Cykliczne dżwieki ocierania w przednich kołach.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
teriero

Cykliczne dżwieki ocierania w przednich kołach.

#1 Post autor: teriero »

Witam
Wymieniałem tarcze i klocki w Zośce.
Od tego czasu mam cykliczne charakterystyczne dźwięki ocierania słyszalne przy b.małych prędkościach.Problem w tym, że nie są to dźwięki "tanich klocków" a występują jedynie kiedy jest sucho. Zaraz po wymianie klocków i tarcz miałem podobny problem. Po powrocie do warsztatu
mechanik jak twierdzi musiał przygiąć jakąś osłonę, co zlikwidowało problem na jakiś czas.
Co to za wyginana osłona jest w kołach Zafiry w okolicach hamulców mogąca powodować te dźwięki?

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#2 Post autor: SD72 »

Z tylu sa oslony tarcz wiec moze o nie chodzi :mysli:
bazyliszek72

Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#3 Post autor: Mariusz 79 »

A z przodu masz taką jakby osłonkę miedzy tarczą a sworzniem. I ta osłonka może ocierać o tarcze. Nie wiem jak dodawać zdjęcia ale bardzo ładne zdjęcia osłon z tyłu jak i z przodu są w tematach podpiętych, [TUT] Zmiana piasty koła tylnego, i zmiana piasty koła przedniego.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2015, 18:40 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wamka18
Zafiromaniak
Imię: Piotr
Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#4 Post autor: wamka18 »

Osłona tarczy w paru nasto letnim samochodzie bardzo często jest skorodowana i odginanie jej pomaga na chwile po czasie lubi wracać i ocierać o tarcze.

Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#5 Post autor: Mariusz 79 »

Dlatego ja z tyłu już ich nie mam skorodowały tak że sam je oderwałem bo się bałem że same odpadną podczas jazdy. Musze kupić nowe i zamontować.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2015, 20:07 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 1 raz.

teriero

#6 Post autor: teriero »

O.K.
Będzie dobrze jak to są te osłony. Jeżeli nie, to czy jest możliwość sprawdzenia np. na bieżni u diagnosty, co powoduje ten turkot podczas jazdy i cykliczne ocierania przy małej prędkości?

Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#7 Post autor: Mariusz 79 »

Witam, to zależy czy hałas generowany przez bieżnie, nie zagłuszy tego ;turkotu;.Podnieś samochód na lewarku podłóż kobyłkę że by ci nie spadł i kręć kołem.

teriero

#8 Post autor: teriero »

W sumie tajemnicza sprawa...
Dzisiaj było trochę sucho we Wrocławiu i piski dały znać o sobie dosyć wyraźnie.
Byłem na bieżni.Rzeczywiście przy szumie samej bieżni nic nie słychać.
Auto było też na podnośniku - każde koło sprawdzane - nic, żadnych pisków.
Hamowanie -też O.K.
Zaraz po wyjeżdzie z warsztatu ok. 5 kilometrów, przy dojeżdżaniu do skrzyżowania słyszalny charakterystyczny cichy, stały turkot, przechodzący tuż przed zachamowaniem w piski cyklicznie wraz z obrotem koła. Tak jakby wystepowały tylko wtedy, kiedy wszystkie koła maja kontakt z podłożem i przy lekkim skręcie. Dodam, że jako posiadacz już drugiej Zafiry znam charakterystyczne odgłosy od nowych klocków i na pewno to nie jest to i nic takiego w mojej poprzedniej nie występowało. Czy możliwe, że magicy którzy zmieniali mi tarcze i klocki coś założyli nie tak? Co jeszcze można sprawdzić?

Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#9 Post autor: Mariusz 79 »

A może łożysko w piaście pod obciążeniem tak piszczy?. Tylko jak to sprawdzić :mysli:. Piszczy z przodu czy z tyłu?.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2015, 22:02 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 1 raz.

teriero

#10 Post autor: teriero »

@Mariusz 79

To Przód.

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#11 Post autor: Janus »

teriero pisze:@Mariusz 79

To Przód.
Jedź do tego mechanika co wymieniał hamulce. Zapytaj czy odkręcał zacisk do wymiany klocków. Bo koła odkręcał na pewno ;) Moim zdaniem coś jest nierównomiernie dokręcone, ewentualnie krzywa tarcza? Zauważ że przy skręcie koła skręca się i delikatnie przechyla cały McPerson i wtedy siły oddziałujące na koło inaczej się rozkładają.

Nie wiem jak jest w zacisku w Zafirze, ale w tylnych zaciskach w Vectrze A tłoczki nie miały płaskiej powierzni styku z klockiem, a lekko ściętą. Aby zapewnić należytą współpracę tłoczek/klocek/tarcza tłoczki musiałby być obrócone w zacisku pod odpowiednim kątem. Jeżeli Zafira ma tłoczki ścięte, to może są źle ustawione i po zwolnieniu hamulca pojawia się ten dźwięk? Ale to może Tobie wyjaśnić mechanik - wystarczy że zapytasz czy ruszał (obracał) tłoczek w zacisku...
Ostatnio zmieniony 11 gru 2015, 10:47 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz

teriero

#12 Post autor: teriero »

@Janus

Dzięki za poradę.Tak zrobiłem, jak sugerujesz.
Faktycznie, oprócz tarcz i klocków były zmieniane przewody hamulcowe.
Więc mechanicy mogli coś sknocić. :>
Tym bardziej, że nie jest to objaw stały. Umówiłem już termin na wizytę w przyszłym tygodniu. Zobaczymy co z tego wyniknie. Jeżeli to nie hamulce, to chyba pozostają łożyska...
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 gru 2015, 19:25 przez teriero, łącznie zmieniany 1 raz.

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#13 Post autor: Janus »

teriero pisze:@Janus

Dzięki za poradę.Tak zrobiłem, jak sugerujesz.
Faktycznie, oprócz tarcz i klocków były zmieniane przewody hamulcowe.
Więc mechanicy mogli coś sknocić. :>
Tym bardziej, że nie jest to objaw stały. Umówiłem już termin na wizytę w przyszłym tygodniu. Zobaczymy co z tego wyniknie. Jeżeli to nie hamulce, to chyba pozostają łożyska...
Pozdrawiam
Z łożyskami bym się nie spieszył z wymianą ($$$). Jak ja kupiłem swoją Zośkę to huczało coś w lewym tylnym kole. Mechanik sprawdzał przy zdjętym kole na podnośniku i wyjętych klockach - delikatny szmer ale kazał jeździć jeszcze. Zmieniłem koła na letnie (nowe opony i felgi alu) - cisza :) zmieniłem znowu na zimówki - te same felgi stalowe, nowe opony - czasami słychać szum :P ale to na pewno nie łożysko...
Janusz

Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#14 Post autor: Mariusz 79 »

Wiesz co może to banalna przyczyna ale może wpadł ci mały kamyczek kolo tarczy i czasami obciera o nią. wnioskuje że osłonki sprawdzałeś czy nie obcierają?.

teriero

#15 Post autor: teriero »

Mam nadzieję, że w warsztacie coś się wyjaśni.
Śmieszną rzeczą jest, że te piski i terkot nie występują ciągle.
Dojeżdżając po gładkiej drodze do skrzyżowania Zafira wydaje dźwięki starego, drewnianego wózka (zwracając uwagę nawet pieszych) aby po kilku kilometrach ( i kałużach) sunąc bezgłośnie.
Co powtarza się znowu za jakiś czas, cyklicznie.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2015, 14:33 przez teriero, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”