[B] - DzidekGb - 1.8 BENZYNA , SPORT/SRI , 140 KM 2006/2007

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 17961

#106 Post autor: Skasowany użytkownik 17961 »

Smarowanie silnika jedna z rzeczy najważniejszych :lol: :piwo:
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#107 Post autor: Wojti »

Bardzo dobry olej tej firmy :ok: :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
Piasek

#108 Post autor: Piasek »

Ile zapłaciłeś za niego ?
DzidekGb

#109 Post autor: DzidekGb »

Piasek pisze:Ile zapłaciłeś za niego ?
Po przeliczeniu kursu i podzieleniu na litry wyszło :lol:
za litr około :ok: 31zł
Piasek

#110 Post autor: Piasek »

180zł w PL kosztuje 5L razem z przesyłką.
Ja raczej staram się trzymać limitu 100zł za bańkę oleju i wolę nie przesadzać. W tym budżecie też jest wiele ciekawych propozycji.
DzidekGb

#111 Post autor: DzidekGb »

Za t
Piasek pisze: W tym budżecie też jest wiele ciekawych propozycji.
Po co mam szukać ciekawszych propozycji skoro :
- to już moje piąte auto które jedzie na oleju Millers Oils i jak do tej pory żadne nie miało problemów związanych ze smarowaniem...ani jedno nie żarło oleju więcej niż 0,5 - 0,7 l na 15 tyś kilometrów.
Zafirą w tym roku zrobiłem jak do tej pory 37 tyś i auto czuje się bardzo dobrze , a olej to przecież jeden z najważniejszych czynników... :idea: :idea: :idea:
Piasek

#112 Post autor: Piasek »

W UK siedzisz ? Jakie tam mają jeszcze rodzime oliwy poza Millersem i Comma`ą ?
DzidekGb

#113 Post autor: DzidekGb »

Piasek pisze:Jakie tam mają jeszcze rodzime oliwy
Nie wiem jakoś wpadł mi w oko Millers Oils i taki leje w auta od 13 lat.
......................................................................................................

Planuje się zmiana radia na coś konkretniejszego i co za tym idzie pozbędę się BC i wskaznika temperatury wody. Na razie mam kupione takie coś...
Obrazek
Obrazek
25 mm pójdzie w obieg między silnikiem a nagrzewnicą to chyba dobry wybór bo będzie pokazywał jaka jest temperatura w małym obiegu :idea:
Piasek

#114 Post autor: Piasek »

No ale to jeszcze zegar jakiś musisz dokupić i gdzieś go wpakować ?
Co za radio kupujesz ? Chwal się tutaj szybciutko 8)
Wegry_29

#115 Post autor: Wegry_29 »

no chwal sie szybciutko :P :lol: :piwo:
Piasek

#116 Post autor: Piasek »

DzidekGb pisze:to chyba dobry wybór bo będzie pokazywał jaka jest temperatura w małym obiegu
nie znam konkretnie budowy tego układu ale obawiam się że nie będzie jednak dokładnie pokazywał. Czujnik temp. jest gdzieś w bloku/głowicy/obudowie termostatu a silnik ten ma roboczej 105*C o ile dobrze pamiętam i nie sądzę aby 105*C szło na nagrzewnicę. Gdzieś tam pewnie jest termostat ograniczający temp cieczy idącej na nagrzewnicę dla samego bezpieczeństwa pojazdu jak i pasażerów w razie wypadku gdyby doszło do rozszczelnienia groziłoby to bardzo poważnymi obrażeniami.
DzidekGb

#117 Post autor: DzidekGb »

Dam czujnik jak najbliżej magistrali wodnej ale przed termostatem - mnie chodzi o temp. wody wychodzącej z silnika. Co do dokładności to porównam wskazania mojego czujnika i zegara z wartościami BC i zobaczymy. W VB się to sprawdzało...
Piasek pisze:No ale to jeszcze zegar jakiś musisz dokupić i gdzieś go wpakować ?
Obrazek
Pójdzie na słupek boczny , nie wiem jeszcze czy od dołu czy od góry.
.....................................................................................................
Co do radia to hmm Stacja multimedialna Kenwood
http://www.kenwood-electronics.co.uk/ca ... VT-729DVD/

Ma wszystko co bym potrzebował :idea:
Piasek

#118 Post autor: Piasek »

Bez sensu skala tego zegara przy założeniu że temp pracy silnika to ok 105*C a wentylatory załącza przy 112*C będziesz miał cały czas max wychył (a i tak odczyty będą "zależy jak głowę przechylisz" tak dokładne). Przy tej "filigranowej" wskazówce to będzie działało bardziej na zasadzie 0-1 (zimny-gorący). Proponował bym tam zegar dokładniej wyskalowany i w innym przedziale (bo 40*C to ten silnik łapie w 30 niespełna 500m).
DzidekGb pisze:Stacja multimedialna Kenwood
zacny sprzęt chociaż będzie niezła rzeźba żeby go tam wmodelować.
DzidekGb

#119 Post autor: DzidekGb »

Piasek pisze:Bez sensu skala tego zegara przy założeniu że temp pracy silnika to ok 105*C a wentylatory załącza przy 112
Może i bez sensu , ale zawsze mam bezpośrednio wgląd w temperaturę i widać jak coś jest nie tak z układem...
Taki będzie na razie bo został z mojej VB a do lata to wstawię coś takiego :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#120 Post autor: gRZENIU »

Dodatek estetyczny i praktyczny :ok: :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”