Informacje o stanie DPF i nie tylko... na wyświetlaczu LCD

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#31 Post autor: rafant4011 »

Trzeci film nie działa...
Śledzę Wasze postępowania i jesteśmy coraz bliżej ;)
Zacząłem nawet pod tym względem trochę czytać, jak to działa... :piwo:
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#32 Post autor: Zdenek2007 »

Baaardzo mi się podoba :) ale jak Wam pomóc chłopaki, naprawdę nie wiem. :oops:
piter28

#33 Post autor: piter28 »

Udało mi się wyświetlić dane diagnostyczne podawane przez ECU, teraz tylko pozostało poskładanie tego w całość:), taki mały przykład...

foto 1

Mamy tutaj na fotce info online o Temp. Wody, Paliwa, sondy spalin 1 oraz sondy spalin 2.

Jak wiadomo danych jest mnóstwo, mozna te dane wyświetlać online, i oczywiście archiwizować, zauważyłem że leci do wyświetlacza również info o pozycji GPS auta..., więc można trochę zaszaleć :D
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#34 Post autor: Bodek »

Jako główne info dla ZB z chwastem wystarczy: temp wody i dpf ;)
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#35 Post autor: fredas »

GPS jest u mnie fabryczny i wyswietla wszystkie dane a Bodek dobrze pisze :piwo:
Obrazek
Obrazek
Flora

#36 Post autor: Flora »

piter28 pisze:Udało mi się wyświetlić dane diagnostyczne podawane przez ECU, teraz tylko pozostało poskładanie tego w całość:)
Gratuluję efektów. Ja spędziłem 4 mroźne godziny piątkowej nocy w samochodzie i nie uzyskałem nic własnego na wyświetlaczu. Prawdopodobnie mam problem z wysyłaniem więcej niż pojedynczej ramki :(
piter28

#37 Post autor: piter28 »

fredas pisze:GPS jest u mnie fabryczny i wyswietla wszystkie dane a Bodek dobrze pisze :piwo:
Ja też mam fabryczny, ale może być miło zarejestrować tą pozycje gps oraz np prędkość i obroty z jaką Zośka była katowana przez moją żonke :D
piter28

#38 Post autor: piter28 »

Flora pisze:
piter28 pisze:Udało mi się wyświetlić dane diagnostyczne podawane przez ECU, teraz tylko pozostało poskładanie tego w całość:)
Gratuluję efektów. Ja spędziłem 4 mroźne godziny piątkowej nocy w samochodzie i nie uzyskałem nic własnego na wyświetlaczu. Prawdopodobnie mam problem z wysyłaniem więcej niż pojedynczej ramki :(
A na jakiej platformie przeprowadzasz te testy?, może będę mógł w czymś pomóc...:), bo wysłanie jednej ramki dla LCD to tylko zam nagłówek, wyslanie chociażby jednego znaku to conajmniej 2 ramki.

A i zrobiłem testy z wysyłaniem ramek z id 6C5 i wyświetlacz na nie reaguje tak jak na 1,7,8 czyli nie pokrywa się z żadnym mi znanym id modułu. Dla posiadaczy modułu telefonu to dobra wiadomość.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2015, 06:12 przez piter28, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora

#39 Post autor: Flora »

Testy prowadzę z użyciem Arduino Mega (ATMega2560) i MCP2551 + MCP2515. Korzystam z gotowej biblioteki do obsługi transceivera i to ona może być problemem. W wolnej chwili spróbuję ją podmienić na coś innego.

Brakuje mi drugiego sniffera żeby sprawdzić co rzeczywiście wysyłam na magistralę.
piter28

#40 Post autor: piter28 »

Flora pisze:Testy prowadzę z użyciem Arduino Mega (ATMega2560) i MCP2551 + MCP2515. Korzystam z gotowej biblioteki do obsługi transceivera i to ona może być problemem. W wolnej chwili spróbuję ją podmienić na coś innego.

