Zafira A - jak z blachami?
Moderator: Tunio999
Zafira A - jak z blachami?
Rozglądam się nieśmiało za Zafirą, budżet taki, że raczej seria A wchodzi w grę. Jak Panowie oceniacie generalnie wytrzymałość blachy w tych rocznikach? Wiadomo, że głównie zależeć to będzie od użytkowania, ale czy ogólnie można się spodziewać, że w 90% egzemplarzy mimo wszystko będzie coś do wymiany/przerobienia bo "ople się sypią" czy to bujda i jeśli tylko auto było zadbane to rdza nie powinna się pojawiać?
Widziałem np. w moim mieście (Kraków=smog) egzemplarz za 8,5k, ale już na fotkach widać, że progi się sypią i coś na drzwiach się zaczyna. Gdzieś pod blokiem też stoi ZA i na tylnej klapie pod szybą ją bierze. Czy można liczyć, że jak wydam 11-12k to kupię egzemplarz nie wymagający poważnych poprawek?
Dużo ludzi pyta o silniki, a takie pytania raczej się nie pojawiały, może warto ten temat poruszyć?
Widziałem np. w moim mieście (Kraków=smog) egzemplarz za 8,5k, ale już na fotkach widać, że progi się sypią i coś na drzwiach się zaczyna. Gdzieś pod blokiem też stoi ZA i na tylnej klapie pod szybą ją bierze. Czy można liczyć, że jak wydam 11-12k to kupię egzemplarz nie wymagający poważnych poprawek?
Dużo ludzi pyta o silniki, a takie pytania raczej się nie pojawiały, może warto ten temat poruszyć?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Możesz przeczytać http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=747
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Maciek jak upolujesz Zafirę poliftową, czyli roczniki 2003-2005 to te mają już zabezpieczenia antykorozyjne (baranki) na drzwiach wokół auta. Na pewno są ocynki i np jak u mnie nie ma żadnej rudej a auto nocuje pod chmurką..
Jeśli auto będzie całe, nie bite, nie wodowane nie powinno mieć żadnych przebarwień czy wychodzącego rudzielca.
Jeśli auto będzie całe, nie bite, nie wodowane nie powinno mieć żadnych przebarwień czy wychodzącego rudzielca.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Marcin o tym (baranku)mowiszmiodzik pisze:Maciek jak upolujesz Zafirę poliftową, czyli roczniki 2003-2005 to te mają już zabezpieczenia antykorozyjne (baranki) na drzwiach
Ostatnio zmieniony 11 lis 2015, 19:15 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
Tak też, ale ja mam jeszcze takie samo zabezpieczenie antykorozyjne na drzwiach. Wygląda bardzo podobnie jak to co pokazałeś na zdjęciu. Ten baranek nie jest z kilometra widoczny. Trzeba się przyjrzeć, ale jest
Gdzieś o tym pisaliśmy kiedyś na forum
Gdzieś o tym pisaliśmy kiedyś na forum
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
To co się tyczy wszystkich Zafir A: korozja. Progi są w miarę bezpieczne - zwłaszcza jak nie ma na nich plastikowych nakładek. Zafira lubi korodować na błotnikach przednich przy progu (mimo nadkoli gromadzi się tam woda i błoto które robią swoje) i niestety rdzewieje pod listwami ozdobnymi nadwozia. Poza tym krawędzie tylnych błotników w miejscu gdzie drzwi nachodzą na błotnik (jest tam uszczelka która gromadzi błoto) oraz na tej samej wysokości krawędź drzwi - również uszczelka gromadząca błoto. Będą to miejsca korozji raczej na pewno do poprawek. Aha - no i próg za tą podłużną metalowo-gumową uszczelką. Również należy ją zerwać i skontrolować stan progu. W mojej ZA z 2005r rdza pojawia się w śladowych ilościach w wymienionych miejscach (już to zrobiłem). Zostały burchle pod listwami do zrobienia...
PS pisałem to na podstawie swojej - polift z 2005r.
PS pisałem to na podstawie swojej - polift z 2005r.
Janusz