chip tuning 2.2 dti Y22DTR box itd
Moderator: Mariusz
chip tuning 2.2 dti Y22DTR box itd
gdzie mogę podjechać zbadać a później wzmocnić auto z takim silnikiem w okolicach śląska ?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2021, 17:34 przez Rybka, łącznie zmieniany 2 razy.
ja tu czytalem ,że naszych silników nie da sie juz tuningować a tu widze ,że jeszcze sie to jakos daje . Pytanie tylko, czy to nie spowoduje dodatkowych kosztów związanych z naprawą dwumasy i sprzęgła bo podejrzewam ,że fabrycznie skrzynie biegów dostosowane są do przenoszenia pewnych max momentów obr ajak sie go podniesie dość sporo to kto wie.co sie może stać...
- wojtowca
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Witajcie! Czy ma ktoś z Was "podciągnięty" silnik Y22DTR o kilka koni bez ingerencji w mechanikę i ewentualnie ile bezpiecznie można podnieść moc na samej elektronice?
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Wojti, w tym silniku to tylko zewnętrzny BOX.nic innego nie zrobisz.są czasami na sprzedaż.żaden tuner nie jest w stanie zrobić tzw CZIP-a.Wojti pisze:Wojtek napisz do jakiegoś zakładu ale bez dolotu i ic to za wiele nie zrobisz ...
- wojtowca
- Zafiromaniak
Właśnie się dowiedziałem, że niedaleko mnie w Kętach jest firma JBTuning, która ma hamownie i profesjonalną obsługę. Dzwoniłem od razu i gość mi powiedział, że ten silnik co ja mam wyjeżdżał z fabryki na dwóch rodzajach oprogramowania. Muszę podjechać i sprawdzą czy da się podłączyć z kompem, jeśli się da to można kombinować z mocą, jeśli się nie podłączy tzn., że się nie da nić zrobić . Dam znać po wizycie....
- ryba1
- Zafiromaniak
wojtowca, na pomorzu 3 sterowniku upalili i dali se spokój.tak jak piszę tylko BOX zewnętrzny.
bzdura.był tylko 125KM/280NM ale z reguły miał trochę więcejwojtowca pisze: i gość mi powiedział, że ten silnik co ja mam wyjeżdżał z fabryki na dwóch rodzajach oprogramowania
- wojtowca
- Zafiromaniak
Dzięki Krzychu za podpowiedzi, widzę, że jesteś obeznany w temacie, będę miał to na uwadze. A ile idzie wyciągnąć z tego pudełka w tym silniku bez jakiś problemów?
... wskocze jeszcze na forum Saaba, zobaczę jak oni radzą sobie z modyfikacjami tego motora...
... wskocze jeszcze na forum Saaba, zobaczę jak oni radzą sobie z modyfikacjami tego motora...
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2015, 12:13 przez wojtowca, łącznie zmieniany 1 raz.
- ryba1
- Zafiromaniak
wojtowca, BOX Irmscher-a 150KM/380NM.są jeszcze Steinmetz-a oczywiście dedykowane pod Y22DTR
ja mając silnik 2.2 diesel bym tylko i wyłącznie szukał BOX-a
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2015, 12:32 przez ryba1, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojtowca
- Zafiromaniak
Niestety "koledzy" na forum Saab Klub Polska też piszą, że tylko BOX . Silnik da się zchipować ale to nic nie da ponieważ pompa paliwa ogranicza i ją też byłoby trzeba chipować żeby zdjąć ograniczenia a takie rzeczy to już tylko fabryka gdzie robią takie pompy.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
brzmi ciekawieryba1 pisze:BOX Irmscher-a 150KM/380NM.są jeszcze Steinmetz-a oczywiście dedykowane pod Y22DTR
Ja w T5 2.5TDI 130KM i 340NM idzie jak burza a to tylko seria a co takie 380NM musi robić z Zośką
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2015, 15:14 przez Maćku, łącznie zmieniany 1 raz.
- basti_seba
- Mieszkaniec
- Imię: Seb
- Auto: ZC 1.4T Enjoy
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NEL
- Zafiromaniak
Obczajam temat, muszę jeszcze zadzwonić do jednej firmy zajmującej się tuningiem i podjechać do tych Kęt co mówiliśmy. Teraz mam 2gie zmiany więc nie mam czasu za bardzo na nic...