Zafirka czy dacia lodgy

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#16 Post autor: PiotrWie »

Ja napiszę z własnego doświadczenia - po 4 latach i 60tyś Dacią wsiadłem do fabrycznie nowej Zafiry i jakoś szoku nie przeżyłem - oczywiście była różnica ale raczej nie taka jak pisze kol. powyżej.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2015, 16:50 przez PiotrWie, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrWie
Janus

#17 Post autor: Janus »

A ja bym trochę inaczej podszedł do sprawy:

Zastanowiłbym się jaki będzie spadek wartości salonowej Dacii po 8 latach i 3 letniej Zafiry po kolejnych 5 latach... No i zastanowił się ile kilometrów chcę zrobić nową Dacią i ile używaną Zafirą. Spróbował policzyć koszty serwisu (wiadomo że z uwagi na gwarancję dla nowej Dacii będą w pewnych widełkach przewidywalne)...
Patrząc na to, co teraz dzieje się na rynku, to jakoś chętniej kupiłbym 8-letnią Zafirę niż 8-letnią Dacię ;)

Niemniej jednak u mnie Zafira to tylko "żonowóz" do pracy. Na co dzień jeżdżę autem służbowym i nie ukrywam - auto z salonu to fajna sprawa. Ale nie patrzyłem na koszty utrzymania, przeglądów i napraw ;-)
Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec

#18 Post autor: PiotrWie »

Tak podchodząc to nie ma wątpliwości - koszt przeglądu Dacii po roku (lub 15tyś)- 142 zł, po 2(lub30tyś) - 540, po trzecim znowu 142 - w Zafirze po roku (lub 20tyś) 585zł, utrata wartości 75% ( przyjąłem jak Logana, innych jeszcze nie ma ) więc przy koszcie zakupu ok 50tyś daje to 37,5 tyś , Zafira 70 proc. co daje nawet przy cenie promocyjnej 46 tyś. Tak więc 2:0 dla Dacii.
Ale ważniejsze jest to jaki ktoś ma budżet i jakie potrzeby. Skoro szuka od 2013 to powinien mieć budżet w granicach 50tyś - no chyba że interesują go sztuki reanimowane z "przystanku autobusowego", a wtedy jak nie musi mieć koniecznie dużego wana to może np C3 Picasso - na wyprzedaży może wystarczyć. Jeśli zaś priorytetem jest 7 miejsc to ja jednak polecam Dacię - tam jest to rzeczywiste 7miejsc, jak w dużych amerykańskich vanach - nie awaryjne jak w Zafirze. A jak ma budżet pozwalający na zakup Dacii tylko w podstawowej wersji to niech się zastanowi - to samochód dla tych których absolutnym priorytetem jest kupno nowego pojazdu. A jak wybierze używany to niech nie traktuje rocznika jako priorytetu - lepiej kupić 5-letnie auto w dobrym stanie niż 3-letni wrak. Ja dopóki nie było mnie stać na nowe auta kupowałem samochody klasy średniej wyższej - wychodząc z założenia że jak samochód nowy ma kosztować od 200tyś wzwyż to mniej oszczędzają na kosztach i po latach są trwalsze - rekordowo kupiłem 16-letnie BMW E 34 i eksploatowałem je bez problemów dalsze 5 lat.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2015, 18:49 przez PiotrWie, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrWie
pawel1313

#19 Post autor: pawel1313 »

Zgadza się budżet w okolicach 50tys. Priorytetem nie jest 7 miejsc a raczej dobre ulokowanie oszczędności z paru lat na kolejne lata ;)
Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec

#20 Post autor: PiotrWie »

Oszczędności nie warto lokować w samochodach - tracą na wartości :D
Ale jeździć czymś najczęściej trzeba - przy takim budżecie po bezskutecznym oglądaniu "igieł"i "nówek" co to "Niemiec płakał jak sprzedawał" kupiłem Dacię Duster, potem Zafirę, ale to już ok 65 tyś. Na pewno na wyprzedażach trafi się coś w tym budżecie - jak Opel to może wystarczy Meriva? z innych - to C3 Picasso, a może niekoniecznie van - może wystarczy kompaktowe kombi - a wtedy pole manewru jest bardzo duże. A jak używany to albo z bardzo pewnego źródła, albo trzeba jechać samemu do Niemiec i kupić egzemplarz przeznaczony dla Niemca - tyle że takie samochody są co najmniej 10% droższe niż w Polsce - jakoś cudownie tracą na wartości po przyjeździe do Polski :lol:
Ostatnio zmieniony 21 lis 2015, 20:11 przez PiotrWie, łącznie zmieniany 2 razy.
PiotrWie
pawel1313

#21 Post autor: pawel1313 »

Właśnie dziś też oglądaliśmy dwie prawie nowki :|
Kombi odpada, szukamy czegoś ciut "podwyższonego".
Przy okazji jak sprawuje się duster w trasie przy prędkościach powyżej 100km/h bo też jest na celowniku :D
Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec

#22 Post autor: PiotrWie »

Jak dla mnie do 130 z niewielkim plusem da się jechać - robiłem kilka razy trasy 1000 - 1500 autostradą, ale komfortowy to on nie jest w takich warunkach - od czasu jak mamy Zafirę to jednak do Austrii pojechaliśmy Oplem. Powyżej - zaczyna być bardzo głośno, poza tym spalenie z akceptowalnych przy tych prędkościach 10-11 gwałtownie wzrasta do jakichś 15.
Ale ja obecnie oprócz raz w roku do Austrii na narty nie jeżdżę dalej samochodem - samolotem szybciej, wygodniej, taniej.
PiotrWie
drygal26

#23 Post autor: drygal26 »

Dla mnie Zafira zdecydowanie. Fakt Dacia nowa, ale to koncern Reno do którego niestety nie mam zaufania. :piwo:
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#24 Post autor: lawless »

Dobra skoro jesteś już na forum Opla Zafiry to dla mnie jest oczywiste wybierz opla tylko i wyłącznie :lol: Dobra oczywiste jest że jest to twoja decyzja i podejmij ją mądrze żebyś nie miał pretensji do nikogo :mrgreen:
Pozdrawiam :piwo:
Myśl samodzielnie!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”