Brakuje mi drugiego sniffera żeby sprawdzić co rzeczywiście wysyłam na magistralę.
no to z tą platformą rozstałem się kilka lat temu, chociaż docelowo może to być ciekawe rozwiązanie, ale na tą chwilę osobiście wolę jakikolwiek system operacyjny, w tej chwili używam debiana na malinie + 2x mcp2515, ciekawą opcją jest to że można uruchomić sobie wirtualny socket can'a nie posiadając nawet modułu i testować do woli wysyłanie i odbieranie :)

Zakupiłem wyświetlacz nie wylogowany za psie pieniądze, jeżeli uda mi się to co myślę to dopiero zacznie się zabawa :D :D :D...., nie będę musiał siedzieć w brrrrr...zimnym autku żeby coś uzyskać, tylko w ciepełku w domowym zaciszu... :)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2015, 19:05 przez piter28, łącznie zmieniany 3 razy.
piter28

#41 Post autor: piter28 »

Witam,
CID dotarł, udało się go uruchomić :), jest super :), okazało się że to był CID z anglika Vauxhal....czy jakoś tam, pokazywał spalanie w galonach, przebieg w milach itp., udało mi się ustawić go na PL :), co jakiś czas (kilka godzin) wyskakuje Display Safe, wystarczy go uruchomić ponownie :D (do testów w domku wystarczy). okazuje się że wyświetlanie na zakładce radia jest banalnie proste..., można tam wyświetlić dowolne dane z silnika, gorzej jest ze zbudowaniem menu z prawdziwego zdarzenia w zakładce telefonu...:(, walczę z tym cały czas, jakieś postępy są, ale trudno to nazwać jeszcze sukcesem...:( (NARAZIE)
Aby obudzić lcd wystarczy wysłać na cana id 691#..., żeby ładnie zaświecił zakładkami wystarczy wysłać TXT na id 6C1#..., zakładka telefonu dla tych co nie posiadają to id 697#...
Reszta tak jak na fotkach..., x03:10, x03:11, x03:12. Główna zakładka w telefonie to x07:02.
Teraz walczę z odtworzeniem menu zlogowanym od KOLEGI Z FORUM, ciężko idzie....ale pomalutku do wszystkiego dojdę...:d

Dla bardziej wtajemniczonych....
ID nadawane na can'a przez CID po inicjalizacji:
foto 1 aż mi KOPARA OPADŁA jak zobaczyłem ile tego jest (to tylko CID)

Tutaj fotka procesorka siedzącego w CID, według pdf oraz TIS posiada dwie magistrale CAN, MS oraz LS JEDNOŻYŁOWĄ. LS (33kB) udało mi się odpalić na dwu żyłowej (CAN-L do masy, masy połączone z maliną (rpi), CAN-H magistrala 1-żyłowa, odbierała dane oraz wysyłała do interface OP-COM, ustaliłem w ten sposób adresację wszystkich modułów na LScan.
foto 2

Zamieszczam także video które uruchomiłem na biurku:

video 1

Tutaj pełna lista adresów modułów na magistrali:CAN BUS Zafira B

- [x] H 7E0 ECU silnik
- [ ] H 7E1 MTA skrzynia biegów
- [x] H 243 ABS/TC/ESP
- [x] H 244 EHPS hydrauliczne wspomaganie
- [ ] H 24B CDC stała kontrola amortyzacji
- [x] H 245 Immobiliser
- [ ] H 249 AHL/AFL poziomowanie reflektorów
- [x] H 245 CIM moduł kolumny kierowniczej

- [x] M 241 EHU moduł multimedialny
- [x] M 246 DIS wyświetlacz
- [ ] M 247 UHP moduł telefonu
- [ ] M 24D DAB cyfrowe radio
- [x] M 248 ECC klimatyzacja

