Mam silnik X18XE1 z 99r benzyna bez lpg-mechanik stwierdził, że może to być problem ze sterownikiem silnika ale żadnych konkretnych błędów nie podał. Silnik zaraz po odpaleniu zalicza na ułamek sekundy spadek do ~400 obrotów po czym wraca do 1000. Przy odpalaniu na zimnym silniku świeci się kontrolka check-znika po minucie-dwóch i auto zachowuje się normalnie(trzyma ~800 obrotów na biegu jałowym), problemy zaczynają się po nagrzaniu silnika. Wyświetla się check, przy przyśpieszaniu auto zaczyna szarpać i tracić moc równo powyżej 2000-2200 obrotów nie da się jeździć, silnik przy dodawaniu gazu reaguje z dużym opóźnieniem i skokowo raz przyspiesza raz hamuje.
Wszystkie filtry razem z olejem były wymieniane 3 tygodnie temu, przez weekend wyczyściłem przepustnicę, zawór EGR mam zaślepiony, silnik na biegu jałowym trzyma 1000 obrotów i do 2000 nie faluje, układ dolotowy mam szczelny a odpięcie modułu przepływomierza nic nie zmieniło
Czy faktycznie pozostaje wymiana/regeneracja sterownika ecu czy jest coś jeszcze co mogę we własnym zakresie sprawdzić/wymienić ?
Ewentualnie czy zna ktoś może dobrego elektromechanika z okolic Bielska?