[A] Chrees - Opel Zafira 1.8 125KM 2002r.
- Chrees
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XE
Dziś Zocha powędrowała do warsztatu i po dwóch godzinach telefon z listą do kupienia/zrobienia:
-Klocki
-Tarcza
-Filtr oleju
-olej silnikowy
-pompa wody
-rozrząd
-sworzeń wahacza
-przepływomierz powietrza
-tuleja wahacza
-Amortyzatory tył
-Filtr paliwa
-Sonda lambda
-Wymiana tarcz
-Wymiana oleju
-wymiana rozrządu
-wymiana sworznia i tulei
-wymiana filtra paliwa
-wymiana sondy
-wymiana przepływomierza
-czyszczenie przepływomierza
I za to zaśpiewali mi 3600pln, co troszkę zwaliło mnie z nóg...
Wykonałem parę telefonów i dostałem ofertę 2500
Generalnie warsztat posiada dobre opinie, więc mam nadzieję, że dobrze zrobią.
A może ktoś z forum miał do czynienia z Motcars z ul. Grabiszyńskiej we Wrocławiu?
Dziś Zocha powędrowała do warsztatu i po dwóch godzinach telefon z listą do kupienia/zrobienia:
-Klocki
-Tarcza
-Filtr oleju
-olej silnikowy
-pompa wody
-rozrząd
-sworzeń wahacza
-przepływomierz powietrza
-tuleja wahacza
-Amortyzatory tył
-Filtr paliwa
-Sonda lambda
-Wymiana tarcz
-Wymiana oleju
-wymiana rozrządu
-wymiana sworznia i tulei
-wymiana filtra paliwa
-wymiana sondy
-wymiana przepływomierza
-czyszczenie przepływomierza
I za to zaśpiewali mi 3600pln, co troszkę zwaliło mnie z nóg...
Generalnie warsztat posiada dobre opinie, więc mam nadzieję, że dobrze zrobią.
A może ktoś z forum miał do czynienia z Motcars z ul. Grabiszyńskiej we Wrocławiu?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Popatrz na to z innej strony, za 2500 masz zrobione autkoChrees pisze:...
...
W ZB jest to koszt wymiany dwumasy i też 2500
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Chrees
- Mieszkaniec
Mam jeszcze do Was, doświadczonych w bojach z tym samochodem, pytania:
- Temat przepływomierza się przewija przez forum. Mam pytanie: lepiej kupić nowy zamiennik (jakiś niby bardzo dobry) za 300, czy może lepiej używany oryginalny za 100? Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. A wy co sądzicie?
- wg. info z serwisu rozpadł się mieszek przy amortyzatorach tylnych. Zośka miała w piątek zrobiony przegląd rejestracyjny i same amortyzatory działają ok. Oczywiście naprawa to wymiana całych. Jak sądzicie? wymieniać z powodu głupich mieszków czy czekać aż ich skuteczność spadnie?
Mam jeszcze do Was, doświadczonych w bojach z tym samochodem, pytania:
- Temat przepływomierza się przewija przez forum. Mam pytanie: lepiej kupić nowy zamiennik (jakiś niby bardzo dobry) za 300, czy może lepiej używany oryginalny za 100? Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. A wy co sądzicie?
- wg. info z serwisu rozpadł się mieszek przy amortyzatorach tylnych. Zośka miała w piątek zrobiony przegląd rejestracyjny i same amortyzatory działają ok. Oczywiście naprawa to wymiana całych. Jak sądzicie? wymieniać z powodu głupich mieszków czy czekać aż ich skuteczność spadnie?
Przepływka - lepiej odłożyć i kupić nowy ori, większość zamienników i tak nie spełni oczekiwań Twoich, a tym bardziej komputera silnika, który produkował Siemens, a Siemens nie lubi zamienników. Odnośnie używek za 100zł, sam kupiłem, jest lepszy, ale nie dobry. Pamiętaj, że przepływka po 15 latach niestety w Oplu siada, a jeżeli kupisz 14-letnią to też nie wiadomo czy będzie jeszcze ten rok działała czy też już jest w złym stanie...
