podłączenie MID-a

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
damian2223

podłączenie MID-a

#1 Post autor: damian2223 »

Witam ,mam problem z dokończeniem montażu MID-a w mojej zośce :(
Mianowicie:
potrzebuje pomocy w znalezieniu podłączenia dawki paliwa do mid-a już sprawdziłem wszystkie poradniki i każdy podaje pin 47 na dolnej wtyczce po podłączeniu pokazuje literę F na wyświetlaczu
samochód z 2001r.
sterownik delco
przykręcony do silnika
sterownik 09364499 DLYU
Pozostałe funkcje takie jak temperatura,przebieg km itd działają
Proszę Was o pomoc ,gdyż kończą mi się już pomysły .a może ktoś z Was miał już taki sam problem i go rozwiązał :mrgreen:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: gRZENIU »

w MID-zie pin 47 :?: :?: :?: :?:
A wydawało mi się ,że są kostki 26 pinów i 32 piny
Poszukaj tu, może coś pomoże , strona 22 :
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... 337#271805
Ostatnio zmieniony 22 paź 2015, 07:31 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 1 raz.
damian2223

#3 Post autor: damian2223 »

Tak Mid ma 32 piny Ja opisałem pin 47 przy sterownikuna silniku, gdzie powinien być podany sygnał o dawkowaniu paliwa U mnie widocznie jest pod innym pinem
Janus

#4 Post autor: Janus »

damian2223 pisze:Tak Mid ma 32 piny Ja opisałem pin 47 przy sterownikuna silniku, gdzie powinien być podany sygnał o dawkowaniu paliwa U mnie widocznie jest pod innym pinem
Sygnał dawki to nic innego jak sygnał z jednego z wtryskiwaczy (tak to rozwiązywał Opel w starszych modelach). Myślę że jak podłączysz się pod jeden z wtryskiwaczy to pojawi się informacja o poborze paliwa.
Problem może polegać na tym, że MID ma program pod inny silnik (inne czasy otwarcia wtrysku) albo w sterowniku silnika trzeba aktywować MID-a??
Ostatnio zmieniony 23 paź 2015, 22:15 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
damian2223

#5 Post autor: damian2223 »

Miałeś rację Janus Wystarczyło podłączyć pod jeden z wtryskiwaczy Jak sygnał został podłączony do jednego z wtryskiwaczy MID ożył :-D Wielkie dzięki Janus za pomoc Wiele osób główkowało nad moją ZOSIĄ i nikt nie wpadł na pomysł by podłączyć pod wtryskiwacz :-D Problem rozwiązany :piwo:
Janus

#6 Post autor: Janus »

damian2223 pisze:Miałeś rację Janus Wystarczyło podłączyć pod jeden z wtryskiwaczy Jak sygnał został podłączony do jednego z wtryskiwaczy MID ożył :-D Wielkie dzięki Janus za pomoc Wiele osób główkowało nad moją ZOSIĄ i nikt nie wpadł na pomysł by podłączyć pod wtryskiwacz :-D Problem rozwiązany :piwo:
Spoko, ja tak trochę strzelałem. Po prostu pamiętałem z jakiegoś forum (albo temat Vectry A albo Asi G), że nie każdy sterownik silnika miał wyprowadzony taki styk do komputera pokładowego. Ktoś tam gdzieś kiedyś doszedł że taki sygnał to nic innego jak sygnał połączony z którymś z wtryskiwaczy ;)
krystian250

#7 Post autor: krystian250 »

Witam mam pytanie czy mid z vectry b podejdzie do zafiry
Janus

#8 Post autor: Janus »

krystian250 pisze:Witam mam pytanie czy mid z vectry b podejdzie do zafiry
Elektrycznie tak, fizycznie nie powiem na 100%. Skłaniałbym się jednak do tego, że MID Omega B/Vectra B/Zafira A to podobne fizycznie wyświetlacze
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#9 Post autor: gRZENIU »

Zależy w której Vectry ??? Jak po lifcie od 2000r. to powinien podejść bez zmiany w oprogramowaniu do Twojej Zośki ( oprócz 2.5l i 2.6l ) ... A jak będzie przed liftowy to może głupoty będzie pokazywał i trzeba będzie kompem ustawiać. :|
Janus