- [ ] S 24F TPMS system kontroli ciśnienia
- [ ] S 24A PEPS otwórz start
- [x] S 255 IPC zegary
- [x] S 257 SDM poduszka powietrzna
- [ ] S 248 ECC/SAC elektroniczna klimatyzacja
- [ ] S 25B PAS asystent parkowania
- [ ] S 24D EHS elektryczny system grzewczy
- [x] S 250 UEC centralny zespół elektroniczny
- [x] S 251 REC tylny zespół elektroniczny
- [ ] S 25C SLM moduł dźwigni zmiany biegów
H - High Speed 500kb
M - Medium Speed 95kb
S - Slow Speed 33kb
X - to są moduły na pokładzie mojej Zośki :lol:

Dla zainteresowanych mogę już udostępnić program skompilowany dla RPI według potrzeb wyświetlający wybrane informacje na zakładce radia. Do uruchomienia potrzebne są: conajmniej RPI B+ oraz 2xcan interface MCP2515 dostępne na znanej wszystkim platformie handlowej...:)

Co do dalszego rozwoju projektu....
chętnie posłucham komentarzy i sugestii,
z mojej strony...
możliwość zdalnej diagnostyki auta w zakresie kodów błędów WSZYSTKICH MODUŁÓW z informacja pokrywającą się z oprogramowaniem OP-COM.
dodać możliwość zdalnego logowania na auto z możliwością odczytu aktualnej pozycji GPS,
logowanie danych z możliwością zdalnego odczytu przez WiFi (GSM) parametrów auta (prędkość, obroty, spalanie, gps, itp (to co można odczytać z magistral canbus)),
Zdalne unieruchomienie auta w przypadku nieumyślnego pożyczenia auta przez osoby nie uprawnione :lol: , np: żona :lol:
Ostatnio zmieniony 16 paź 2015, 00:00 przez piter28, łącznie zmieniany 7 razy.
prawnuczek

#42 Post autor: prawnuczek »

Jak już inni wspominali to na prawdę super informacje że można takie rzeczy z naszymi autami zdziałać, ale jak dla mnie (podejrzewam że dla wielu też) to całkowicie czarna magia!
Powiedz czy da to uruchomić użytkownik całkowicie zielony w tych tematach?
Mógłbyś zrobić jakiś manual - co dokładnie trzeba kupić (może orientacyjne koszty), jak to dalej podłączyć do auta i sprawić że będzie działać w aucie. Od razu proszę (myślę że nie tylko w moim imieniu) o jak najbardziej łopatologiczne wskazówki.
piter28

#43 Post autor: piter28 »

Na chwilę obecną łopatologicznych wskazówek nie ma..., narazie jest wersja tylko developerska. jak powstanie coś użytkownego to udostępnię na forum :), na tą chwilę mogę się pochwalić tylko wyświetleniem dowolnej informacji diagnostycznej na ekranie radia (ewentualnie na wyskakujących okienkach), teraz trwają prace nad uruchomieniem menu diagnostycznego w zakładce telefonu, nie zakłócając jego pracy...
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#44 Post autor: Zdenek2007 »

Jeśli mogę coś zasugerować :D to w mojej Zafirce (wyświetlacz CID) jest jedno wolne okienko do wykorzystania :D Jako że mam klimę półautomatyczną to jest puste okienko od klimatronika. :ok:
Tylko nie wiem jakie znaki graficzne można tam wyświetlić :(
Ostatnio zmieniony 18 paź 2015, 17:41 przez Zdenek2007, łącznie zmieniany 1 raz.
piter28

#45 Post autor: piter28 »

Zdenek2007 pisze:Jeśli mogę coś zasugerować :D to w mojej Zafirce (wyświetlacz CID) jest jedno wolne okienko do wykorzystania :D Jako że mam klimę półautomatyczną to jest puste okienko od klimatronika. :ok:
Tylko nie wiem jakie znaki graficzne można tam wyświetlić :(
Jesli chodzi o to okienko pomiedzy stopniami na zewnatrz a zegarkiem to sa tam cztery pola na ktorych mozna wyswietlic kolejno 3,4,3,3 dowolne znaki. Adresy tych pol posiadam jako fotki z czasow skanowania pol adresowych
Ostatnio zmieniony 18 paź 2015, 19:46 przez piter28, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”