Zafira B 2.0T 240 KM prosba o opinie lub wskazowki!

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
forman

Zafira B 2.0T 240 KM prosba o opinie lub wskazowki!

#1 Post autor: forman »

Witam serdecznie!
Jestem nowym clubowiczem, wiec nie linczujcie mnie za nowy temat...szukalem podobnych ale sa to stare posty i nic konkretnego sie nie dowiedzialem!
Przymierzam sie do zakupu Zafirki B 240KM, 2.0T.
Ewentualnie 2.2, 150KM.
Auto mi sie nie ziemsko podoba i ta moc... :driver: !
Mam budzet ok 40 tys, licze sie z kosztami paliwa, do pracy mam jakies 15km, auto mialo by byc kupione w niemczech i tu jezdzone wiec krajowe oferty raczej nie wchodza w gre.
Obawiam sie tylko ewentualnych kosztownych napraw typu: sprezarka, slyszalem ze sa tam tez kola dwumasowe...ale tego juz sie chce od was dowiedziec szanowni clubowicze :D
Wiec na co zwrocic szczegolna uwage przed zakupem?
Dodam ze raz w miesiacu robie trase 400km a tak na co dzien to do roboty 15km.
Tutaj ewentualna propozycja auta:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=7#
Obrazek

EDIT

Zapomnialem jeszcze zapytac...jaka jest roznica miedzy 200 konnym a 240?
Tylko moc czy cos jeszcze?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2015, 19:35 przez forman, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wamka18
Zafiromaniak
Imię: Piotr
Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#2 Post autor: wamka18 »

Tak w B 2.0T jest dwumas a co do kosztów to jak będziesz chciał dbać o auto to z 100zł nie ma co podchodzić. Sam wspomniałeś turbo lubi pękać od strony gorącej i nie ważny jest przebieg po prostu tak ma w szczególności jak ktoś je nie schłodził po ostrej jeździe. Kupując paro letnie auto nawet z bardzo małym przebiegiem to i tak bardzo duże jest prawdopodobieństwo poboru oleju bo gumki zaworowe twardnieją z czasem i przepuszczają. Rdza której nie widać na progach bo są nakładki na to też trzeba uważać. A co do 2.2 się nie wypowiadam bo nie miałem styczności.

Powodzenia w szukaniu i dużo cierpliwości bo znaleźć OPC w bardzo dobrym stanie to jak ze świecą szukać.

forman

#3 Post autor: forman »

Do tej pory jezdzilem dieslami z turbo wiec zawsze tego pilnowalem zeby turo schlodzic...ale z dwu masem mialem juz kiedys problem i dostalem troche po kieszeni:/
Co do tych gumek zaworowych to jakie sa koszty wymiany? (Tak +,-)

Awatar użytkownika
wamka18
Zafiromaniak
Imię: Piotr
Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#4 Post autor: wamka18 »

Gumki groszowa sprawa. Wymiana ich to koszty najlepiej zdemontować głowice chociaż są magicy co robią to na złożonym silniku. Dlatego dużo tych silników się remontuje przy przebiegach 180-200tys ze względu na spożycie a jak się ściąga głowice to i w tym momencie warto dół grzebnąć i się robią koszty. Poczytaj na profilu Wojtiego http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=13635 robił taki właśnie remont i ma przejechane 80 pare tys. On ma właśnie auto jakiego szukasz w podobnym wieku poczytaj troche u niego a zobaczysz jakie koszty są przy posiadaniu OPC.

forman

#5 Post autor: forman »

Dzieki wielkie za wsazowki!😁

forman

#6 Post autor: forman »

Zastanawiam sie jeszcze nad silnikiem 2.2 , 150 konnym.
Zafirka B 2008-2010.
Ciezko znalesc jakies konkretne opinie o tym silniku.
Slyszalem ze trzeba uwarzac na lancuch rozrzadu.(lubi sie rozciagnac).
Gaz nie wchodzi w gre( okolo 10tys. rocznie).
Powiedzcie jakie jeszcze macie doswiadczenie z tym silnikiem!

