[A] adask04 - Opel Zafira A 1.8 125 KM Automat.

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 16629

#31 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

adask04 pisze:Jeśli chodzi o sprawdzenie nagrzewania to będę wdzięczny ;))
Napisałem w temacie technicznym odnośnie termostatu, aby było dla potomnych :)

Powodzenia

adask04

#32 Post autor: adask04 »

kamil12luty pisze:Witam kolejnego Medalika ;)

Bardzo łądna zafirka super kolor ( mam identyko :)
Jak byś czegoś potrzebował, śmiało pisz.....
Dzięki ;)) Również witam, fajnie że jest ktoś z tego zadu...pieknego miasta xD

Jak bedziesz miał czas mozna zorganizować jakis Medalikowy spocik xD

adask04

#33 Post autor: adask04 »

Dziś wyczerpałem benzynke w mojej Zosi ;) Myślałem że dotrzymam do założenia gazu ale wypadła mi długa trasa więc zeszło szybciej :)

Tak więc prezentuje wynik pierwszego pomiaru spalania benzyny 95 w mojej Zosi :)

Trasy zróżnicowane,
1) Bytom - Częstochowa przez Tarnowskie Góry ciągłe zakręty itp.
2) Jazda po Częstochowie na większych odcinkach po 10 km jak i bardzo krótkich nawet i po 2 - 3 czy 4 km.
3) Trasy Częstochowa - Kłobuck i spowrotem oraz troche po Kłobucku kręcenia też było :)
Wypad do Gliwic trasą E75 przez Katowice w 4 osoby + dziecko
Prędkości 110-120 a na autostradzie i 130 bo ciągnie Zosia że wolno się jechać nie da ;p
Powrót z Gliwic już normalną drogą przez Tarnowskie Góry więc 90 - 110 i dużo zakrętów.

Dziś już wskazówka była pomiędzy tymi dwoma czerwonymi kreskami na rezerwie jak a na stacji wbiło mi dystans:

Obrazek

Więc zacząłem tankowanie i weszło 53,4 litra, ale że podczas zakupu dobiłem jeszcze 2 razy więc i tym razem zrobiłem to samo i stanęło na 55,5 l.

Dwa oddechy i liczymy :)
55,5 l / 633 km * 100 = 8,77 l/100 km czyli w przybliżeniu 8,8 l/100 km :)
Następnie sprawdzam stwierdzenie komputera pokładowego i widzę:

Obrazek

Więc komputer zawyża spalanie o 0,13 l ;)

Podsumowując: Jak na pierwsze litrażownie, zróżnicowane trasy 50 km na włączonej klimatyzacji, 4 chińskie opony z czego 2 tylne o różnych bieżnikach oraz popsuty termostat stwierdzam że chyba nie jest źle ;))

adask04

#34 Post autor: adask04 »

Wczoraj Zosia dostała nowy termostat z czujnikiem oraz nowy płyn chłodniczy :)

Różnica w nagrzewaniu jest kolosalna :) Dziś rano jadąc do pracy po 2-2,5 km miałem już 90*C
Z powrotem to samo :)
Później jazda jakieś 20 km trasą do Kusiąt na montaż gazu a wskazóweczka sztywno stoi jak żołnierz na służbie xD 90*C pion i tak ma być !!! :) :):)

Zosiunia odstawiona i czeka na montaż :)

Awatar użytkownika
kamil12luty
Mieszkaniec
Model:

#35 Post autor: kamil12luty »

jaki gaz założyłeś i jaka butle ?

adask04

#36 Post autor: adask04 »

Już mogę się pochwalić zamontowaną instalacją gazową w mojej Zosi :)

Tak jak pisałem wcześniej z wielkim bólem zdecydowałem się na montaż instalacji BRC sequent24 PLUG&PLAY, jednakże instalator po rozmowie ze mną przemyślał moją indywidualną sprawę i wieczorem zadzwonił do mnie i zaproponował mi zupełnie inną instalację bardziej dopasowaną do moich wymagań których poprzednia sekwencja nie spełniała stąd moja wręcz wrogość do sekwencji. Po rozmowie z Nim zgodziłem się i oto co zostało mi zamontowane:

Reduktor: AC R01 z podgrzewaniem.
Zbiornik: Bormech o pojemności 47 L
Układ sterujący: AC STAG 4
Listwa Wtryskowa: HANA 2000

Tak to wygląda pod maską:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wewnątrz:

A no jest oczywiście kontrolka poziomu gazu :

Obrazek

Ale dodatkowo jest jeszcze kontrolka:

Obrazek

I teraz na czym to wszystko polega :)

Otóż po uruchomieniu silnika na benzynie, parownik jest ogrzewany nie tyle przez ciecz z układu chłodzenia co dodatkowo elektronicznie przez chyba świece żarowe które są chyba widoczne na zdjęciach :) A ogrzewanie jest sygnalizowane właśnie tą ostatnią diodą.
Gdy parownik osiągnie temperaturę około 50*C ogrzewanie wyłącza się a dioda gaśnie.

Jaki jest efekt dogrzewania ?

