Uszczelka - listwa pod szybą przednią
Moderator: Sebu$
-
Sansei
-
PanRadzio
Witam 
Odgrzewam stary temat by nie tworzyć nowego.
Mam problem z przednia uszczelką pod przednią szybą, trochę już odchodzi i mam takie pytanie:
- da się wyciągnąć tą uszczelkę wyczyścić, zapaćkać klejem do szyb i włożyć z powrotem czy należy jeszcze dodatkowo demontować plastikowe zaślepki ?
Pozdrawiam
Radek
Odgrzewam stary temat by nie tworzyć nowego.
Mam problem z przednia uszczelką pod przednią szybą, trochę już odchodzi i mam takie pytanie:
- da się wyciągnąć tą uszczelkę wyczyścić, zapaćkać klejem do szyb i włożyć z powrotem czy należy jeszcze dodatkowo demontować plastikowe zaślepki ?
Pozdrawiam
Radek
Ostatnio zmieniony 15 sty 2015, 13:40 przez PanRadzio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MARCEL!
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
U mnie podobnie ta uszczelka odlazi, zwłaszcza po demontażu podszybia w celu naprawy silniczka wycieraczek. Może wyczyścić uszczelkę benzyną ekstrakcyjną i podkleic klejem Soudal Fix All ultra? http://www.soudal.pl/kleje/item/407-fix-all-ultra-power
U mnie tak odłazi ta uszczelka:
P.S Jaki hosting do zdjęć używać na tym forum?
U mnie tak odłazi ta uszczelka:
P.S Jaki hosting do zdjęć używać na tym forum?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2015, 14:50 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 2 razy.
-
MARCEL!
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
W końcu pojechałem do firmy gdzie się zajmują autoszybami. Za oczyszczenie i ponowne naklejenie tej uszczelki/maskownicy zapłaciłem 20 zł.
Ona się z wiekiem odkształca (wiadomo, mrozy, upały itp.) także trudno używaną już spasować idealnie, ale mniej więcej udało się (może ok 1 mm szparki jest z lewej strony).
Aczkolwiek ten element to jest tylko ozdobny.
Ona się z wiekiem odkształca (wiadomo, mrozy, upały itp.) także trudno używaną już spasować idealnie, ale mniej więcej udało się (może ok 1 mm szparki jest z lewej strony).
Aczkolwiek ten element to jest tylko ozdobny.
-
vojti
- lawless
- Zafiromaniak
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z1.8XER
Podczas zakładania spryskiwaczy od Insigni obczaiłem troszkę jak to wygląda i mam wrażenie czy ta uszczelka jest czy jej nie ma woda przebywa taka samą drogę tylko troszkę łyso wyglądavojti pisze:Kilka lat temu ta uszczelka mi się obluzowała. Miałem ją robić ale zapomniałem do dzisiaj(do tego postu) . Nic nie cieknie, jest
Myśl samodzielnie!
-
Fedorak
Pomimo że temat prehistoryczny ale się podczepiam, bo jestem na świeżo, 2 dni po samodzielnej wymianie tejże uszczelkilawless pisze:mam wrażenie czy ta uszczelka jest czy jej nie ma woda przebywa taka samą drogę tylko troszkę łyso wygląda
Co do przebycia takiej samej drogi to chyba tak nie do końca - kiedy nie ma tej uszczelki to rzeczywiście woda docelowo i tak spływa do kanałów odprowadzających ją spod podszybia ale na zalanie narażone są wtedy bezpośrednio mechanizmy wycieraczek (te wszystkie fikuśne przeguby i poziome ramiona). Natomiast uszczelka powoduje to, że spływająca woda omija te mechanizmy i trafia prosto w zagłębienie tej plastikowej osłony podszybia a potem od razu odprowadzoa jest na boki i wylewa się za przednimi kołami.
Moja oryginalna uszczelka w Zafiryndzie A 2003 spadła z szyby po stronie kierowcy i co gorsza została "złapana" i zmielona ramieniem lewej wycieraczki, przez co dodatkowo miała wyrwany kawałek i wyglądało to fatalnie. Zamówiłem więc coś takiego:
http://allegro.pl/nowa-uszczelka-dolna- ... M2EwZDM%3D
Wymiana jest dość prosta tylko trzeba pamiętać o kolejności (przyjmuję że ramiona wycieraczek są zdjęte, plastik podszybia wyjęty):
1 - po zerwaniu starej uszczelki wymyć krawędź szyby od spodu i od góry rozpuszczalnikiem lub acetonem, bo lubi zostać gdzieś oryginalny klej, którego warstwa może skutecznie utrudnić wciśnięcie nowej uszczelki.
2 - najpierw trzeba założyć plastik podszybia z ewentualną lub potencjalnie pewną wymianą tych nakrętek:
http://allegro.pl/sruba-mocujaca-podszy ... 78981.html
3 - posmarować delikatnie krawędź szyby czymś tłustym ale odparowującym, np. płynem do naczyń lub WD40 (ja użyłem tego ostatniego)
4 - założyć na szybę i wśliznąć uszczelkę od jednej krawędzi i używając potem cieniutkiego śrubokręta do rozchylenia szczeliny w uszczelce wciskać ją na krawędź szyby.
5 - po założeniu uszczelki "przykryć" jej boczne skrajne krawędzie tymi bocznymi uszczelkami pionowymi schodzącymi po obu stronach szyby w dół (inaczej woda będzie lecieć w narożniki szyby)
Nie radzę zakładać uszczelki metodą "na wcisk" bez wcześniejszego założenia plastiku podszybia i bez tego śrubokręta - moje pierwsze podejście w ten sposób skończyło się zalaniem wszystkiego krwią z poharatanych kostek
U mnie nowa uszczelka leży jak ulał i trzyma się się bardzo dobrze, nawet bez zastosowania kleju. Szczelina w uszczelce jest na tyle głęboka że na pewno nie pozwoli na zalanie mechanizmu wycieraczek.