[B]Problem nadmuch po zmianie nawiewu nie reaguje

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
adek_pro

[B]Problem nadmuch po zmianie nawiewu nie reaguje

#1 Post autor: adek_pro »

Witajcie.
Mój samochód to Zafira 2006 z manualnym ustawianiem nawiewu. Problem pojawił się gdy dmuchawy były ustawione na najwyższą prędkość a ja zmieniłem nadmuch z szyby przedniej na boki. W tym momencie coś przeskoczyło jakby zapadnia albo jakaś klapka.
Od tamtej pory pokrętło do zmiany nie reaguje a nadmuch wciąż działa na boki i delikatnie na szybę. Ciepłe powietrze leci w większości na tył i ledwo na przednią szybe.
Gdzie szukać rozwiązania co muszę zdemontować i czy jest to do naprawy czy raczej jest to cała część do wymiany?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Adrian
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 00:53 przez adek_pro, łącznie zmieniany 1 raz.

DaRek7

#2 Post autor: DaRek7 »

Jeśli się nie myle to wszystkie ZB mają elektrycznie regulowane klapy nawiewu tz. że klapami nawiewu które ustalają kierunek nadmuchu sterują elektryczne siłowniki(silniczki) może któryś z nich padł poprostu a może spadło jakieś cięgno albo coś dostało się pomiędzy klapy(mało prawdopodobne) Najprościej i najszybciej będzie jesli na początek zdemontujesz schowek (po stronie pasażera), może coś tam wypatrzysz. Pokręc pokrętłem i patrz co się dzieje. Na początek tyle ;)

rafalle

#3 Post autor: rafalle »

miałem podobny problem. rozłączyła się wtyczka sterująca tym elektronicznym podziałem.
Podobno jest do niej strasznie kiepskie dojście

Mariunio

#4 Post autor: Mariunio »

Nie wiem jak jest w oplu zafirze ale w vauxhallu trzeba dostac sie do konsoli srodkowej z prawej strony zdejmujac kilka plastkow i znalesc biaky teflonowy slimak po ktorym przesuwaja sie ciegna od klapek. Slimak obraca sie elektrycznie i nastawia ciegna od klapek w rozne pozycje. Ciegna sa slabej jakosci i potrafia wskoczyc w zle miejsce lub calkiem wyskoczyc z tego slimaka. Naprawialem to juz dwukrotnie.

Mariunio

#5 Post autor: Mariunio »

Nie wiem jak to dokleic ale na tym filmiku z youtube jest pokazane czego nalezy szukac.
https://youtu.be/wwgmBenGyzo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”