#10 Post autor: Janus »

gRZENIU pisze:
Zależy w której Vectry ??? Jak po lifcie od 2000r. to powinien podejść bez zmiany w oprogramowaniu do Twojej Zośki ( oprócz 2.5l i 2.6l ) ... A jak będzie przed liftowy to może głupoty będzie pokazywał i trzeba będzie kompem ustawiać. :|
A ustawiać to będzie trzeba na pewno - Zośka to inne koła, inne zbiorniki paliwa (czujniki), inne przełożenia skrzyń, zawsze trochę inne silniki. Mi chodziło tylko o to, że komputer jako urządzenie jest pewnie taki sam. Software pod samochód to już inna sprawa
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#11 Post autor: gRZENIU »

Janus pisze:gRZENIU napisał/a:
Cytat:

A ustawiać to będzie trzeba na pewno - Zośka to inne koła, inne zbiorniki paliwa (czujniki), inne przełożenia skrzyń, zawsze trochę inne silniki. Mi chodziło tylko o to, że komputer jako urządzenie jest pewnie taki sam. Software pod samochód to już inna sprawa.
Właśnie nie koniecznie , bo Vectra i Zośka na 195/65/R15 , jeżeli silnik ten sam , to nic się nie zmienia , sygnał prędkości idzie z ABS-u to możliwe ,że będzie bez zmiany ustawień. Bardziej chodzi o to ,że poliftowe mają inne pompy ABS i coś tam , coś tam w nich jest innego.

Kiedyś właśnie robiliśmy swapa z 2.6l na 2.5l i500 w Vektrze (wiem to tylko 24 KM, ale...), nie mogliśmy dojść z komputerem pokładowym , a okazało się ,że trzeba zmienić całą pompę ABS aby BC poprawnie wskazywało ,spalanie chwilowe , średnie zużycie paliwa , zasięg ... reszta była wporządku... :mrgreen:

krystian250,Aby mieć pewność to jeżeli masz TC i ESP to BC najlepiej jak było by z Vectry poliftowej która ma właśnie TC i ESP.... Nie mam 100% pewności bo Zośka to nie Vectra , ale jak Janus napisał podłączenia elektryczne się nie zmieniają , więc .... :piwo:
Janus

#12 Post autor: Janus »

Problem tkwi w niezgodności oprogramowania pompy ABS z IMMO. W Oplach jest tak, że IMMO wysyła jakiś sygnał do ABS-u, a stamtąd do wszystkich urządzen odbierających sygnał prędkości. I ten sygnał jest właśnie wysyłany po kablu przenoszącym impulsy prędkości. Dociera wtedy do licznika, ABS-u, modułu wiatraków, radia oraz ECU silnika. Tak to było jeszcze w autach bez CAN zrobione
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#13 Post autor: gRZENIU »

Janus, Właśnie do tego zmierzam ... Vectry przed liftowe nie miały CAN , a poliftowe już tak , ale z wybranymi silnikami ... Więc jak po lifcie z hybrydowym kompem to można śmiało MID-a brać , powienien działać bez żadnych zmian ... ;) Chyba ,że inna pojemność silnika ... To powinienen podejść ale trzeba programować jak napisał Janus, wcześniej ... :piwo:
Janus

#14 Post autor: Janus »

gRZENIU pisze:Janus, Właśnie do tego zmierzam ... Vectry przed liftowe nie miały CAN , a poliftowe już tak , ale z wybranymi silnikami ... Więc jak po lifcie z hybrydowym kompem to można śmiało MID-a brać , powienien działać bez żadnych zmian ... ;) Chyba ,że inna pojemność silnika ... To powinienen podejść ale trzeba programować jak napisał Janus, wcześniej ... :piwo:
Nie chcę się kłócić ale jeśli mowa o Vectrze B, to chyba żadna CAN nie miała. Generalnie VB to podobna do Astry G (więc i naszych Zafir A) była. W późniejszych modelach przy silnikach Z22SE oraz 2.6 (nie wiem czy były fabryczne 3.0 i 3.2l) były zegary zintegrowane z ECU silnika - czyli tak jak w Astrze G. Sygnał temperatury był modulowany z ECU, podobnie chłodnice silnika już nie miały termowłączników wiatraków tylko był moduł wentylatorów jak w AG. Ale z tego co czytałem na forum Vectry to było tak w Z22SE i pewnie w 2.6 ...
krystian250

#15 Post autor: krystian250 »

dzięki za informacje faktycznie mid z vectry fizycznie jest inny wiec zakupiłem mida z zafiry z polski menu i jak zrobi się cieplej to montuje tylko mam jeden problem bo nie wiem pod jaki pin podpiąć żeby pokazywało spalanie i czy jak podepnę pod jeden wtrysk czy to zadziała
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”