[B]Wkurzający plastik w konsoli środkowej
Mnie udało sie ten problem załatwić . Kupiłem silikon w sprayu i kilka razy wlałem go w szczeliny pomiędzy srodkowa nakładką a dechą. Po kilku operacjach mam spokój a trzeszczało strasznie . teraz natomiast słyszę trzaski z okolic prawego trójkątnego okienka, syn mi powiedział że to na plastykowa nakładka przy tym okienku tak tzreszczy. Muszę tam tez wlać silikonu i mam nadzieję ,że i w tym prztypadku to wystarczy . taki silikon kupisz w każdym sklepie moto , kosztuje ok 8 zł a mnie akurat pomógł
Trochę też nawalczyłem z tym ustrojstwem. Pomógł bardzo prosty zabieg. Bez ściągania tej kratki.Podłożyłem pod kratkę pasek o szerokości około 1 cm i długości od szyby przedniej patrząc do tego pierwszego uskoku w desce (tam gdzie są te małe kratki nawiewu) Delikatnie podwazylem ten plasik i tam ten pasek wsunąłem. A paski uciąłem z gumy ok 2 mm grubości. Teraz jest idealnie.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
a ja sobie odpuściłem szukanie przyczyny - idzie się przyzwyczaić, że to tylko opeldarkb pisze:u mnie dalej trzeszczy i nie wiem jak temu zaradzić podłozyłem kawałki grubej izolacji miedzy ten platik a deskę i dalej trzesczy i skrzypi moze macie jakies miejsca w ktorych cos podłozyc podkleic
kumpel mi powiedział, że rozebrali całą konsolę i złożyli od nowa - efekt był taki, że było jeszcze gorzej
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Miałem ten sam problem u siebie, strasznie to denerwujące. Echhh. Na początku musiałem zdiagnozować skąd te piski i skrzypienia dochodzą. Okazało się, że z pod plastiku na podszybiu. Podjąłem próbę wyeliminowania tego pisku na początku silikonem w sprayu jednak już podczas jazdy testowej zabieg okazał się nadaremny bo piski nie ustały. Nadszedł więc czas na demontaż tego elementu i zastosowanie silikonu w kolorze czarnym.
I tak po kolei:
1. Należy zdemontować małą kratkę centralnie na podszybiu (z wyglądu kratka głośnikowa). Łatwo idzie wkładając do szpary kartę kredytową najlepiej z prawej strony kratki i z wyczuciem podważać. Nie powinno być żadnego problemu z jej demontażem.
2. Teraz najważniejsze - demontaż dużego elementu sięgającego od samej szyby aż po wloty centralne pionowe. Ja aby nie połamać zaczepów z wyczuciem wkładając palce w miejsce po wyjęciu kratki nazwę ją głośnikowej unosiłem duży element do góry powodując aby puściły zaczepy od strony szyby. Z racji takiej, że najmocniej trzymają zaczepy te bliżej radia delikatnie podnosząc część od strony szyby starałem się wysunąć (wyrwać z zaczepów) zaczep najpierw z jednej strony radia a później z drugiej strony racja (cały czas unosząc góra dół ten duży plastik od strony szyby). I wyskoczyło.
Uwaga:
Nie używamy żadnych śrubokrętów, magicznych nożyków do podważania. Niczego co mogło by pozostawić po sobie ślad.
3. Po zdemontowaniu dużego elementu plastikowego z podszybia należy go dokładnie odtłuścić (ja używałem spirytusu i wacika),
4. Następnie za pomocą palca nanosiłem silikon (ze względu na lepszą przyczepność użyłem czarnego silikonu wysokotemperaturowego Technicqll). Chodzi o to aby palcem liznąć każde miejsce, które ma kontakt (dotyka innego plastiku) z innym elementem. Cały czas należy uważać aby nakładając silikon nie nałożyć go w nadmiarze i aby po nałożeniu nie było go widać.
5. Miejsca na samochodzie w znaczeniu metalowe i plastikowe zaczepy również należy na nie nanieść niewielką warstwę silikonu.
6. Czekamy aż wszystko wyschnie.
7. Przechodzimy do montażu w odwrotnej kolejności do demontażu. Aha ja jeszcze przed montażem sprawdziłem czy mam podokrecane śruby te przy kratkach wentylacyjnych w konsoli centralnej po obydwóch stronach wyświetlacza.
