Halogeny/światła przeciwmgielne przód - problemy i pytania

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#91 Post autor: MARCEL! »

Dzięki Kochani :)
Po prostu jeżdżę od 17 roku życia i nigdy nie miałem przez 13 lat takiego zdarzenia :-(
Różnymi autami jeździłem...
Ehhh... się przestraszyłem i zdenerwowałem. Kurczę, jeździ człowiek przepisowo a i tak coś się może stać...
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#92 Post autor: fredas »

To ty stary byk jesteś :lol:
Obrazek
Obrazek
MARCEL!
Zafiromaniak

#93 Post autor: MARCEL! »

No 30 :D Ehhh...
Kurde no zły jestem, no ale to co, miałem 30 km/h jechać na ograniczeniu 70 ?? :(
Nie było ślisko, nic nie padało, gołe niebo, jedynie cimeno.
Skasowany użytkownik 8511

#94 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

Ostatnio też niestety kota przejechałem i prawy halogen zerwało z dolnego mocowania,zbieram się już od pewnego czasu do wymiany bo zaczął parować i żarówka przestała działać. Konieczne jest zdejmowanie zderzaka?
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#95 Post autor: fredas »

Jak to był czarny to współczuję zdejmowania :lol:
Obrazek
Obrazek
Skasowany użytkownik 8511

#96 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

Pewnie czarny ,bo muszę kupić nowy halogen
MARCEL!
Zafiromaniak

#97 Post autor: MARCEL! »

Jeszcze mam małe pytanie, jak pies był bezpański (dziki), no i uciekł to należy się odszkodowanie? Czy z AC się traci zniżki? Jeśli jest ustalony właściciel to podobno właściciel odpowiada (w przypadku zwierzyny, która uciekła z gospodarstwa z OC rolniczego)?
Mariusz 79

#98 Post autor: Mariusz 79 »

Witam,odszkodowanie jak nie ma właściciela psa to nic nie dostaniesz bo i od kogo. A nawet jak by był właściciel to zawsze może powiedzieć że to nie jego pies, musiał byś mieć świadków którzy by potwierdzili czy to jego pies i sprawa do sądu jak by się nie przyznawał. Chyba że by pies miał nr identyfikacyjny ale to wymagane jest tylko w mieście przynajmniej w Kielcach. Jeśli chodzi o AC to myślę że jakiś % zniżek by ci zabrali, wszystko zależy od umowy AC jaką podpisałeś gdyż w przeciwieństwie do OC warunki ubezpieczenia AC ustala zakład ubezpieczeniowy i każdy zakład może mieć inne. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi. Pozdrawiam. A i jeszcze jedno jak na drodze był znak UWAGA DZIKIE ZWIERZĘTA to nawet policja by mogla uznać niestety twoją winę ( w moim przypadku tak było jak sarna mi wyskoczyła, policjant powiedział jeszcze żebym się cieszył że nie przechodziła z młodymi bo w tedy to ja miałbym przerąbane.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2015, 08:56 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#99 Post autor: lawless »

MARCEL! pisze:Dzięki. Halogeny całe na szczęście, jak najbardziej, nawet rys nie ma. Natomiast fakt, żeby zmienić żarówkę to trzeba ściągać zderzak.
Czy to dużo roboty dla mechanika albo blacharza/lakiernika?
Kiedyś miałem ściągany w sumie, żeby wymienić pompkę od spryskiwacza światełm.
Czy aby na pewno trzeba zdejmować zderzak żeby wymienić żarówkę? Miałem kiedyś problem z lewym przeciwmgielnym to przy okazji jak było auto na kanale to chwilka i wyjęta była żarówka przez mojego nadwornego mechanika a jak się okazało coś było luźne czasami świeciło czasami nie.
Zderzaka nie zdejmował :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 30 gru 2015, 08:59 przez lawless, łącznie zmieniany 2 razy.
Myśl samodzielnie!
Mariusz 79

#100 Post autor: Mariusz 79 »

Myślę że kolega Lawless ma racje, to była by paranoja konstruktorów żeby do wymiany żarówki zdejmować zderzak.
Mariusz 79

#101 Post autor: Mariusz 79 »

QRZOL pisze:U mnie akurat nie ma osłony silnika,ale są jakieś plastiki które idą od dolnego plastiku na zderzaku na tarcza hamulcowe,odkręciłem je trzy lub cztery śrubki już nie pamiętam i zdjęcie dekielka z halogenu i dojście do żaróweczki jest....autko miałem na podnośniku :)
Takiego posta znalazłem na początku tematu.
Do administratora, moderatora wiem że napisem post pod postem ale za bardzo nie wiem jak je połączyć w jedną całość, z góry przepraszam :piwo:
Ostatnio zmieniony 30 gru 2015, 09:43 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 2 razy.
MARCEL!
Zafiromaniak

#102 Post autor: MARCEL! »

Wg instrukcji trzeba demontować zderzak, aby wymienić żarówkę w przednich halogenach. Co nie oznacza, że nie ma jakiegoś skrótu :-)
P.S. Po założeniu żarówek i zamontowaniu zderzaka można wyregulować halogeny? One powinny świecić tuż przed maskę... Na pewno trzeba będzie ten, który nie działa, ustawić...
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#103 Post autor: lawless »

Mariusz 79 pisze:Myślę że kolega Lawless ma racje, to była by paranoja konstruktorów żeby do wymiany żarówki zdejmować zderzak.
Sprawa jest taka że kręciłem się troszkę po kanale razem z kumplem czyt mechanikiem i chwilka patrze ma żarówkę w ręku no i wychodzi sprawdzać na akumulatorze działa no to przeczyścił co trzeba i póki co świeci halogen a jak nie świecił trza było go jeb...
Na razie jest wszystko ok:)
Myśl samodzielnie!
MARCEL!
Zafiromaniak

#104 Post autor: MARCEL! »

Już mam wstępne oględziny:
-zderzak trochę pęknięty
-nie działa prawy halogen
- nie działa lewy spryskiwacz świateł
- wyciek z chłodnicy (nie wiadomo skąd)
Także zgłosiłem szkodę do ubezpieczyciela z AC. Wycenią i zadecyduje czy wezmę kasę czy bezgotówkowa naprawa...
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic

#105 Post autor: SD72 »

A w tym wypadku zderzak jednak chyba sciagnac trzeba ;)

Powodzenia z ubespieczalna :D

Ps A co z psem :mysli: :?:

Moze tez byl ubezpieczony :idea:
Ostatnio zmieniony 30 gru 2015, 16:57 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
bazyliszek72
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”