Nie każda Zafira ma ryglowanie.Flora pisze: można włączyć ryglowanie, bo to osobna funkcja.
Alarm fabryczny a REC czyli tylna skrzynka bezpieczników BSI
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Tak właśnie przypuszczałem. Ale faktycznie jest gdzieś miejsce w op comie gdzie da się to włączyć?
Jeżeli ktoś wie to niech się wypowie.
Flora podeślij odpowiedź na pytanie. Plissss
Dodatkowo mam prośbę do posiadaczy ZB z alarmem. Potrzebowałbym fotkę gdzie w komorze silnika jest zamontowany czujnik otwarcia maski. Wiem że po prawej stronie ( pasażera) gdzieś w rejonie kielicha. Ale chciałbym wiedzieć/widzieć dokładnie bo zakupiłem czujnik razem z mocowaniem. Tylko nie wiem gdzie go przykręcić...
Tak samo prosiłbym o zdjęcie gdzie znajduje się syrena alarmowa ( o ile wogóle się znajduje). Czytałem i chyba jest róznica pomiędzy europą a anglią. MA ktoś jakieś dane na ten temat?
Jeżeli ktoś wie to niech się wypowie.
Flora podeślij odpowiedź na pytanie. Plissss
Dodatkowo mam prośbę do posiadaczy ZB z alarmem. Potrzebowałbym fotkę gdzie w komorze silnika jest zamontowany czujnik otwarcia maski. Wiem że po prawej stronie ( pasażera) gdzieś w rejonie kielicha. Ale chciałbym wiedzieć/widzieć dokładnie bo zakupiłem czujnik razem z mocowaniem. Tylko nie wiem gdzie go przykręcić...
Tak samo prosiłbym o zdjęcie gdzie znajduje się syrena alarmowa ( o ile wogóle się znajduje). Czytałem i chyba jest róznica pomiędzy europą a anglią. MA ktoś jakieś dane na ten temat?
Ostatnio zmieniony 15 lis 2015, 17:56 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
syreny nie montuj bo jest zbędna, alarm korzysta z klaksonu
do kielicha masz mocowane w astrze w zafirze czujnik jest przykręcony przy tej a'la grodzi podszybia, jak się z bliska przypatrzysz to zobaczysz dwa przetłoczenia, w tym miejscu trzeba wiercić
a z tymi drzwiami to nie jest tak że ktoś je wymieniał bądź w nich wiązkę ?
do kielicha masz mocowane w astrze w zafirze czujnik jest przykręcony przy tej a'la grodzi podszybia, jak się z bliska przypatrzysz to zobaczysz dwa przetłoczenia, w tym miejscu trzeba wiercić
a z tymi drzwiami to nie jest tak że ktoś je wymieniał bądź w nich wiązkę ?
- Sumik
- Zafiromaniak
Nie sądzę żeby ktoś tam grzebał. Cały czas fura była serwisowana w ASO, a tam nie ma żadnej wzmianki o takich manewrach. Po prostu nie było tam na wyposażeniu alarmu. Nawet po rozkodowaniu VIN-u nie ma tam żadnej wzmianki.KIT GTO pisze:a z tymi drzwiami to nie jest tak że ktoś je wymieniał bądź w nich wiązkę ?
Instalka może jest a może i jej nie ma. Z tego co widzę to raczej będzie, bo do pozostałych podzespołów byłą. Może po zmianie REC-a to będzie działało. Jak nie to kiedyś się wymieni zamki na te właściwe i powinno być ok.
- Sumik
- Zafiromaniak
Czyli wg ww/w opisu zamki prawdopodobnie różnią się też ilością pinów. Tak jest czy wszystkie mają tyle samo, a tylko brakuje kabelka w instalce?helfik pisze:Opcją tą steruje oddzielny przewód (dla zamka antywłamaniowego) ale zapewne w każdym aucie jest kompletna wiązka.
Może ma ktoś kolory kabelków które idą do zamka z ryglowaniem?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2015, 21:34 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
MARK-62 pisze:Dzisiaj patrzyłem w op-com czy można uaktywnić ryglowanie i nic takiego nie znalazłem jest tylko test ryglowania/odryglowania ale u mnie tylko centralnym rusza nic nie rygluje.Sumik pisze:Ale faktycznie jest gdzieś miejsce w op comie gdzie da się to włączyć?
Jest taka funkcja, trzeba wejść w programowanie. Co ciekawe należy ją aktywować gdy chce się mieć alarm po dwóch kliknięciach.
Mam pytanie, jaki jest sygnał alarmu w wersji europejskiej? Czy działa sam klakson alarmu, czy razem z klaksonem pojazdu a może naprzemiennie. U mnie na wyjściu klaksonu alarmu nie ma żadnego sygnału, działa tylko klakson samochodu (ok. dwa sygnały w ciągu sekundy).
Klakson samochodu jest w takim miejscu, iż łatwo go unicestwić schylając się pod samochód (przynajmniej w astrze) więc próbuje uruchomić ten drugi.