Webasto, pompka paliwa.
Moderator: Sebu$
Webasto, pompka paliwa.
Witam
Po kilku miesiecznym nieuzywania webasto odpalilem je wczoraj i nie chce wystartować. W ogule nie słychac pompki paliwa od webasto. Wie ktoś może gdzie znajduje się ta pompka?
Posiadam Webasto Thermo Top Z/C.
pozdrawiam
Po kilku miesiecznym nieuzywania webasto odpalilem je wczoraj i nie chce wystartować. W ogule nie słychac pompki paliwa od webasto. Wie ktoś może gdzie znajduje się ta pompka?
Posiadam Webasto Thermo Top Z/C.
pozdrawiam
Napiecia nie sprawdzałem. Webasto odpalam tylko z programatora (pilota nie mam), interfejsu diagnostycznego rowniez nie posiadam. Ale gdy włączam webasto slychac tylko z pieca wentylator przez kilkanaćsie sekund potem sie wylancza i dalej nic, a powinno być słychać również pompke paliwa (takie cyk...cyk...cyk) a tego wlasnie nie slychać. Dodam ze resetowałem webasto poprzez wyjęcie bezpiecznika 20A.
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
Pompka powinna być gdzieś w okolicach zbiornika paliwa - nie wiem gdzie z ZA montowali.
Pompka powinna zacząć pracować po ok 30sek. od włączenia webasto. Możliwe że ci padła - to dość awaryjny element instalacji webasto. Najlepiej dotrzeć do pompki sprawdzić czy napięcie dochodzi, jeżeli tak to zasilić pompkę z innego źródła, bądź podłączyć na krótko do akumulatora.
Jeżeli nadal nie będzie działać to masz odpowiedź.
I jeszcze jedno jak będziesz sprawdzał pompkę to nie zapomnij że ona pracuje impulsowo, więc musisz załączać i odłączać zasilanie żeby zobaczyć czy pompuje paliwo.
Pompka powinna zacząć pracować po ok 30sek. od włączenia webasto. Możliwe że ci padła - to dość awaryjny element instalacji webasto. Najlepiej dotrzeć do pompki sprawdzić czy napięcie dochodzi, jeżeli tak to zasilić pompkę z innego źródła, bądź podłączyć na krótko do akumulatora.
Jeżeli nadal nie będzie działać to masz odpowiedź.
I jeszcze jedno jak będziesz sprawdzał pompkę to nie zapomnij że ona pracuje impulsowo, więc musisz załączać i odłączać zasilanie żeby zobaczyć czy pompuje paliwo.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2015, 11:47 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
ZB
ZC
ZC
A więc odświeze temat i opisze co jest nie halo.
Pompka paliwa w ZA znajduje się po lewej stronie baku przy progu, jest do niej bardzo dobry dostep. Zaś w moim webasto padla pompka wody od webasto, jest ona przykrecona do pieca. Byłem na diagnostyce komputerowej i taki błąd jest zapisany w pamieci webasto. Dodaje jeszcze zdjęcie z diagnostyki, może ktoś juz przerabiał ten temat i mógłby mi troche podpowiedzieć, za nową pompke zawolali 500zł netto.
Pompka paliwa w ZA znajduje się po lewej stronie baku przy progu, jest do niej bardzo dobry dostep. Zaś w moim webasto padla pompka wody od webasto, jest ona przykrecona do pieca. Byłem na diagnostyce komputerowej i taki błąd jest zapisany w pamieci webasto. Dodaje jeszcze zdjęcie z diagnostyki, może ktoś juz przerabiał ten temat i mógłby mi troche podpowiedzieć, za nową pompke zawolali 500zł netto.
Wiec jesli nie trzeba programowac to wymiana powinna pojsc latwo. Za diagnostykę placilem 50zl, oglądałem juz kabelki na alle... i kosztuje 85 zl. W sumie podlaczenie i diagnostyka to nie jakiś problem, ale to moja pierwsza taka sytuacja gdzie trzeba podlaczyc pod kompa Webasto i nie wiem czy warto kupować taki kabel. Choc u mnie w miescie nikt sie tym nie zajmuje. A i patrzylem na pompki obiegowe, w necie można o wiele taniej zakupić i to nowa.
-
- Zafiromaniak
- Model:
Kabelek diagnostyczny do webasto można samemu zrobić za pare złotych.
Oto schemacik
Oto schemacik
Ostatnio zmieniony 14 paź 2015, 09:03 przez Zdenek2007, łącznie zmieniany 3 razy.
- aroniusz
- Mieszkaniec
- Imię: Arek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Kup najtańszy interfejs VAG KKL nawet za 19 zł i wyciągnij z niego (+) (-) i linię K, albo taki jak ten jak nie chcesz się bawić to taki też może być i wykorzystujesz końcówkę z kabelkami i pinami http://allegro.pl/vag-z-2-liniami-k-kkl ... 76886.html