Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nie zgodzę się bo w 99% przypadków przewody pod słoneczniki są
a znajdują się za podsufitką a końcówki z kostką są wprowadzone w profil przetłoczony oraz są obklejone pianką żeby nie latały luźno
To może jeszcze rozwiniesz i wyjaśnisz na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Z dokumentacji wynika, że istnienie tej wiązki zależy od tego czy samochód wyposażony jest w oświetlenie słoneczników. Podobnie jest na przykład z wiązkami w drzwiach, gdzie inne wiązki są dla drzwi "podstawowych", z elektrycznymi szybami i z ryglowaniem. Sprawdzałem w trzech samochodach i w żadnym nie było złącz doprowadzonych do słoneczników.
na takiej że rozbieram samochody i auta bez słoneczników posiadają wiązki
ale to tylko moje gadanie z którym nie musisz się zgadzać
a co powiesz na podciągnięte przewody w karoserii pod sterowanie tylnych szyb choć sa manualne
Grzesiu u mnie też tej wiązki nie ma ...a słoneczniki dokupiłem i muszę wiązkę dorobić ...Chyba że podpowiesz lub wstawisz zdjęcie gdzie ono jest dokładnie schowane
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
KIT GTO pisze:co powiesz na podciągnięte przewody w karoserii pod sterowanie tylnych szyb choć sa manualne
To jest wiązka "wielozadaniowa" i ciężko dosztukować w niej przewody, dlatego montowana jest pełna (chyba, że z tyłu nie ma RECa). Oświetlenie sloneczników to osobna, samodzielna funkcja. Zauważ, że wiązki w poszczególnych drzwiach są już zależne od zainstalowanych podzespołów. Do złącza idzie wszystko, a do drzwi tylko to co potrzebne. W przypadku sloneczników to rozgraniczenie jest w zespole oświetlenia w podsufitce.
kostka jest obwinięta szarą gąbką, wciśnięta w profil między szybą a dachem, mniej więcej po środku obecnego słonecznika,
najlepszym sposobem na ich wymacanie jest zrzucenie obecnych słoneczników i odkręcenie lampki, w ten sposób opuścisz podsufitkę
Dodam od siebie tylko tyle że są wersje które nie mają słoneczników a wiązka jest.Tak jak pisał KIT.
Na 100% jestem tego pewny.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
Wojtek ja się postarałem rozebrałem co trzeba i zrobiłem Ci fotki (ja nie mam słoneczników z lampkami ale instalacja jest - kostki schowane są w tych dziurach zaznaczonych strzałkami.
Chyba sobie też dołożę ...
Należą się wszystkim przeprosiny i sprostowanie. 99% Zafir posiada wiązki z wtyczkami zasilającymi słoneczniki.
Zdejmując podsufitkę znalazłem swoje, a dziś zamontowaliśmy oświetlenie u Wojtiego, co dodatkowo potwierdziło istnienie wiązek.