Gniazda zapalniczki przednie i tylne.
Moderator: Sebu$
-
PUSZEK30
-
adash0
-
PUSZEK30
-
robert1979gl
odświeżę temat bo mnie nurtuje
Witam
Miałem podobny problemik i również rozwiązałem go w taki sposób jak przedmówcy. Ponieważ w/w wypowiedzi nie zawierają dokładniejszej instrukcji jak zamontować ten przekaźnik to mniej zaznajomionym z techniką opisze dokładniej jak zamontować i gdzie dokładnie poszukać gniazda dla tego przekaźnika.
1. Należy zdjąć osłonę przekaźników i bezpieczników po lewej stronie pod kierownicą.
2. tablica z bezpiecznikami u góry jest przykręcona dwoma wkrętami- typ torx (należy je odkręcić)
3. od spodu tablicy pociągnąć lekko do góry zabezpieczenie i wysunąć tablicę
4. za tablicą około 20 cm jest umiejscowione gniazdo przekaźnika (u mnie było zielone)
5. w to gniazdo należy włożyć przekaźnik (standardowy, ja włożyłem jakiś od poloneza 30A, typ 541)
6. Teraz już można się cieszyć z działającego gniazda 12V w bagażniku
.
ja za skrzynką bezpiecnzików nie mam żadnego gniazda na przekażnik czy w ropniaku też tak jest ?
Witam
Miałem podobny problemik i również rozwiązałem go w taki sposób jak przedmówcy. Ponieważ w/w wypowiedzi nie zawierają dokładniejszej instrukcji jak zamontować ten przekaźnik to mniej zaznajomionym z techniką opisze dokładniej jak zamontować i gdzie dokładnie poszukać gniazda dla tego przekaźnika.
1. Należy zdjąć osłonę przekaźników i bezpieczników po lewej stronie pod kierownicą.
2. tablica z bezpiecznikami u góry jest przykręcona dwoma wkrętami- typ torx (należy je odkręcić)
3. od spodu tablicy pociągnąć lekko do góry zabezpieczenie i wysunąć tablicę
4. za tablicą około 20 cm jest umiejscowione gniazdo przekaźnika (u mnie było zielone)
5. w to gniazdo należy włożyć przekaźnik (standardowy, ja włożyłem jakiś od poloneza 30A, typ 541)
6. Teraz już można się cieszyć z działającego gniazda 12V w bagażniku
ja za skrzynką bezpiecnzików nie mam żadnego gniazda na przekażnik czy w ropniaku też tak jest ?
-
adash0
-
Chrees
a gdzie dałeś ten dodatkowy bezpiecznik?kacza1982 pisze:Ja kupiłem najtańszy trójnik z usb (3 gniazda zapalniczki + gniazdo usb, które przez własną głupotę spaliłem), koszt 12zł w markecie, wygląd całkiem w porządku. Przelutowałem kable zasilające na grubsze (oryginalne to porażka i lubią się topić), dołożyłem dodatkowy bezpiecznik i podpiąłem pod oryginalne gniazdo zapalniczki zostawiając oryginał podpięty i wsadziłem do gniazda oryginalnego zapalniczkę (lubię jak tam siedzi zapalniczka oryginalna) i teraz mam 3 gniazda po bezpieczniku, głębokie i nic nie wypada (ładowarka do telefonu, rejestratora czy nawigacji). Polecam wszystkim, którzy mają problem z "płytkim" gniazdem, bo sam nie wiem jak zdemontować samo gniazdo oryginalne, cały plastikowy panel zdjąć to banał, ale wyrwać samo gniazdo to nie mam pojęcia (połamałem pomarańczową obwódkę wokół gniazda - chciałem spróbować po tym, jak kupiłem srebrne wykończenie z polifta razem z gniazdem)
-
Skasowany użytkownik 16629
Na kablu plusowym pomiędzy gniazdem zapalniczki a samym trójnikiem, na wypadek gdyby coś w trójniku poszło nie tak, aby spalił się ten bezpiecznik, a nie w aucie. Bezpiecznik standardowy szklany jaki można kupić w sklepie z elektroniką wraz z obudową na kabelku, coś jak do starego radia kiedyś się dodawało - kto pamięta 126p napewno wie o co chodziChrees pisze:a gdzie dałeś ten dodatkowy bezpiecznik?
