usuniecie DPF-a
usuniecie DPF-a
W warsztacie usunięto mi DPF, ale bez zmiany oprogramowania. Niby jest ok ale nie do końca , bo samochód pali więcej, tak jakby cały czas widział ten filtr i lekko go wypalał. Proszę niech ktos mi poleci dobry warsztat w Warszawie lub okolicach (Minsk Mazowiecki)
-
- Zafiromaniak
- Model:
Witam, panowie kuzyn w swojej vectrze ma problem z DPF to znaczy jakiś koleś (warsztat) usunął mu dpf fizycznie i niby programowo ale auto zaczęło sypać błędami a na dodatek próbuje wypalić dpfa (kontrolka żółta spiralka), OP-Com pokazuje zapełnienie filtra na poziomie 108%.
Vectra jest z silnikiem 1.9 150 koni, i tu moje pytanie!? Czy po fachowym usunięciu filtra Op-com w ogóle powinien widzieć parametry dotyczące filtra tzn. nasycenie, różnicę ciśnień i temperaturę spalin? czy po prostu koleś wziął kasę i odwalił fuchę a teraz próbuje wyciągnąć dodatkową forsę bo jak twierdzi są problemy z klapami wirowymi, egr-em świecami żarowymi czujnikiem temperatury i co tam jeszcze oczywiście on to wszystko naprawi i będzie git.
Vectra jest z silnikiem 1.9 150 koni, i tu moje pytanie!? Czy po fachowym usunięciu filtra Op-com w ogóle powinien widzieć parametry dotyczące filtra tzn. nasycenie, różnicę ciśnień i temperaturę spalin? czy po prostu koleś wziął kasę i odwalił fuchę a teraz próbuje wyciągnąć dodatkową forsę bo jak twierdzi są problemy z klapami wirowymi, egr-em świecami żarowymi czujnikiem temperatury i co tam jeszcze oczywiście on to wszystko naprawi i będzie git.
-
- Zafiromaniak
- Model:
Niestety nie pamiętam kodów i nie mam dostępu do auta kuzyna ale z tego co pamiętam z "googlowania" to był błąd egr ale w zakładce o aktywności było "nie występuje" i jeszcze jakieś (wszystkie dało się skasować) ale zastanawia mnie czemu podczas jazdy włącza się i mruga kontrolka ze świec (spiralka) nie zawsze ale jednak tego nie powinno być.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Czy to "programowo" na 100% było wykonane na tym aucie - nie powinno być takich objawów.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Zafiromaniak
- Model:
Koleś z warsztatu twierdzi że programowo ale że "silnik jest w takim sobie stanie to trzeba by jeszcze naprawić to i tamto" I teraz nie wiem czy chce wyciągnąć więcej kasy! dlatego moje pytanie o parametry filtra, wydawało mi się że Op-Com nie powinien widzieć tych danych a w szczególności zapełnienia filtra na poziomie 108 procent a sterownik nie powinien próbować wypalać dpfa (żółta spiralka).
- Bodek
- Zafiromaniak
Też tak uważam, dlatego mam wątpliwości do tego programu.
Może fizycznie jest OK, ale komp dalej widzi zapchany filtr i sygnalizuje kontrolką o braku możliwości wypalenia.
To tak wygląda, jakby konieczne było wypalenie serwisowe.
Może fizycznie jest OK, ale komp dalej widzi zapchany filtr i sygnalizuje kontrolką o braku możliwości wypalenia.
To tak wygląda, jakby konieczne było wypalenie serwisowe.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
- Zafiromaniak
- Model:
- Bodek
- Zafiromaniak
Pogadaj może z heko - aż tak biegły nie jestem, może Grzegorz coś podpowieZdenek2007 pisze:Tylko jak sprawdzić czy faktycznie dpf został usunięty programowo???
Z tego co pisał na Forum, nie da się wgrać "byle czego" trzeba to zrobić na tym, konkretnym aucie, a pisał, że niektórzy ściągają gotowce z sieci i wgrywają.
-
- Zafiromaniak
- Model:
U mnie po wycince (silnik 1,7) wartość zapchania DPF-a wynosi ciągle 2%.Nie pamiętam jak jest np z temperaturami i innymi parametrami ale najważniejsze nie mam podniesionego spalania, które było charakterystyczne dla procedury wypalania filtra.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2016, 18:01 przez pawel_km, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko jest widoczne ale jakie to ma znaczenie?pawel_km pisze:U mnie po wycince (silnik 1,7) wartość zapchania DPF-a wynosi ciągle 2%.Nie pamiętam jak jest np z temperaturami i innymi parametrami ale najważniejsze nie mam podniesionego spalania, które było charakterystyczne dla procedury wypalania filtra.
Najważniejsze, żeby filtr się nie wypalał i żeby nie rozrzedzał się olej...