To jaki ma być pierwszy objaw, dzięki któremu zaoszczędzimy kasę i zapali nam się w mózgu kontrolka: czas zająć się skrzyniąfredas pisze:............. a ja w sumie nie świadomy jeździłem rok dopóki nie zacząłem drążyć tematu te 800 stów to niepotrzebny wydatek ale polaczek mądry po szkodzie
[B] - fredas - i jego zocha 1,9cdti 120km 2007/8
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
No to teraz mnie załatwiłeś tym pytaniem widzisz ja dopiero zacząłem jak zaczęły się problemy a to już było za późno a olej w skrzyni wymienia się chyba co 60000 km no i dwumas ok musi być w moim przypadku to niewiedza mechaników przyczyniła się do owego scenariszu
Ostatnio zmieniony 06 sty 2016, 14:45 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
Mój mechanik twierdzi, że jak nie wymieniłem oleju przed 100 - tką, to teraz nie ma co ruszać, bo nic to nie da - trzeba zaczekać, aż się zacznie sypać
Szkoda tylko, że kupujemy auta używane, czasami z niewiadomym przebiegiem :> i tak na prawdę nie wiemy nic
Ale to są rozważania do innego tematu - szkoda zaśmiecać Twój
Szkoda tylko, że kupujemy auta używane, czasami z niewiadomym przebiegiem :> i tak na prawdę nie wiemy nic
Ale to są rozważania do innego tematu - szkoda zaśmiecać Twój
Ostatnio zmieniony 06 sty 2016, 14:51 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- fredas
- Zafiromaniak
Ale to są rozważania do innego tematu - szkoda zaśmiecać Twój tym się nie przejmuj ,a wymiana 60k lub 5 lat co w moim przypadku będzie co 2 lata ogarniemy i to odnośnie przebiegów to śmiem twierdzić że połowa zoch jak nie więcej ma kręcony cyferblat :>
Ostatnio zmieniony 06 sty 2016, 14:56 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
niech służy bezawaryjnością teraz!!!
jaj ja zochę kupiłem to oczywiście później tu trafiłem, naczytałem się sporo o tych naszych skrzyniach i za radą naszego skrzyniowego mechanika (Belfer) wymieniłem olej na zalecany przez niego, sporo z nim rozmawiałem i mówił właśnie, że lepiej od razu zmienić olej póki nic się z nią nie dzieje i nic niepokojącego z niej nie słychać... wlałem chyba 2,7l.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=244643#244643
http://archiwum.allegro.pl/oferta/fuchs ... 47312.html
jaj ja zochę kupiłem to oczywiście później tu trafiłem, naczytałem się sporo o tych naszych skrzyniach i za radą naszego skrzyniowego mechanika (Belfer) wymieniłem olej na zalecany przez niego, sporo z nim rozmawiałem i mówił właśnie, że lepiej od razu zmienić olej póki nic się z nią nie dzieje i nic niepokojącego z niej nie słychać... wlałem chyba 2,7l.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=244643#244643
http://archiwum.allegro.pl/oferta/fuchs ... 47312.html
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Wymieniłem kiedyś dwumasy u kuzyna w 1.7 i jego znajomemu w 1,9. Wysyłałem całość (dwumasy, docisk i tarcze) do poznania i robili całość za 1100-1200zl. Do dzisiaj śmigaja. Tak więc nie jest tak źle.Bodek pisze:Wygląda na to, że jest to podobny koszt do wymiany dwumasy, czyli w pewnym okresie należy szykować 5 tysi na dwumasę i skrzynię, albo szybko sprzedać auto
Co do oleju to każdy olej traci swoje właściwości. Nie jest to automat tak więc koszt wymiany nie jest jakiś straszny. Ja wymieniam u siebie co 3 lata czyli mniej więcej co jakieś 35-40kkm.
Czytałem na forach Vxr że leja do skrzyni m32 dodatkowy litr oleju (łącznie ok. 3l). Chroni przed zwiększonym zużyciem i lepiej wpływa na pracę.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2016, 19:51 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- fredas
- Zafiromaniak
Po wymianie wszystkiego co możliwe że tak, jest jeszcze coś co mnie irytuje natomiast jak stoi na postoju to coś jakby terkoce wystarczy że delikatnie się przemieści i cisza !? Innym razem jak jest postój na wduszonym hamulcu też sobie brrr... puszczę hamulec i nadal brrr... lekko dodam gazu tak do 1,2 k puszczę i cisza tak samo jak wduszę sprzęgło i też co któreś wciśnięcie tak robi dodam gazu i cisza wtf? macie pomysł bo powoli tracę cierpliwość i wolne środki na moje wojaże z Zośką :>
- Bodek
- Zafiromaniak
To coś jak w moim, jak zimno coś inaczej pracuje, na wiosnę jest OKfredas pisze:Jak nastały chłody czyli pod koniec listopada
Może nie lubi zimna