8. Po tym wszystkim rozbierane elementy psikamy plakiem do tapicerki a jeżeli gdzieś nam wystaje silikon (bo i tak się zdarzyć może) to go wyczesujemy (ja użyłem płaskiego pędzelka od trymera – na szerokość idealnie pasował do szczelin).
9. Po całym tym zabiegu wykonujemy jazdę próbną ciesząc się ciszą i brakiem denerwujących pisków i skrzypień z konsoli.
PS. Jak zdemontować ten plastik opisane jest w jednym z postów http://klubzafira.pl/showthread.php?tid=6073
Powodzenia . Trzymam kciuki.
I tak po kolei:
1. Należy zdemontować małą kratkę centralnie na podszybiu (z wyglądu kratka głośnikowa). Łatwo idzie wkładając do szpary kartę kredytową najlepiej z prawej strony kratki i z wyczuciem podważać. Nie powinno być żadnego problemu z jej demontażem.
2. Teraz najważniejsze - demontaż dużego elementu sięgającego od samej szyby aż po wloty centralne pionowe. Ja aby nie połamać zaczepów z wyczuciem wkładając palce w miejsce po wyjęciu kratki nazwę ją głośnikowej unosiłem duży element do góry powodując aby puściły zaczepy od strony szyby. Z racji takiej, że najmocniej trzymają zaczepy te bliżej radia delikatnie podnosząc część od strony szyby starałem się wysunąć (wyrwać z zaczepów) zaczep najpierw z jednej strony radia a później z drugiej strony racja (cały czas unosząc góra dół ten duży plastik od strony szyby). I wyskoczyło.
Uwaga:
Nie używamy żadnych śrubokrętów, magicznych nożyków do podważania. Niczego co mogło by pozostawić po sobie ślad.
3. Po zdemontowaniu dużego elementu plastikowego z podszybia należy go dokładnie odtłuścić (ja używałem spirytusu i wacika),
4. Następnie za pomocą palca nanosiłem silikon (ze względu na lepszą przyczepność użyłem czarnego silikonu wysokotemperaturowego Technicqll). Chodzi o to aby palcem liznąć każde miejsce, które ma kontakt (dotyka innego plastiku) z innym elementem. Cały czas należy uważać aby nakładając silikon nie nałożyć go w nadmiarze i aby po nałożeniu nie było go widać.
5. Miejsca na samochodzie w znaczeniu metalowe i plastikowe zaczepy również należy na nie nanieść niewielką warstwę silikonu.
6. Czekamy aż wszystko wyschnie.
7. Przechodzimy do montażu w odwrotnej kolejności do demontażu. Aha ja jeszcze przed montażem sprawdziłem czy mam podokrecane śruby te przy kratkach wentylacyjnych w konsoli centralnej po obydwóch stronach wyświetlacza.
8. Po tym wszystkim rozbierane elementy psikamy plakiem do tapicerki a jeżeli gdzieś nam wystaje silikon (bo i tak się zdarzyć może) to go wyczesujemy (ja użyłem płaskiego pędzelka od trymera – na szerokość idealnie pasował do szczelin).
9. Po całym tym zabiegu wykonujemy jazdę próbną ciesząc się ciszą i brakiem denerwujących pisków i skrzypień z konsoli.
PS. Jak zdemontować ten plastik opisane jest w jednym z postów http://klubzafira.pl/showthread.php?tid=6073
Powodzenia . Trzymam kciuki.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2016, 21:18 przez Łosiek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Auto: ZB 1.8 - nr 2 :)
- Oznaczenie silnika: A18XER
Link coś nie działa. Znalazłem inny - http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... BF+konsoli
-
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
W mojej ZB coś jakby wibrowało gdzieś w desce przy szybie przy obrotach 1200-1600 i dalej cichnie, nieważne czy się jedzie czy stoi w miejscu.....Czy te plastiki o których mowa w tym temacie wcześniej i dolegliwości z nimi związane ustępowały gdy np dociskało się je ręką ? czy po prostu jest to szukanie w ciemno ?
W mojej ZB coś jakby wibrowało gdzieś w desce przy szybie przy obrotach 1200-1600 i dalej cichnie, nieważne czy się jedzie czy stoi w miejscu.....Czy te plastiki o których mowa w tym temacie wcześniej i dolegliwości z nimi związane ustępowały gdy np dociskało się je ręką ? czy po prostu jest to szukanie w ciemno ?