-
Chrees
To jeszcze się dopytam: a jak kupiłem trójnik z bezpiecznikiem, to chyba mogę sobie odpuścić wstawianie tego, co?kacza1982 pisze: Na kablu plusowym pomiędzy gniazdem zapalniczki a samym trójnikiem, na wypadek gdyby coś w trójniku poszło nie tak, aby spalił się ten bezpiecznik, a nie w aucie. Bezpiecznik standardowy szklany jaki można kupić w sklepie z elektroniką wraz z obudową na kabelku, coś jak do starego radia kiedyś się dodawało - kto pamięta 126p napewno wie o co chodzi
BTW. skoro masz bezpiecznik, to jak spaliłeś USB?
-
Spaliłem USB, bo jestem debilem hehehe, sam się śmiałem z tego. Sprawdziłem na zapalniczce w aucie gdzie jest + i - a podłączyłem na odwrót, bezpiecznik jest mocniejszy niż delikatna elektronika, więc elektronika poszła, trochę szkoda mi tego było, ale pewnie te gniazdo było bardzo słabe (ok. 500mA), więc i tak nie wiele to uciągnie. W trójniku, który kupiłeś gdzie jest ten bezpiecznik? Na kablu czy wewnątrz samego trójnika? Pytam, bo zanim zamontowałem taki gadżet poczytałem i większość opinii była bardzo podobna - po zakupie taniego trójnika (taki jak mój za 12zł z marketu) wypada wymienić kable do zasilania i faktycznie te oryginalne były cieniutkie i wystarczą na podłączenie navi, ale jeżeli ktoś podepnie navi, CB radio i jeszcze telefon sporadycznie podładować chce to będzie się robić gorąco... ja osobiście miałem tylko podpięty rejestrator i navi, więc obciążenie nie takie duże, ale wolę dmuchać na zimne i od razu się zabezpieczyłem, koszt minimalny, chwilka roboty, później nie trzeba rozbierać 
Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości
Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości
-
Chrees
-
Janus
Proponuję sobie zakupić najtańszy multimetr (miernik elektryczny) za 20-30zł. Z punktu widzenia elektryka/elektronika jest to zabawka, bo ani dokładny, ani dobrej izolacji przy napięciach >200V nie gwarantuje. Ale do samochodu w celu pomiaru napięcia, poboru prądu przez obwód, sprawdzenia gdzie "+"/"-" oraz oporu w obwodzie zdaje egzaminChrees pisze:masz rację , bezpiecznik jest w wtyczce zapalniczkowej, więc trzeba będzie go w przewód wstawić. Dzięki za info:)
BTW. Ja jestem noga z elektryki: jak sprawdzić gdzie jest plus a gdzie minus na zapalniczce?
-
Chrees
No ok, powiedzmy mam takie urządzenie. a jak się sprawdza tak, jak w takim przypadku, gdzie jest plus, a gdzie minus?Janus pisze: Proponuję sobie zakupić najtańszy multimetr (miernik elektryczny) za 20-30zł. Z punktu widzenia elektryka/elektronika jest to zabawka, bo ani dokładny, ani dobrej izolacji przy napięciach >200V nie gwarantuje. Ale do samochodu w celu pomiaru napięcia, poboru prądu przez obwód, sprawdzenia gdzie "+"/"-" oraz oporu w obwodzie zdaje egzamin
Nigdy takich rzeczy nie robiłem, stąd moje pytanie.
