[A] Blow off Zafira OPC
Moderator: Mariusz
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Dobrze miałeś podłączone ???.jednemu kolesiowi w Andychowie jak podpięli turbo to dmuchło ponad 3 bary i silnik sie wysypał.ja37 pisze:Dobrze się otwierał, nówka sztuka z Properfekta.
Myślę że jest do ogarnięcia temat blo-off-a.
-
ja37
- ryba1
- Zafiromaniak
pokaz foto bonie wierze żę sie nie daja37 pisze:No do przepustnicy jest jakieś 40cm, inaczej sie nie da, bo rozpórka przeszkadza.
-
ja37
-
ja37
Na razie mam odłączony, bo jak działa, to silnik głupieje i gaśnie po zejściu z obrotów.
Chyba trzeba modyfikowac mapy po podłaczeniu blowa?
Mam jeszcze pytanie tak przy okazji.
Silnik zagrzany, przy zmianie biegów podskakują obroty o jakieś 300, później spadają, a powinny spadać od razu, jak puszczę gaz.
Podciśnienia wszystkie ok, wszystko drożne, pedał wymieniany, komputer podmieniany, czego się czepić?
Chyba trzeba modyfikowac mapy po podłaczeniu blowa?
Mam jeszcze pytanie tak przy okazji.
Silnik zagrzany, przy zmianie biegów podskakują obroty o jakieś 300, później spadają, a powinny spadać od razu, jak puszczę gaz.
Podciśnienia wszystkie ok, wszystko drożne, pedał wymieniany, komputer podmieniany, czego się czepić?
- ryba1
- Zafiromaniak
a po co???nic nie trzebaja37 pisze:Chyba trzeba modyfikowac mapy po podłaczeniu blowa?
jeżeli masz na myśli to samo co ja to jest dobrze.to jest tzw przytrzymanie obrotówja37 pisze: podskakują obroty o jakieś 300, później spadają, a powinny spadać od razu, jak puszczę gaz.
-
ja37
Ok, obroty zostawmy.
Z blowem miałem tak, że na przykład ruszam, 1-szy bieg i zaraz hamuję, staję.
Teraz zależność; jak blow nie upuszczał ciśnienia, to jest ok, jak zdążył upuścić, to silnik gasł.
Dlatego sądzę, że potrzebna modyfikacja, bo "brakuje" powietrza w dolocie, które było zmierzone przez przepływomierz.
No i waliło wachą z wydechu.
Na serii DV jest ok.
Z blowem miałem tak, że na przykład ruszam, 1-szy bieg i zaraz hamuję, staję.
Teraz zależność; jak blow nie upuszczał ciśnienia, to jest ok, jak zdążył upuścić, to silnik gasł.
Dlatego sądzę, że potrzebna modyfikacja, bo "brakuje" powietrza w dolocie, które było zmierzone przez przepływomierz.
No i waliło wachą z wydechu.
Na serii DV jest ok.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2015, 17:53 przez ja37, łącznie zmieniany 1 raz.
- ryba1
- Zafiromaniak
ja37, ja jednak bym jednak obstawiał wysterowanie blo-off.korekta nic nie da bo zamieniasz DV które idzie w wydech na zawór który upuszcza w atmosferę.łan ch..j czy masz to czy to rózniece wypisałem.może otwierać za wcześnie lub za późno.tyle
-
ja37
- ryba1
- Zafiromaniak
źle to ująłem,masz racje,.co innego myślę i co innego pisze.zakładałem kumplowi blo-off-a nie ma żadnych problemów.ale on był chyba jakiś najprostszy i mniejszy niż Twójja37 pisze:DV upuszcza spowrotem przed turbinę, nie do wydechu.
Blow, który mam jest dwutłoczkowy i nie posiada regulacji.
-
ja37