[B] - Jarek21980 - Zafira 111 1.7 CDTI, 110KM, 2010r.
No niestety nie będzie fotorelacji padła karta w telefonie i du** zbitaWojti pisze:Powodzenia i czekamy na fotorelacje
Jeżeli chodzi o wymianę, to nie jest to skomplikowane (czas - jedno koło ok. 25 min):organista15 pisze:Też będę musiał wymienić klocki, oczywiście mam zamiar samemu to robić po montażu powiedz jak Ci poszło
W zestawie TRW GDB 1515: 4 klocki, 4 blaszki prowadzące, 4 śruby mocujące zacisk
Luzujemy linkę hamulca awaryjnego (śruba w środkowym tunelu między siedzeniami), odbezpieczamy i zdejmujemy linkę z mocowania na zacisku, odkręcamy śruby mocujące zacisk (klucz 13 i 17) i tu pojawia się mały problem bo przy górnej śrubie przeszkadza przewód hamulcowy (więc klucz 13 tylko płaski i jeszcze nie można wymienić tej górnej śruby mocującej zacisk), następnie zdejmujemy zacisk, wkręcamy wciskając tłok w zacisku (nie miałem stosownego przyrządu więc użyłem ścisku stolarskiego i cęgów), ściągamy stare klocki z blaszkami prowadzącymi, czyścimy jarzmo, zakładamy nowe blaszki, smarujemy miejsca suwu klocków (smar na wysokie temperatury – ja użyłem pasty miedzianej), zakładamy nowe klocki , montujemy zacisk na miejsce, przykręcamy go (ja wymieniłem dolną śrubę mocującą – górna pozostała z racji wspomnianego przewodu hamulcowego), zakładamy i zabezpieczamy linkę hamulca awaryjnego...
Zabieramy się za drugie koło...
Po zamontowaniu klocków wciskamy pedał hamulca kilka razy następnie regulujemy na nowo hamulec awaryjny
Może komuś pomoże ten filmik (pokazane razem z wymianą tarcz) http://m.youtube.com/watch?v=oWRYqbW80xs
Ostatnio zmieniony 26 lis 2015, 10:04 przez Skasowany użytkownik 17961, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Spowiedź przyjętaJarek21980 pisze:Sebu$,
1) w sąsiedniej miejscowości,
2) sprzedałem,
3) na 100% nie wiem,
Siedzę opowiadam i smutno mi , a to może i mi się nalezy
a teraz czas na pokutę ... :>