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#7 Post autor: ryba1 »

forman pisze:Zastanawiam sie jeszcze nad silnikiem 2.2 , 150 konnym.
dziadostwo
forman pisze:Slyszalem ze trzeba uwarzac na lancuch rozrzadu.(lubi sie rozciagnac).
dokladnie.silnik ogólnie lipa i nie polecam

Skasowany użytkownik 16629

#8 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

ryba1 pisze:
forman pisze:Zastanawiam sie jeszcze nad silnikiem 2.2 , 150 konnym.
dziadostwo
forman pisze:Slyszalem ze trzeba uwarzac na lancuch rozrzadu.(lubi sie rozciagnac).
dokladnie.silnik ogólnie lipa i nie polecam
Powiedział człowiek, który nigdy nie ujeżdżał tego silnika... wiem, jakie są opinie na temat tego silnika, ale kolega prosił o opinię kogoś, który miał z nim styczność, a nie powielać opinie niezadowolonych i pechowych użytkowników. To jest tak samo jak automatyczna skrzynia, a dokładnie opinie ludzi, którzy nigdy nie jeździli automatem:
- nigdy w życiu, co ja będę z ręką robił
- nigdy w życiu, jak to się sp...oli to kupa tysięcy idzie
- nigdy w życiu, to pali w cholere i jest mułowate
- milion opinii typu nigdy w życiu...

sam kiedyś też tak myślałem dopóki nie spróbowałem i? jestem za automatami, to jest cudne, wygoda niesamowita, awarie-jakie awarie, jeżeli będziesz dbał o olej jak o silnikowy to nie ma się co dziać (jeździłem Passatem z przebiegiem 360kkm wg licznika i nic się nie działo, ile przebiegu było w rzeczywistości to kto wie)

Kolego silniki 2,2 wcale nie są takie złe, są po prostu rzadkie, a w związku z tym części gorzej dostępne, ale są! niestety mogą być droższe, a opinie na temat łańcuchów - rozciągają się? w 2,0dti też się rozciąga i jakoś nikt tragedii nie robi, po prostu po jakimś czasie trzeba go wymienić i tyle, my mamy paski rozrządu i wymieniamy, nie cierpimy jakoś z tego powodu. Jeździliście kiedyś maluchem? tam też jest łańcuch i wymienia się go 3-4 razy częściej niż w oplowskim 2,2... nie ma co narzekać

ps. żeby nie było, że bronię czy kogoś chcę oczerniać, mam znajomego w pracy, jeździ Zosią A z 2,2. Żeby było śmieszniej, auto jest z automatem, a co jeszcze lepsze ma lpg czyli razem trzy najgorsze zła wg znakomitej większości opinii w internecie. Kolega jeździ na co dzień do pracy, wozi niepełnosprawne dziecko na rehabilitacje i co? i nic się nie dzieje, auta nie chce zmienić, ale on o nie dba czyli jak dbasz tak masz ;)

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#9 Post autor: ryba1 »

kacza1982, powiem krótko.mam więcej do powiedzenia niż Ty.w oplach siedzę długo już kilka zrobiłem.nie dalej jak wczoraj robiłem (akurat Z20LET)koledze właśnie z tego forum gdzie mu forumowi mechanicy doradzali sterownik wymienić.tacy to znachorzy forumowi.jestem mechanikiem od pona 20-stu i wiem co piszę.

po za tym nie gadamy o automacie o gazie tylko o nieszczęsnym 2,2
kacza1982 pisze: jak dbasz tak masz
tylko szkoda że to odłamek ludzi a reszta to padaka
Ostatnio zmieniony 29 gru 2015, 09:43 przez ryba1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#10 Post autor: paweldm »

Można jeszcze dodać, iż silnik 2.2 w ZA a w ZB, to inny silnik. W ZB ma wtrysk bezpośredni.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#11 Post autor: Janus »

Mogę jeszcze dodać że zdecydowania większość nowoczesnych silników to tragedia. Więc nie ma co porównywać jednostek bazujących na X20XEV czy X18XE1 które weszły na rynek dobre 20 lat temu do jednostek sprzed 10 lat mniej więcej jaką jest 2.2 direct
Janusz

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#12 Post autor: Tunio999 »

Ogłoszenie nieaktualne - archiwum
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira B”