Odnośnie amorów z tyłu, hmmm, to jest bezpieczeństwo i komfort, zdecyduj sam, ale ja bym wymieniał komplet, a nie czekał aż się rozpadnie
Jako puentę dodam, że Zosia to kobieta - piękna i bardzo miło się na nią patrzy, a jak będziesz o nią dbał odwdzięczy się potysiąckroć. Prawda jest taka, że w przypadku każdego leciwego auta, czasem trzeba coś wymienić, coś naprawić i jeżeli zależy nam na sprawnym i dobrym wozie to trzeba czasem trochę grosza włożyć
Powodzenia dobry człowiecze
Odnośnie amorów z tyłu, hmmm, to jest bezpieczeństwo i komfort, zdecyduj sam, ale ja bym wymieniał komplet, a nie czekał aż się rozpadnie
Jako puentę dodam, że Zosia to kobieta - piękna i bardzo miło się na nią patrzy, a jak będziesz o nią dbał odwdzięczy się potysiąckroć. Prawda jest taka, że w przypadku każdego leciwego auta, czasem trzeba coś wymienić, coś naprawić i jeżeli zależy nam na sprawnym i dobrym wozie to trzeba czasem trochę grosza włożyć
Powodzenia dobry człowiecze
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
Tylko Ori żadna inna ja za swoją dałem 470zł sonda tez tylko ori w Oplex ok. 320zł i będziesz miał święty spokój przerabiałem to u siebie i od razu inwestowałem w nowe oryginalne i śpię spokojnie, że za pół roku nie będę zaś musiał szukać po internecie kolejnej używki....kacza1982 pisze:Przepływka - lepiej odłożyć i kupić nowy ori, większość zamienników i tak nie spełni oczekiwań Twoich, a tym bardziej komputera silnika, który produkował Siemens, a Siemens nie lubi zamienników. Odnośnie używek za 100zł, sam kupiłem, jest lepszy, ale nie dobry. Pamiętaj, że przepływka po 15 latach niestety w Oplu siada, a jeżeli kupisz 14-letnią to też nie wiadomo czy będzie jeszcze ten rok działała czy też już jest w złym stanie...
Amory jak coś się sypie to trza wymienić, bo potem jedno uszkodzenie ciągnie następne i koszta rosną
- Chrees
- Mieszkaniec
W chwili obecnej Zośka dostała nowe:
- rozrząd
- olej wraz z filtrem
- tarcze i klocki z przodu
- tuleję i sworzeń w lewym wahaczu
- filtr paliwa
- tylne amortyzatory;
Jeśli chodzi o przepływkę i sondę 2: poprzedni serwis wykasował błędy, do tej pory się nie pojawiły nowe. W przepływce jest tylko błąd odczytu temperatury powietrza - reszta parametrów jest ok. Zgodnie z sugestią mechanika zostawiamy na razie to co jest i będziemy diagnozować.
Teraz ciekawostka: po dokładnym obejrzeniu, okazało się, że sonda 2 była już wymieniana. Wstawiona została jakaś uniwersalna i aby się trzymała została... wspawana
W chwili obecnej Zośka dostała nowe:
- rozrząd
- olej wraz z filtrem
- tarcze i klocki z przodu
- tuleję i sworzeń w lewym wahaczu
- filtr paliwa
- tylne amortyzatory;
Jeśli chodzi o przepływkę i sondę 2: poprzedni serwis wykasował błędy, do tej pory się nie pojawiły nowe. W przepływce jest tylko błąd odczytu temperatury powietrza - reszta parametrów jest ok. Zgodnie z sugestią mechanika zostawiamy na razie to co jest i będziemy diagnozować.
Teraz ciekawostka: po dokładnym obejrzeniu, okazało się, że sonda 2 była już wymieniana. Wstawiona została jakaś uniwersalna i aby się trzymała została... wspawana