Pilot nie działa

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kamilo1811

Pilot nie działa

#1 Post autor: kamilo1811 »

Mam problem , otóz po wyciągniecu bezpieczników i włozeniu ich spowrotem pilot i centralny zamek nie działają , dodam ze bezpiecziki są na swoim miejscu i są dobre .
prosze o szybką pomoc

Jaguarro

#2 Post autor: Jaguarro »

Możesz spróbować zaprogramować kluczyk. Wkładasz go do stacyjki włączasz zapłon, ale nie odpalasz i na zapłonie wciskasz "blokuj - odblokuj". Jak tak miałem, choć nie przy bezpiecznikach. Jak kupiłem auto, jeden z pilotów nie działał w ogóle. Gość z ASO mi poradził i pomogło.
Podobno w Oplu czasem pilot się rozprogramowuje. :idea:

kamilo1811

#3 Post autor: kamilo1811 »

dzieki.

Już sobie poradziłem , odpaliłem auto przejechałem sie kawałek i kluczyk sie zaprogramował sam .

giant19s

#4 Post autor: giant19s »

Dokładnie pilot potrafi się sam rozprogramować :)
Miałem już kilka przypadków że po zgaszeniu silnika wysiadam z auta duszę pilota i nic...
Musiałem wsiadać ponownie i programować :mrgreen:

Jeśli zauważysz że pilot nie łapie, nie kombinuj tylko wsiadaj do auta włóż kluczyk przekręć aby się kontrolki zapaliły i wciśnij zamknij, komputer sam auto otworzy i po kłopocie. Kluczyk będzie znów łapał.

TOMASZ_2010

#5 Post autor: TOMASZ_2010 »

kamilo1811 pisze:Mam problem , otóz po wyciągniecu bezpieczników i włozeniu ich spowrotem pilot i centralny zamek nie działają , dodam ze bezpiecziki są na swoim miejscu i są dobre .
prosze o szybką pomoc
Witam.Mam ten sam problem.

Próbowałem na postojówki założyć ledy bo ni jak nie pasowały mi zwykłe do biksenonów. Nie udało się . Wróciłem do zwykłych żarówek , ale przestał mi działać centralny i nie mogę tylnej klapy otworzyć.
Co robić????? ( odpinałem aku i nic)

kamilo1811

#6 Post autor: kamilo1811 »

odpal auto i przejedz się tak około 1 kilometr :) Ja tak zrobiłem i wszystko było jak wcześniej.

Skasowany użytkownik 6483

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Panowie odgrzewam temat . Kilka dni temu musiałem otworzyc auto z kluczyka bo pilot przestał działać . Po kilku nieudanych próbach , zaprogramowałem go , wkładając do stacyjki i działając jak wyżej opisano. Okazało sie ,że pomogło....ale na kilka dni.. :| . Dziś znów chciałem otworzyć autko z pilota i to samo..brak efektu. Otworzyłem z kluczyka i znów programowanie,.. Chciałem zapytać o co tu chodzi , że pilot gubi "zasięg" i łączność z centralką ?? Czyzby to początek nowych zmagań z kolejną usterką w moim aucie? :cry: Proszę o podpowiedź lub ew sugestie co z tym problemem dalej począć bo podejrzewam ,że za kilka dni znów sie powtórzy problem..

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#8 Post autor: Rybka »

Zacznij może od zmiany bateryjki. ;)

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#9 Post autor: miodzik »

Przy wymianie bateryjki sprawdź dokładnie styki samej baterii czy nie masz gdzieś tak zwanych zimnych lutów i czy bateria na pewno trzyma się prawidłowo o prawidłowo styki przenoszą napięcie...

Żeby się nie okazało, że po wymianie baterii nadal masz to samo bo wtedy zaczniesz zachodzić w głowę że z autem serio coś jest nie halo...
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

#10 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Baterię już zmieniłem bo od razu pomyślałem sobie ,że sie kończy. Bateria na 100% jest sprawna a pilot i tak traci łączność z centralką :| . Zobacze jutro rano jak to będzie wygladać .

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No i dzisiaj rownież to samo, brak łączności pilota z centralką. Musze jutro podjechać do kumpla elektronika, na pewno sie ucieszy z mojej wizyty bo ta zawsze kończy się zostawieniem u niego pewnej sumki :? . Tak Wam powiem szczerze ,że ta Zoska zaczyna mnie z lekka irytować . Moje uzytkowanie jej, pochłonęło juz sporo pieniedzy a tu kolejna awaria... Stara Zośka A w porównaniu z tym autem to bezawaryjne auto... Szkoda ,że im nowszy model tym bardziej awaryjny...i kosztowniejszy...

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A

#12 Post autor: miodzik »

Jarek bo to nowsze jest napchane ekoterroryzmem.

Serio sprawdź kluczyk. Albo nich ten kolega Ci go sorawdzi.
Zanim zaczniesz ciosać kołki na młodszej siostrze jej poprzedniczki poeksperymentuj jeszcze z drugim kluczykiem.

No chyba ze go nie masz to cóż...

Jak będziesz w pobliżu świdwina przypadkiem to zawitaj do mnie.

Sprawdzę Ci kluczyk i styki o których wspominałem.

Serdecjzności i powodzenia!
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

robert1979gl
Mieszkaniec
Imię: Robert
Auto: Opel
Model: ZA
#13 Post autor: robert1979gl »

ja mam to samo i spec stwierdził ze jakieś styki się spaliły w kluczyku koszt naprawy 50 zł ale potrzebują kluczyk na 2 dni a to jedyny jaki mam do auta
Obrazek

drahe
Mieszkaniec
Model:

#14 Post autor: drahe »

Ty masz ZA tam często padają mikroprzełączniki.
Wymiana 20 minut max :D
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

#15 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No muszę przyznać ,że moje auto ma i duszę i serce :lol: . Od czasu , gdy zaczałem narzekać na pilota c.z. to od dwóch dni problem zniknął. Nie zrobiłem nic z c. zamek na pilota działa bezproblemowo. Zatem może wystarczy przemówić autku do rozumu i to wszystko :lol: . Póki co to jestem znów zadowolony z mojej Zośki :piwo:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”