wycieraczki aero (niskie) i jedna do gory nogami :)

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Banan
Przeglądacz
Imię: występuje :)
Auto: Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTJ

wycieraczki aero (niskie) i jedna do gory nogami :)

#1 Post autor: Banan »

ma ktos pomysl co z tym zrobic? :D

moze znacie konkretne modele, numery wycieraczek ktore maja odpowiedni ksztalt?

tak przy okazji. jak po angielsku nazywa sie to rozwiazanie wycieraczek- przeciwsobne? :)

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#2 Post autor: firek »

nie wiem jakiej firmy zakupiłes wycieraczki, ale ja jak kiedyś miałem taki problem z jakimś zestawem wycieraczek typu Aero to poprostu przełożyłem mocowanie w wycieraczce- bo chyba nie dostaniesz takiego oryginalnego zestawu, no chyba że w ASO ...

Banan
Przeglądacz
Imię: występuje :)
Auto: Zafira B
Oznaczenie silnika: A17DTJ

#3 Post autor: Banan »

wiec zdradz jakiej firmy :)

te wycieraczki nie sa symetryczne w przekroju. guma robi za spojler i jest inny ksztalt, wiec przekladka odpada. dlatego sie pytam, czy ktos ma sprawdzone.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#4 Post autor: Bodek »

Mam takie do ZB tylko 700 i 550 - w czym problem - u mnie chodzą bez zastrzeżeń :mysli:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

lbg
Debiutant
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira 2.0dti
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#5 Post autor: lbg »

Cześć,

Na wiosnę zamontowałem bosch aero twin 650 + 600 i niestety przy starcie wycieraczka pasażera biła delikatnie końcówką w tą od strony kierowcy (w miejscu jej mocowania). B. cichy dźwięk uderzenia, aczkolwiek słyszalny.
Kupiłem 550 na stronę pasażera i jest ok. Ściągnięta 600 zostaje jako zapas.
Bosch AR22U (550), Bosch AR24U (600), Bosch AR26U (650).
Dodam, jeszcze, że oryginalne dla ZA miały wymiary 600 + 575 (lub 580).

Wcześniej miałem jakieś płaskie valeo 2x600 i było ok. Nie wiem, czy następnych też nie kupię valeo. Okaże się po zimie jak bosche ją zniosły. Słyszałem, że Bosch jest dobry, ale na jeden sezon. Czas pokaże ile w tym prawdy.

Pozdrawiam
Łukasz

[Dodane]
Dodam, że moje ARxxU są w przekroju symetryczne.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2015, 08:49 przez lbg, łącznie zmieniany 2 razy.

cbm80

#6 Post autor: cbm80 »

Zgodnie z instrukcja do Zafiry A oryginalnie obie wycieraczki maja po 60cm. I ja tez takowe mialem dopoki nie zmienilem na klony aero firmy Motgum, polecane zreszta tutaj na forum. I tez dalem 65 z lewej i 60 z prawej. Nic sie nie haczy, dziala idealnie. Albo te piora Boscha sa nieco dluzsze, albo masz zle zamontowane ramiona. Kupuje taki zestaw juz od 7-8 lat i zawsze dziala bez klopotow.

vojti

#7 Post autor: vojti »

A zimą na mrozach plastiki nie popękają. Mi się kiedyś coś takiego zdarzyło w trasie. Też miałem jakieś giętkie Boscha. Nie pamiętam jakie.

lbg
Debiutant
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira 2.0dti
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#8 Post autor: lbg »

A jak sprawdzić czy są poprawnie zamontowane ramiona? Jest jakiś sposób/wytyczne?

Optycznie, w stanie spoczynku wycieraczki są względem siebie położone równolegle. Przy pracy, w skrajnym wychyleniu są równoległe do bocznych krawędzi szyby - nic więcej nie mogę powiedzieć o nich ;)

Porównałem swoje obecne bosche (aero twin) do poprzednich valeo (płaskie, modelu nie znam) i masz @cbm80 rację:
Bosch: 610x19mm
Valeo: 600x15mm

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#9 Post autor: tOmki »

Jak pojedziesz do dobrego serwisu to mają takie narzędzie do sprawdzania kąta, pod jakim przylega wycieraczka. Samemu raczej tego nie zrobisz.
ZB Obrazek
ZC Obrazek

Koenig
Bywalec
Model:

#10 Post autor: Koenig »

A nie da się tego "haczenia" wyeliminować poprzez zmianę kąta mocowania jednego z ramion wycieraczki na wieloklinie, który obraca wycieraczkę? Problem z haczeniem miałem z motgum'ami areo (nie pamiętam teraz długości piór) oraz kompletem boscha areo 600+650. Na szczęście wcześniej zaopatrzyłem się w zestaw Boscha Areo 550+600+650 ;) , więc dobrałem niekolizyjny komplet. Jednak docelowo przymierzam się do próby wyregulowania ramion na wieloklinie, aby móc używać dłuższych piór a także, aby zlikwidować nieczyszczony obszar szyby na lewo od kierowcy, bo czasami ogranicza widzenie. Może ktoś już ten temat przerabiał?
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2015, 07:41 przez Koenig, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 16629

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Koenig pisze:A nie da się tego "haczenia" wyeliminować poprzez zmianę kąta mocowania jednego z ramion wycieraczki na wieloklinie, który obraca wycieraczkę? Problem z haczeniem miałem z motgum'ami areo (nie pamiętam teraz długości piór) oraz kompletem boscha areo 600+650. Na szczęście wcześniej zaopatrzyłem się w zestaw Boscha Areo 550+600+650 ;) , więc dobrałem niekolizyjny komplet. Jednak docelowo przymierzam się do próby wyregulowania ramion na wieloklinie, aby móc używać dłuższych piór a także, aby zlikwidować nieczyszczony obszar szyby na lewo od kierowcy, bo czasami ogranicza widzenie. Może ktoś już ten temat przerabiał?
To haczenie da się w ten sposób wyeliminować, ale czy będziesz w stanie patrzeć na wycieraczkę wysoko podniesioną nad podszybie? Mnie to o wiele szybciej by wnerwiło niż krótsza wycieraczka. Nie wiem po co kombinować z dłuższą wycieraczką, co ona wam da? 2,5cm wyżej i niżej wytrze. Nie wiem po co to komu, aby samoloty podziwiać albo rozjechanego kota przed samą maską. To nic nie da, minimalnie (dosłownie minimalnie) zniweluje niewytarty trójkąt na środku szyby, ale moim zdaniem nie jest to warte kombinowania, podnoszenia wycieraczek na wieloklinie itp. Ja kupiłem na zimę Alca pseudo aero 2*600mm i chodziły idealnie przez prawie rok, ale mocowanie jest okrutnie szpetne. Przerzuciłem "zregenerowane" poprzednie Bosche aero (kupiłem z autem, a na giełdzie w Gliwicach jest koleś, który za 30zł wymienia gumki na nowe Valeo) i jest wyśmienicie...

Wracając do pytania zadanego na początku - Najprostsze wyjście, zamów na eBayu wycieraczki na sztuki od jednego producenta, dokładnie jedną europejską, drugą angielską i będziesz miał spoiler po dobrej stronie czyli lewa europejska, prawa angielska i będzie wszystko git, wymiar oczywiście 600mm by nie kombinować

temat chyba do zamknięcia, bo podobny w tematyce jakie wycieraczki wybrać już się pojawił

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”