Odczyt komputera pokladowyego zafira b
- mirek2602
- Przeglądacz
- Imię: Mirosław
- Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
witam mam pytanko nie wiem czy to tu ale napisze.. chodzi mi o średnie spalanie auta z komputera wychodzi mi ok 7,3-7,5 a w rzeczywistości jest o około 0,6l większe jak przelicze kilometry i ilość wlanego paliwa... u was też tak jest?? czy to może gdzieś się jeszcze coś zmienia ..?? dodam że gdy jadę i puszczam gaz całkowicie to spalanie chwilowe wynosi 0,0 i własnie nie wiem czy tak jest rzeczywiście czy jednak coś paliwa idzie i z tego te różnice wychodzą jak to jest u Was???
pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim
pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim
-
- Zafiromaniak
- Model:
Niestety, komputer pokładowy nie jest idealnym miernikiem spalania naszych aut, jest możliwość korekty, np. Op-Comem ale jest to zabawa.
Przypadek opisany przez Ciebie, czyli zerowe spalanie podczas jazdy bez wciśniętego pedału gazu, jest normalnym zjawiskiem, nie tylko w dieslach ale i w benzyniakach a także w silnikach zasilanych gazem (na wtrysku)
Przypadek opisany przez Ciebie, czyli zerowe spalanie podczas jazdy bez wciśniętego pedału gazu, jest normalnym zjawiskiem, nie tylko w dieslach ale i w benzyniakach a także w silnikach zasilanych gazem (na wtrysku)
Cześć, podbijam temat i chcę zapytać o możliwość zmiany rozmiaru opon w komputerze, bo mam niestandardowy profil 60, a chciałbym mieć jednak najbardziej dokładne wskazania spalania, na co zakodowany rozmiar opon ma na pewnie wpływ. Czy mogę zmiany/sprawdzenia tego parametru dokonać że tak powiem od ręki, bez dodatkowych urządzeń?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Trzeba podłączyć autko pod kompa i zaprogramować właściwy rozmiarskowRon23 pisze:Cześć, podbijam temat i chcę zapytać o możliwość zmiany rozmiaru opon w komputerze, bo mam niestandardowy profil 60, a chciałbym mieć jednak najbardziej dokładne wskazania spalania, na co zakodowany rozmiar opon ma na pewnie wpływ. Czy mogę zmiany/sprawdzenia tego parametru dokonać że tak powiem od ręki, bez dodatkowych urządzeń?
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Świeżak
- Imię: Marek
- Auto: ZAFIRA C
- Model: TOURER
- Oznaczenie silnika: NET1.4
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak działa automatyczna recyrkulacja nawiewu przy zanieczyszczonym powietrzu. Taka opcja jest w menu konsoli sterowania klimatyzacji i nawiewu (jako 4-te okienko do zaznaczenia). Jak to działa, czy istnieje jakiś czujnik zanieczyszczenia itp. Proszę o odpowiedż. Pozdrawiam
qwerty
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
Przy włączonej funkcji komputer automatycznie włączy obieg wewnętrzny w chwili gdy czujnik jakości powietrza umieszczony w podszybiu zasygnalizuje, że w powietrzu pojawiło się sporo zanieczyszczeń, przy czym nie jest to w żaden sposób sygnalizowane. Jeżeli 'jakość' powietrza się poprawi, komputer znów pozwoli pobierać powietrze z zewnątrz.
-
- Świeżak
- Imię: Marek
- Auto: ZAFIRA C
- Model: TOURER
- Oznaczenie silnika: NET1.4
Dzięki za szybką odpowiedź, ale z tego wynika że lepiej mieć tą opcje wyłączoną (nie jest to sygnalizowane) bo gdyby tak długo jechać np w burzy piaskowej, pyłowej lub czujnik uległby zepsuciu to może dojść do sytuacji znacznego obniżenia zawartości tlenu w powietrzu i w efekcie nawet chwilowej utraty przytomności i defacto wypadku.
qwerty
- Flora
- Zafiromaniak
Jakoś nie wyobrażam sobie jazdy Zafirą w burzy piaskowej.nogazm pisze:gdyby tak długo jechać np w burzy piaskowej, pyłowej lub czujnik uległby zepsuciu to może dojść do sytuacji znacznego obniżenia zawartości tlenu w powietrzu i w efekcie nawet chwilowej utraty przytomności
https://www.youtube.com/watch?v=4c2jE5D71po
Gdyby wjechać w taką 'atrakcję przyrodniczą' to po chwili zapchaniu ulegnie filtr kabinowy utrudniając przepływ powietrza. Równie szybko zapchaniu ulegnie filtr powietrza, co uniemożliwi pracę silnika, a w efekcie wyłączy nawiew w samochodzie.
Inna sprawa to sposób pracy czujnika jakości powietrza - nie reaguje on na pył, ale zanieczyszczenia chemiczne, czyli w burzy piaskowej nie włączy się automatycznie obieg wewnętrzny.
- Flora
- Zafiromaniak
Właściwie podstawowymi danymi prezentowanymi na wyświetlaczu są te pochodzące z RDSu, a dodatkowo można włączyć spalanie.Marian1989 pisze:Witam,
od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Opla Zafiry B z 2007 roku, silnik 1,9 cdti.
Moje pytanie dotyczy danych wyświetlanych na komputerze, mianowicie, podczas jazdy wyświetlane jest spalanie średnie i ogólne, oraz ile kilometrów można przejechać na banku. Czy można zmienić dane wyświetlane, na np. informacje z radia?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, 11:35 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie właśnie jest tak, że dane z RDS wyświetlane są tylko na górze wyświetlacza, natomiast na środkowej części (największej) wyświetla mi się informacja na temat spalania, na samym dole informacje o temperaturze itp. Nie wiem jak mogę wyłączyć te informacje, żeby na całym wyświetlaczu pokazywały się dane z RDS i ewentualnie na dole te dane z temperaturą.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
Zajechałem pod sklep, zgasiłem auto/zrobiłem zakupy, gdy odjeżdżałem włączyłem wsteczny i wyskoczył błąd "P" parktronica, myślę; może syf na czujkach. Przetarłem czujki ale nic to nie dał, myślę; pewnie któryś się zezrał, trudno się kupi drugi i naprawi. po wyjeździe z parkingu zauważyłem, że na kompie coś się zmieniło;
na dodatek włączył się tryb nocny pomimo że na zewnątrz jasno...
Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy; parktronic działa, stopnie zmieniły się na Celsjusza i zadziałał tryb dzienny.
moje pytania;
Mieliście już tak? Co to mogło być
na dodatek włączył się tryb nocny pomimo że na zewnątrz jasno...
Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy; parktronic działa, stopnie zmieniły się na Celsjusza i zadziałał tryb dzienny.
moje pytania;
Mieliście już tak? Co to mogło być
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Nie grzebałeś nic w aucie, na Forum vectry piszą coś o błędach elektroniki.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo