[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
tomkey

#76 Post autor: tomkey »

Witajcie AUTOMATOmaniacy . :mrgreen: Poczytajcie w tym wątku
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=45.
Miałem podobne reakcje i wiem co to było .
T.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 10:22 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Szymon78

#77 Post autor: Szymon78 »

eee. to ja zaczałem ten post :)

Podczas wypalania tylko tak automat poszaruje .... -tez tak mam :)
Jednak czegoś takiego jak problemy z przełączniem lub wogole z zawiechą to ja nie mam... wypali sie i jest cacy.. smigam ze hej

ale kolega PAGUEL w sumie nie określił czy objaw świrowania skrzyni ma tylko podczas wypalania czy nie...

paguel

#78 Post autor: paguel »

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i opinie.

W odpowiedzi na pytania:
- skrzynia wariowała jeszcze przed wymianą oleju, wymieniłem go właśnie z nadzieja na poprawę jej zachowania. Myślę, że wymagał wymiany mimo wszystko - był już czarny i mało lepki, raczej jak woda:)
- niestety sam już nie wiem dokładnie, czy problem skrzyni występuje podczas wypalania DPF-u (nie zapala się kontrolka, tylko jest zauważalny zapach spalenizny), ale chyba nie ma to nic wspólnego ze sobą - CHYBA...

W kwestii nieprzyjemnego zapachu już wszystko jasne, z tego co piszecie, to na 100% DPF. Jestem tylko ciekaw ile to jeszcze potrwa, autem jeżdżę głownie po mieście na krótkich odcinkach, ale zwykle podróż przekracza 30 minut, myślę że powinien się już wypalić.

Interesuje mnie teraz sprawa tej skrzyni, czy nie jest to przypadkiem uszkodzenie mechaniczne? Byś może coś z elektroniką sterującą? Nie wiem, czy opisałem problem dostatecznie jasno, ale skrzynia zachowuje się tak, jak by miała problem z przerzuceniem biegu na wyższy, obroty idą w górę, a bieg pozostaje zbyt niski, po chwili załapie i z tych wysokich obrotów wrzuca na wyższy bieg, objawia się to bardzo nieprzyjemnym szarpnięciem. Trochę boje się o wytrzymałość skrzyni, czy takie zachowanie jej nie zaszkodzi. Dziwna sprawa, że owe szarpanie jak już się pojawi, to zwykle tylko na dłuższych trasach, np. kiedy jadę do odległej o 100km Warszawy, to po ok. 70-80km czasem szarpnie. Przy jeździe po mieście problem raczej nie występuje. Ostatnio właśnie przy podróży z Wawy szarpnęła kilka razy, a od tamtej pory jeżdżę po mieście ok. 2 tygodni i nic - wszystko w porządku. Spotkałem się gdzieś z sugestią, że być może uszkodzona/zapchana jest chłodnica skrzyni biegów - olej nie chłodzi się dostatecznie i traci swoje właściwości, co z kolei przekłada się na brak płynności zmiany biegów, ale to tylko sugestia.

Proszę o dalsze opinie:)

Szymon78

#79 Post autor: Szymon78 »

co do skrzyni nie pomoge... dobry fachowiec potrzebmny

WYPALANIE DPF.... trwa max 15min..przy odpowiednich warunkach.. temp silnika, obroty, stopień zapchania filtra.... jest to proces wywoływany samoczynnie który nie mozna przerywac (wyłączać silnika). przez komputer sterujacy.. duzo o tym napisano na forum.. wystarczy posukać.

paguel

#80 Post autor: paguel »

Czy ktoś może mi coś poradzić na temat tej feralnej skrzyni biegów? Rozglądałem się za specjalistą, ale tylu ilu "specjalistów", tyle opinii, czasem zupełnie rozbieżnych...
Z góry dziękuję i czekam na porady:)
pozdrawiam

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#81 Post autor: Lorry »

Ja żadnego konkretnego pomysłu nie mam, ale spróbuj zapytać w Auto Józefów (podobno dobrzy są w automatyczne klocki) lub na http://www.autotransmisja.pl/

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#82 Post autor: diabolog »

Witam
Jestem właścicielem Zafirki od niedawna dzisiaj nagle autko zaczęło dziwnie poszarpywać , straciło moc i zapaliła się kontrolka ESP i Autko z kluczykiem . Po ponownym odpaleniu zgasły lecz po jaki czsaie znowu to samo. Nie czytałem jeszcze błędów, Ale wcześniej rano w warsztacie zmieniali olej w silniku filtr i filtry powietrza i przeciwpyłkowy.

:(

Szymon78

#83 Post autor: Szymon78 »

skrzynia automat napewno nie!!! to nie ma nic do rzeczy..

Zczytać błedy... z fusów nikt nic nie wyczyta.. wg mnie przy wymianie mat eksploatacyjnych coś ktoś nagrzebał....

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
#84 Post autor: diabolog »

Dzisiaj rano spróbowałem zczytac kody Wyświetliło ECN 170000 ???

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#85 Post autor: MieHor »

P1700 Transmission Control Module (TCM) Requested MIL Illumination

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
#86 Post autor: diabolog »

A tak coś więcej dokładniej o co chodzi?

Szymon78

#87 Post autor: Szymon78 »

jak na moje ... moduł styerujacy skrzynia fiksuje... trzeba by sprawdzić na kompie.. lub wgrac od nowa program sterujący... Najlepiej popytać u speców od automatow..

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
#88 Post autor: diabolog »

0732 Nieprawidłowe położenie biegu - bieg nie odpowiada położeniu drążka - bieg 2
0733 Nieprawidłowe położenie biegu - bieg nie odpowiada położeniu drążka - bieg 3

Takie błędy po dokładniejszym zczytaniu zglosiła skrzynia biegów

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
#89 Post autor: diabolog »

W poniedziałek Zosia do mechanika skrzynia do roboty, olej brejowaty reszta po wyjęciu skrzyni. :evil:

Damianos

#90 Post autor: Damianos »

Po małej trasie mam dziwne odczucia pochodzące z automatu… rzecz sie dzieje powyżej 80km/h gdy silnik wskazuje bieg 5 i zaczynam wyprzedzać to nagle SA dwa szarpnięcie tak jakby przerzucał z 5 na 4 a potem na 3 szarpnięcia SA dosyć denerwujące i odczuwalne.. boje się ze coś się stanie ze skrzynią…. to samo się dzieje jadąc 130km.h bieg 6 wcisnięce przy wyprzedzaniu gazu to strasznie szarpnie i idzie do przodu….. natomiast jeśli stopniowo dodaje gazu (przy wyprzedzaniu mało prawdopodobne) to redukuje normalnie…

Myślałem ze to może wina starego oleju w skrzyni ale w ASO powiedzieli ze oleju się nie wymienia chyba ze to taxi…

Czy macie jakieś propozycje co można by było poprawić lub czy jednak się wymienia ten olej co ileś km. Dodam ze to mój pierwszy automat…

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”