Po uruchomieniu zimnego silnika po całej nocy i połowie dnia, od momentu uruchomienia silnika do momentu przejścia do zasilania gazem upłynęła może z MINUTA !!!
Nie muszę robić żadnych kilometrów nawet 1 czy 2 czy 3 czy nawet 500 m :)) Po prostu odpalam samochód, te 30 sekund czy minutkę odczekam i auto pracuje na gazie !!!
I o to mi chodziło !!! :D:D:D Po prostu REWELACJA !!!

Poza tym Zosia jeździ tak samo jak na benzynie, przynajmniej ja różnicy nie odczuwam :)

Wlew gazu na moją prośbę nie został umieszczony pod klapką paliwa, ponieważ może dla wielu z Was to będzie dziwne, chore itd to ja wole jednak w zderzaku, po prostu już w Scenicu musiałem za każdym razem przykręcać przejściówkę i mnie to po prostu wkurzało :)
Więc wygląda to tak:

Obrazek

Do pustej butli weszło mi 41,8 litra gazu :)

Jeśli tylko nie będzie się psuła i spalanie będzie na odpowiednim poziomie to prędzej zdechnę jak Ją sprzedam xD

Obecnie litrażowanie trwa :)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2015, 03:06 przez adask04, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#37 Post autor: gRZENIU »

Jak dla mnie bomba , ciekawe po jakim czasie w zimie będzie się przełączać na gaz :?:

Tylko jedna sprawa mnie nurtuje , dlaczego węże od chłodzenia idą górą , estetyczniej by wyglądały jak były by od spodu reduktora??? Ale to kwestia gustu ... :D

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#38 Post autor: norris_85 »

całkiem przyzwoicie to wygląda a to dogrzewanie to myślę, że zimą też się sprawdzi bo (o ile parkujesz pod blokiem) zanim odśnieżysz szyby to dogrzewanie zrobi swoje :D

adask04

#39 Post autor: adask04 »

gRZENIU pisze:Jak dla mnie bomba , ciekawe po jakim czasie w zimie będzie się przełączać na gaz :?:
Też mnie to ciekawi, ale tak jak kolega norris pisał że zanim zeskrobię szyby to już na gazie będzie ;)
Instalator mówił że klient któremu też to zamontował jest bardzo zadowolony, a w zimie ponoć przejeżdża do 500m i chodzi na gazie :)
gRZENIU pisze:Tylko jedna sprawa mnie nurtuje , dlaczego węże od chłodzenia idą górą , estetyczniej by wyglądały jak były by od spodu reduktora??? Ale to kwestia gustu ... :D
Wiesz wole pod maskę często nie zaglądać :mrgreen: ale czy węże nie są za grube żeby wsadzić od spodu ? Bo trochę ich tam jest.

Awatar użytkownika
kamil12luty
Mieszkaniec
Model:

#40 Post autor: kamil12luty »

adask04 pisze: Zbiornik: Bormech o pojemności 47 L
Do pustej butli weszło mi 41,8 litra gazu :)
Czyli w dalszym ciagu wkładają takie same zestawy jak 4lata temu. Tylko mi się udało wywalczyć większą butle, mi gazu wchodzi równe 50L

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#41 Post autor: gRZENIU »

gRZENIU pisze:Tylko jedna sprawa mnie nurtuje , dlaczego węże od chłodzenia idą górą , estetyczniej by wyglądały jak były by od spodu reduktora??? Ale to kwestia gustu ... :D
adask04 pisze:Wiesz wole pod maskę często nie zaglądać :mrgreen: ale czy węże nie są za grube żeby wsadzić od spodu ? Bo trochę ich tam jest.
A jak tak to oki ... Myślałem ,że troszkę wyobrażni zabrakło instalatorowi ... :P Ale serwis będzie chociaż przyjemny ... jak zakładalem w Vectrze gaz to instalator za słabo opaski zacisnoł i myślałem już ,że uszczelka pod głowicą padła bo płynu ubywało i nie widać było plamy pod autem bo osłona była.
A w Twojej Zosi jak na dłoni chociaż widać co i jak ... :ok:
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2015, 16:23 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 1 raz.

adask04

#42 Post autor: adask04 »

kamil12luty pisze:
Czyli w dalszym ciagu wkładają takie same zestawy jak 4lata temu. Tylko mi się udało wywalczyć większą butle, mi gazu wchodzi równe 50L
Pytałem o większą, to powiedział że owszem da się, ale będzie wystawała poniżej poziomu samochodu, więc trzebaby uważać na krawężniki, wolałem nie ryzykować :)

Awatar użytkownika
kamil12luty
Mieszkaniec
Model:

#43 Post autor: kamil12luty »

wieksza miesci sie idealnie w koszyk, nic nie wystaje. Dobrze o tym wiedzą, bo ja im kazałęm przy mnie na próbe założyć wiekszą. Chodzi jak zawwsze o kase wieksza butal= droższa butla.

adask04

#44 Post autor: adask04 »

kamil12luty pisze:Chodzi jak zawwsze o kase wieksza butal= droższa butla.
No to chyba powinni sami na siłe mi wciskać większą bo większy zarobek ;)

Ale co tam, za 10 lat wymiana butli będzie to się założy większą xD

drygal26

#45 Post autor: drygal26 »

Tylko pamiętaj o serwisie LPG co 10 000 ( wymiana filtrów, sprawdzenie błędów), a na pewno będzie służyć :ok:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”