O takim sposobie nie wiedziałem. Dzięki Mirek, zastosuje sie do twojej porady i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak na razie funduszy brak na nową pompkę więc jeśli Twoj sposób by zadziałał byłoby super w końcu webasto doceniana rzecz, zwłaszcza zimą
Więc sprawdziłem jak poradził Mirek i webasto startuje, słychać wentylator jak przedmuchuje komore spalania tak około minuty. Następnie przestaje się kręcić i dalej nic. Więc wychodzi na to że kiedy powinna ruszyć pompka obiegowa wówczas komputer wykrywa jej błąd i zatrzymuje dalszy rozruch webasta. Tak czy siak pewnie nie obejdzie się bez wymiany pompki. Ale spróbować zawsze warto
Webasto, pompka paliwa.
Moderator: Sebu$
Kupiłem interfejs Arku ktoś mi poleciles, działa bardzo dobrze. Zczytalem blad z komputera Webasto jest opisany jako "Przerwa w obwodzie pompy obiegowej". Jednak nie wiadomo czy chodzi o obwód elektryczny czy ten przez który przepływa plyn chlodzacy. Kiedy będę miał chwile czasu to ściągnę zderzak i wtedy przyjdę sie problemowi bliżej.
-
- Zafiromaniak
- Model:
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Bez pompy obiegowej webasto nie zadziała z powodu możliwośći przegrzania.
W zafirze A OPC jest pompka obiegowa płynu i mozna ją podpiąć do webasta da rade pociągnąć i piec będzie działać, możliwe że inne wersje silnikowe też mają taką pompę.
A już totalnie niskim kosztem to zamiast pompki obiegowej dopiąć żarówkę 12V/5W i używać webasta w czasie jazdy jako dogrzewacza.
Ogólnie musi być jakaś rezystancja na wejściu aby piec mógł przejść test przed włączeniem.
W zafirze A OPC jest pompka obiegowa płynu i mozna ją podpiąć do webasta da rade pociągnąć i piec będzie działać, możliwe że inne wersje silnikowe też mają taką pompę.
A już totalnie niskim kosztem to zamiast pompki obiegowej dopiąć żarówkę 12V/5W i używać webasta w czasie jazdy jako dogrzewacza.
Ogólnie musi być jakaś rezystancja na wejściu aby piec mógł przejść test przed włączeniem.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2016, 16:05 przez oki, łącznie zmieniany 1 raz.