Gdybyś mógł dać namiary na warsztat gdzie Ci to zrobili to byłbym szalenie wdzięczny.
Problem z kierownicą wielofunkcyjną
-
rhaaziel
-
zibi1974
-
rhaaziel
Kupiłem dziś spray do czyszczenia styków - Kontakt 60 i jutro chyba rozbiorę zarówno samo pokrętło jak i zerknę pod kierownice w celu sprawdzenia jak wyglądają styki CIM.
Dziś zastosowałem metodę siłową, opisywaną przy okazji problemów z klaksonem, tzn. przywaliłem z liścia
w osłonę od dołu kierownicy i przez 30km pokrętło nie zawiesiło się... aczkolwiek domyślam się że to nie jest żaden trwały efekt i jak się uda to jutro postaram się poczyścić wszystkie możliwe styki CIM.
Dziś zastosowałem metodę siłową, opisywaną przy okazji problemów z klaksonem, tzn. przywaliłem z liścia
-
rhaaziel
W związku z natłokiem innych spraw (zapaliła mi się instalacja elektryczna w astrze!!! i mam co nieco spalone w aucie) nie dałem rady dziś zając się tym pokrętłem, ale jak tylko będę miał chwilę to na pewno to rozbiorę i obfocę oczywiście. W tej chwili niestety priorytetem jest reanimacja podsmażonej astry 
-
majkel20061
Poczytałem i delikatnie ściemniłem...no i działa sygnał...na razie...ach...ale jednak wiązka chyba do wymiany będzie w przyszłości 
Podsumowując: moja ZB jest z pierwszej produkcji bo 11.2005 więc takie błędy się zdarzają, wiem z własnego doświadczenia bo pracuję w Polkowickim VW i te pierwsze silniki 1.9 TDi a te z ostatniego czasu to niebo a ziemia taka różnica, praktycznie dopracowano silnik na maxa. Opel pewnie nie zgłosił oficjalnie problemu z za cienką wiązką pod kierownicą...chyba że poprzedni właściciel auta nie zgłosił się do serwisu w celu wymiany, i teraz użycie świateł może mieć wpływ na przepływ za dużego natężenia prądu pod kierownicą
.
Podsumowując: moja ZB jest z pierwszej produkcji bo 11.2005 więc takie błędy się zdarzają, wiem z własnego doświadczenia bo pracuję w Polkowickim VW i te pierwsze silniki 1.9 TDi a te z ostatniego czasu to niebo a ziemia taka różnica, praktycznie dopracowano silnik na maxa. Opel pewnie nie zgłosił oficjalnie problemu z za cienką wiązką pod kierownicą...chyba że poprzedni właściciel auta nie zgłosił się do serwisu w celu wymiany, i teraz użycie świateł może mieć wpływ na przepływ za dużego natężenia prądu pod kierownicą
-
olo
podjechałem do znajomego elektryka i na moje pytanie na WD 40 to się uśmiał po pachy. popsikał sprężonym powietrzem następnie czymś w rodzaju kontakt tylko że to z firmy
,,WURTH do rdzy stykowej,, i kazal sie tym chwile pobawić - góra - dół i wciskać działa jak nowe.
,,WURTH do rdzy stykowej,, i kazal sie tym chwile pobawić - góra - dół i wciskać działa jak nowe.
-
miałczyk76
Nie koniecznie wiązka w kierownicy ,ja zmieniłem i dalej to samo.Ale zauważyłem że jak się puknie w plastik to działa.Też jak się ruszy kablami co idą do cim to tez działa
Może jak się często rusza kierownicą góra,dół to się kable załamują jak było z drzwiami .Teraz jadę i raz na jakiś czas sobie trąbię i patrze co i jak ,myślę że znajdę przyczynę tego braku klaksonu 
-
zdzichu
-
zdzichu
Gdzie dokłanie popsikał? W pokrętło, czy w jego styki?olo pisze:podjechałem do znajomego elektryka i na moje pytanie na WD 40 to się uśmiał po pachy. popsikał sprężonym powietrzem następnie czymś w rodzaju kontakt tylko że to z firmy
Przy okazji zauważyłem, że jak się odłączy zupełnie lewą kostkę, która jest pod pokrętłem, to klakson w ogóle nie działa, ciekawe nie???
-
rhaaziel
zdzichu, z własnego doświadczenia podpowiem, że ściemnianie czasem pomaga czasem nie, najbardziej skuteczną metoda i darmową
jest lekkie uderzenie z liścia
od dołu w kolumnę kierownicy, u mnie zawsze pomaga i pokrętło magicznie zaczyna działać!
Szczęśliwie z klaksonem nie miałem problemów.
ps. Rozwiązanie skuteczne i trwałe to wymiana wiązki (wymiana kilku przewodów w wiązce) gdyż są w niej za cienkie przewody.
Szczęśliwie z klaksonem nie miałem problemów.
ps. Rozwiązanie skuteczne i trwałe to wymiana wiązki (wymiana kilku przewodów w wiązce) gdyż są w niej za cienkie przewody.
-
zicc
-
Lorry
-
zdzichu
Dzięki za pomoc, u mnie pomogło troszke ściemnienie natężenia oświetlenia wyświetlacza. I faktycznie, jak światła były wyłączone to wszystko działało ok, a po włączeniu świateł od razu problem z pokrętłem i klaksonem. I na 100% to właśnie elektronika, a nie kwestie mechaniczne klaksonu.
Dziękuje za poradę raz jeszcze i już nie muszę przeklinać jak mi klakson nie działał w trakcie jazdy, i gdy akurat był potrzebny
Dziękuje za poradę raz jeszcze i już nie muszę przeklinać jak mi klakson nie działał w trakcie jazdy, i gdy akurat był potrzebny