Turbo żyje :--) Turbo pije :--(

Szymon78

#25 Post autor: Szymon78 »

a od astry H nie pasuje? sporo tego na allegro było.- chyba ze się zmyło

Nufio

#26 Post autor: Nufio »

W Jaśle brak kogokolwiek(ja nie dotarłem do takiej osoby) na allegro nie ma w moim kolorze i typie. Niestety kicha!!!

Awatar użytkownika
ADAMO_16
Bywalec
Model:

#27 Post autor: ADAMO_16 »

Jeśli kolor inny to tylko przedni panel zmienić, sam tak mam zrobione.Kolego Nufio adres doszedł na PW?
UNIDEN 520XL + SIRIO AS-100 oraz AFRICA TWIN RD07
Obrazek

Nufio

#28 Post autor: Nufio »

Niestety nie doszedł.

Awatar użytkownika
ADAMO_16
Bywalec
Model:

#29 Post autor: ADAMO_16 »

Poszło na PW i emaila.
UNIDEN 520XL + SIRIO AS-100 oraz AFRICA TWIN RD07