-
Jak już kupisz najtańszy multimetr (też taki posiadam za ok. 15zł z marketu i wystarczy do auta), to przykładasz czarną końcówkę (tzw. minus) gdzieś do karoserii (np. śruba na drzwiach), a czerwoną (plus) do końcówki na zapalniczce, najpierw jedna potem druga, ta końcówka na której pokaże się napięcie ok. 12-13V to jest właśnie "plus" z auta. Pamiętaj o dwóch sprawach:Chrees pisze:No ok, powiedzmy mam takie urządzenie. a jak się sprawdza tak, jak w takim przypadku, gdzie jest plus, a gdzie minus?
Nigdy takich rzeczy nie robiłem, stąd moje pytanie.
1. ustawiasz multimetr na pomiar napięcia do 20V i prąd stały (oznaczenia V i "kreska" i 20, kreska oznacza prąd stały, fala oznacza zmienny-taki jak w domu w gniazdku, auto ma stały)
2. musisz włączyć zapłon w aucie, bo zapalniczki w naszych Zosiach działają po zapłonie, za wyjątkiem gniazdka w bagażniku, bo tam jest zasilanie po wyłączeniu zapłonu przez ok. 30 minut
Jeżeli nie wiesz jak ustawić multimetr to po zakupie poślij tu fotki to napewno nie jeden z nas poradzi Ci jak go ustawić
-
tomasz72
Witam
Podepne się pod te zapalniczkowe klimaty 😊
Krótko: Przestalo działać gniazdo w bagażniku,czy jest do tego odrębny bezp.?
Czy to gniazdo jest polaczone jakoś z tym przednim? A może tylko tak jak pisali poprzednicy za jego działanie odpowiedzialny jest ten przekaznik za tablica. Dodam ze przestalo działać nagle a pytam czy jest spięty z przodem bo popielniczkę z zapalniczka mam zdemontowana. Pozdrawiam
Podepne się pod te zapalniczkowe klimaty 😊
Krótko: Przestalo działać gniazdo w bagażniku,czy jest do tego odrębny bezp.?
Czy to gniazdo jest polaczone jakoś z tym przednim? A może tylko tak jak pisali poprzednicy za jego działanie odpowiedzialny jest ten przekaznik za tablica. Dodam ze przestalo działać nagle a pytam czy jest spięty z przodem bo popielniczkę z zapalniczka mam zdemontowana. Pozdrawiam
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ja mam przednie gniazdo pod napięciem dopiero po kluczyku a gniazdo w bagażniku ma cały czas napięcie.
W mojej skrzynce bezpieczników (pionowe) bezpiecznik 37 jest do zapalniczki. W drugim modelu (poziome) bezpiecznik 36 zabezpiecza zapalniczke. A co do tylnego gniazda zapalniczki to sam nie wiem zaraz sprawdze na schematach.
Więc tak:
Może być np bezpiecznik nr 33 "stałe zasilanie przyczepy 20A.Lub jak wcale nie było napięcia od nowości a żeby działało gniazdo zapalniczki w bagażniku trzeba włożyć przekaźnik w gniazdo które jest zamontowane za skrzynką bezpiecznikow trzeba ją wyjąć i w głębi jest miejsce na przekaźnik, po włożeniu napięcie jest na kostce w schowku w bagażniku, kabel czerwony z białymi paskami to plus należy to sprawdzić, a co i jak masz czwarty post od góry.
W mojej skrzynce bezpieczników (pionowe) bezpiecznik 37 jest do zapalniczki. W drugim modelu (poziome) bezpiecznik 36 zabezpiecza zapalniczke. A co do tylnego gniazda zapalniczki to sam nie wiem zaraz sprawdze na schematach.
Więc tak:
Może być np bezpiecznik nr 33 "stałe zasilanie przyczepy 20A.Lub jak wcale nie było napięcia od nowości a żeby działało gniazdo zapalniczki w bagażniku trzeba włożyć przekaźnik w gniazdo które jest zamontowane za skrzynką bezpiecznikow trzeba ją wyjąć i w głębi jest miejsce na przekaźnik, po włożeniu napięcie jest na kostce w schowku w bagażniku, kabel czerwony z białymi paskami to plus należy to sprawdzić, a co i jak masz czwarty post od góry.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2016, 17:56 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.