Zafira A silnik 1.6 benzyna - za słaby?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
hustka

Zafira A silnik 1.6 benzyna - za słaby?

#1 Post autor: hustka »

Witajcie,

Powiedziano mi, że silnik 1.6 benzyna jest za słaby dla Zafiry A.

Moje zapotrzebowanie nie jest wielkie, bo głównie potrzebuję bezpiecznie i w miarę komfortowo dowieźć dzieci (trochę górek i dolinek, dziennie ok 50 km), ale też czasami ruszamy w trasę, włączając w to autostrady.

Czy Waszym zdaniem silnik 1.6 benzyna faktycznie jest za słaby dla Zafiry A?

Będę bardzo wdzięczna za Wasze opinie!

Pozdrawiam :)
marrrcin

#2 Post autor: marrrcin »

Cześć,
Opel Zafira to z założenia auto rodzinne typu VAN, więc na Twoje potrzeby, opisane w poście powyżej to myślę, że w zupełności wystarczy. Piszesz, co do sposobu jazdy, "bezpiecznie i komfortowo", czyli z pewnością jeździsz bezpiecznie (w końcu wozisz dzieci). Plus "trochę górek i dolinek", a czasami i autostrady, więc na pewno dowieziesz dzieci tam gdzie trzeba bez problemów, obojętnie od rodzaju drogi i terenu. Owszem nie będzie to sportowe auto, ale do przemieszczania się z miejscowości "A" do miejscowości "B" to dobre rozwiązanie, a do tego ten samochód jest bardzo funkcjonalny i z obszernym bagażnikiem. Szczególnie docenisz (jak myślę) możliwość adaptacji wnętrza przy dłuższych podróżach.
Pozdrawiam. :)

[ Dodano: Sob Cze 16, 2012 22:35 ]
Silnik 1.6 benzyna jeśli chodzi o Opla Zafirę A to ma 101KM więc spokojnie to wystarczy, kilka lat temu miałem, jako auto służbowe Opla Vectra B kombi 1.6 benz 101KM i nie było problemów

Pozdrawiam
AreBie

#3 Post autor: AreBie »

Moim skromnym zdaniem po kilku miesiącach używania to nawet 1.8 115KM jest za słaby.
Kacperuch

#4 Post autor: Kacperuch »

1.8 125KM jest wystarczające moim zdaniem :) OPC to nie jest ale zbiera się na tyle dobrze, aby nie martwić się o szybkie łykanie tirów
Andrzej2503

#5 Post autor: Andrzej2503 »

Kacperuch pisze:łykanie tirów
ostatnio od diagnosty (użytkownika ZA 1,6) w Gorzowie usłyszałem opinię, że cyt.:"nie jest problemem wyprzedzanie lecz ruszanie", nie da się szybko wystartować ze skrzyżowania, drogi podrzędnej itp. - a to jest między innymi miernikiem bezpieczeństwa
Kacperuch

#6 Post autor: Kacperuch »

Andrzej2503 pisze:
Kacperuch pisze:łykanie tirów
ostatnio od diagnosty (użytkownika ZA 1,6) w Gorzowie usłyszałem opinię, że cyt.:"nie jest problemem wyprzedzanie lecz ruszanie", nie da się szybko wystartować ze skrzyżowania, drogi podrzędnej itp. - a to jest między innymi miernikiem bezpieczeństwa
Wyznaję taką zasadę, że jak wiem że wątpliwe żebym zdążył poczekam minutę dłużej. Jak zapewne każdy rozsądny kierowca ;) Nie neguję 1.6 bo osobiście nie prowadziłem, znam ten silnik tylko z relacji po jeździe kolegów tą Zafirą. Zresztą to jest Van, na dodatek 7 os. nie oczekujmy od niego o-100km/h 6 s czy innych dziwnych rzeczy :lol:
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#7 Post autor: Tunio999 »

Na pewno Zośka 1.6 po przerobieniu na gaz będzie więcej paliła gazu niż Zośka 1.8 :P

Dla mnie osobiście 1.6 jest za słaby - optymalny 1.8 ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
hustka

#8 Post autor: hustka »

Tunio999 pisze:Na pewno Zośka 1.6 po przerobieniu na gaz będzie więcej paliła gazu niż Zośka 1.8 :P

Poważnie? No to faktycznie lewizna, bo myślałam o gazie.
tradelux

#9 Post autor: tradelux »

Optymalnie szukać 1.8 pod gaz.
Z 1.6 jest tak jak Andrzej pisał.
Awatar użytkownika
marek
Przeglądacz
Imię: MAREK
Auto: ZAFIRA 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTL

#10 Post autor: marek »

Tunio999 pisze:Na pewno Zośka 1.6 po przerobieniu na gaz będzie więcej paliła gazu niż Zośka 1.8 :P

Kolega ma 100 procent racj .
OPEL ZAFIRA 1.9 CDTI
ppackowski

#11 Post autor: ppackowski »

Eeeeee tam Panowie, idzie się przyzwyczaić, przyznaję start z miejsca nie jest porywający ale jak już ruszymy to jedzie się całkiem przyjemnie, czasami faktycznie pod pedałem jest cienko. Spalanie LPG jak drut przy mieszanej jeździe 9 litrów, prawdę mówiąc nawet w mieście ciężko jest przekroczyć magiczne 10l. Jak dla mnie jedyny minus to "krótka" skrzynia biegów, no ale coś za coś, przy innej może byśmy nie ruszyli wcale, hahahahahaha
NNI85M

#12 Post autor: NNI85M »

Czytając owe wpisy mogę się pokusić na zefire 1.6 ma to być auto rodzinne nie bolid f1 . A jak z poborem oleju ??
ppackowski

#13 Post autor: ppackowski »

no moja trochę łyka ;) tak z literek muszę dolać między wymianami (wymiana co 10-12 tysi) i to pobieranie oleju jest raczej niezmienne odkąd ją mam czyli od ponad 4 lat.
NNI85M

#14 Post autor: NNI85M »

Dzięki że odpisałeś :D podczas codziennej eksploatacji auta mocno odczuwasz ( o ile faktycznie tak jest) brak mocy . Znajomy ma na sprzedanie zefire 2001 za 7000 zł i tak sie wacham
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#15 Post autor: Sebu$ »

zapytaj Rafała (Kolo72)
Ma z gazem. Może Ci podpowie ... ;)

a tak przy okazji to
AreBie pisze:Moim skromnym zdaniem po kilku miesiącach używania to nawet 1.8 115KM jest za słaby.
to samo mogę powiedzieć o swojej OPC ... :lol:
Może kiedyś będę mógł się przewieźć autkiem od Wojtka :f1:

Wojtek ... ?!
Ostatnio zmieniony 13 paź 2015, 22:53 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”