Mruga, pulsuje wyswietlacz i oswietlenie kabiny

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Mruga, pulsuje wyswietlacz i oswietlenie kabiny

#1 Post autor: fredas »

Witam coś dziwnego się dzieje po odpaleniu Zośki wyświetlacz i oświetlenie kabiny tak jakby pulsowały lub mrugały po dodaniu gazu jest bez zmian !!! Cóż to może być
Ostatnio zmieniony 02 sty 2015, 19:24 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#2 Post autor: SD72 »

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
#3 Post autor: fredas »

Powoli tracę cierpliwość z tym mruganiem i pulsowaniem teraz przeniosło się na oświetlenie zewnętrzne :shock: po odpaleniu Zośki wyraźnie widać na zewnątrz że światła pujsuja ma ktoś może jakiś pomysł
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aliass
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#4 Post autor: Aliass »

Przy dodawaniu gazu w Reni mialem przypadek ze swiatła mi przygasały to elektryk zalozyl dodatkowa mase.

Mruganie w kabinie w Zosi mialem gdy wystepowało zwarcie ale bylem na etapie wymiany zarowek na ledy, wiec problem niewielki...
Obrazek
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
#5 Post autor: fredas »

No dobrze a co z lampami z przodu?
Obrazek
Obrazek
Flora

#6 Post autor: Flora »

Jakie masz napięcie akumulatora? Może jest za niskie i całość pracuje na obciążonym alternatorze.
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
#7 Post autor: fredas »

Marcin to jest tak U-Term30: 14.4/v
A U-Reference: 13.5v
Obrazek
Obrazek
Flora

#8 Post autor: Flora »

Jesteś w stanie zmierzyć napięcie na żarówce? Może masz gdzieś poluzowane przewody od zasilania i napięcie odkłada się na stykach. Wychodzi na to, że do akumulatora jest dobrze, a później są spore spadki. Nie masz ciepłych klem, albo przewodów przy nich?
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
#9 Post autor: fredas »

tak Marcinie zrobię to w sobotę ale obstawiam coś innego łożyska w alternatorze jak zdjąłem pasek bo coś mi tam hałasowało to zauważyłem luz bardzo wyczuwalny normalnie było słychać puk puk
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
#10 Post autor: fredas »

Dzisiaj rozmawiałem z mechanikiem i powiedział że jest tak gdy jest zimny silnik i przekaźnik podaje prąd na świece żarowe aby szybciej go dogrzać jest duży pobór prądu i stad to mruganie i faktycznie po obserwacji wynika że ma chyba rację jak silnik osiągnął 35 stopni to wszystko wraca do normy :lol:
Obrazek
Obrazek
darkb

#11 Post autor: darkb »

a jakie powinno być napięcie ładowania naszych Zosiek , u mnie w test mode pokazuje podczas pracy auta 14,4 V a jak jest u was ?
Skasowany użytkownik 8511

#12 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

darkb pisze:a jakie powinno być napięcie ładowania naszych Zosiek , u mnie w test mode pokazuje podczas pracy auta 14,4 V a jak jest u was ?
13,8V-14,4V
Skasowany użytkownik 6483

#13 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Prawidłowe napiecie powinno wynosić w granicach 14 - 14.4 V . ja mam chyba 14,3V a na komputerze pokładowym pokazuje mi 13,4 V wiec lepiej nie sugeruj sie wskazaniami kompa tylko sobie zmierz miernikiem na zaciskach akumulatora :)
Cristobal72

#14 Post autor: Cristobal72 »

Cześć-Dopiszę się bo miałem podobnie -sprawdź sobie dwie rzeczy -alternator czy nie "siadły" Tobie diody zwłąszcza jeśli się to dzieje pod obciążeniem -w nocy i/lub posłuchaj czy nic nie "cyka" w kabinie w tylnej części.Tam jest druga skrzynka bezpieczników i przekaźnik który odpowiada za całość prądu-może wykazywać "braki kondycyjne" przez właśnie takie cykanie,mruganie oraz wyłączanie na milisekundę wyświetlacza w radiu.

U mnie powyższe objawy ustąpiły po regeneracji alternatora oraz profilaktycznej wymianie przekaźnika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”