Problemy związane z EGR - zawórem recyrkulacji spalin

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
mewrik

#181 Post autor: mewrik »

1800 chip egr i dpf off fotki sa niepotrzebne bo nic nie zobaczysz stary egr jest na miejscu tylko ze jest zaślepiony i wprogramowany
tomix

#182 Post autor: tomix »

mam pytanie czy ktoś wymieniał zaślepkę w obudowie egr , czy jest w sprzedaży itd.
Załączniki
z.jpg
Karola

#183 Post autor: Karola »

Witam :) wracając do domu zapaliła mi się kontrolka pomarańczowa układu kontroli emisji spalin. Oleju było mało, więc uzupełniłam. Samochód mam od dwóch tygodniu. Na warsztacie wyszło że za około 5 tys km wymiana oleju. Powiązałam to jakoś intuicyjnie z olejem, ale wiadomo nie mam o tym pojęcia. Jakoś tak równocześnie nawiew przestał grzać. Czy jedno z drugim jest powiązane? Oczywiście w poniedziałek gdzieś podjadę.

Pozdrawiam
adam

#184 Post autor: adam »

Witam. Wypedałuj Koleżanko błędy.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 02 sty 2016, 21:34 przez adam, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#185 Post autor: Bodek »

Karola pisze:Witam :) wracając do domu zapaliła mi się kontrolka pomarańczowa układu kontroli emisji spalin. Oleju było mało, więc uzupełniłam. Samochód mam od dwóch tygodniu. Na warsztacie wyszło że za około 5 tys km wymiana oleju. Powiązałam to jakoś intuicyjnie z olejem, ale wiadomo nie mam o tym pojęcia. Jakoś tak równocześnie nawiew przestał grzać. Czy jedno z drugim jest powiązane? Oczywiście w poniedziałek gdzieś podjadę.

Pozdrawiam
Przeczytaj te tematy, lub napisz w jednym z nich:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=30

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=90

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=15
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#186 Post autor: rafant4011 »

tomix pisze:mam pytanie czy ktoś wymieniał zaślepkę w obudowie egr , czy jest w sprzedaży itd.
sądzę że brok możesz dostać gdzieś gdzie zakuwają przewody hydrauliczne... jakiś czas temu wujkowi do ciągnika kupowałem w takim miejscu...
tomix

#187 Post autor: tomix »

dzięki, podjadę ,zapytam ;)
tomatokrauze

#188 Post autor: tomatokrauze »

Witam serdecznie
Czy ktoś mógłby mi pomóc w odnalezieniu manuala do czyszczenoa zaworu egr?
Mam bardzo podobne objawy do opisywanych powyżej czyli poszarpywanie powyżej 1700 obrotów a nawet przy zmianie biegów(automat) z 1 na 2 czuć jakby rozłączało turbinę a odczucie jakby ktoś mi nagle na hamulec nadusił. Dodam że autko ma już troche na kulane 303000. Po zakupie zauważyłem że przy prędkości około 120km/h na autostradzie czyli nie całe 2000 obrotów odczuwalne są wibracje. Początkowo myślałem że to tylko źle wyważone koła ale na innym zestawie opon zimowych jest dokładnie ten sam objaw. Wczoraj pojawiło mi się to szarpanie. Wypedałowałem błędy i otrzymałem :
038008 to już miałem prędzej
161450
161600
Dwa ostatnie być może przez to że programowali mi w piątek nowy kluczyk w serwisie opla.
Żadnego błędu dotyczącego egr czy wtrysków czy też innych żeczy.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie porady to bardzo prosiłbym o jakiekolwiek wzkazówki.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#189 Post autor: Bodek »

tomatokrauze

#190 Post autor: tomatokrauze »

Dziękuję bardzo :czyta: super lektura :czyta:
:ok: w weekend go rozbieram i wyczyszcze
KAMUI

#191 Post autor: KAMUI »

A ktoś z Was próbował rozebrać tę część mechaniczną zaworu EGR?
Mam na myśli wyjęcie tego grzybka ze sprężyną i dokładne wyczyszczenie zaworu.
cypis36

#192 Post autor: cypis36 »

Cześć. Ja w 1,7 KM125 u siebie dokonałem takiego zabiegu tzn. wyczyściłem w całości EGR. Elektronika na bok i zostaje część mechaniczna. Teraz cała operacja zajmuje mi około 30min. Tylko u mnie jest świetne dojście do EGR-a.
Pozdrawiam Marcin
Załączniki
egr1.jpg
egr.jpg
jachu
Debiutant
Imię: jachu
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI
Oznaczenie silnika: Z1.9DT
#193 Post autor: jachu »

Cześć Koledzy. Mam do was pytanie odnośnie EGR-a.Mam zosie Z1.9DT (120kucyków)przejechane mam 186tyś.z czego ja na niej nastukałem ponad 100 tyś.(a tak około 80 tyś z wyciętym chwastem) ale w większości długie trasy (około2000km w jedną strone z wyłączeniem silnika na 15-30min. max)i nigdy nie wywalił mi błąd o awarji EGR-a ja po jej zakupie nigdy go nie odkręcałem ani nigdy przy nim nic nie grzebałem być może facio który mi wywalał chwasta usunoł też EGR-a nie wiem .Pytanie mam takie czy powinienem coś przy nim zrobić skoro jest oki chyba że są jakieś inne objawy poza błędem na tablicy i przy skanowaniu też nie ma żadnej informacji odnośnie błędów zauważyłem że po wycięciu chwasta jest taki świst jak puszczam pedał gazu np. przy zmianie biegów ale to nic nie zmienia pracy silnika ani osiągów które myślę że są oki,a i z przepustnicą też nic nie robiłem.Jak myślicie czy jakiś przegląd taki profilaktyczny powinienem zrobić czy dać sobie spokój .
Ostatnio zmieniony 03 lut 2018, 16:52 przez jachu, łącznie zmieniany 1 raz.
wesolys
Mieszkaniec
Imię: Sławek
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET
#194 Post autor: wesolys »

witam jak wszystko działa to nic nie ruszać a świst po usunięciu chwasta to normalka
jachu
Debiutant
Imię: jachu
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI
Oznaczenie silnika: Z1.9DT
#195 Post autor: jachu »

oki dzięki za odpowiedz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”