Zafira B 2.0T 240 KM prosba o opinie lub wskazowki!
Moderator: Tunio999
Zafira B 2.0T 240 KM prosba o opinie lub wskazowki!
Witam serdecznie!
Jestem nowym clubowiczem, wiec nie linczujcie mnie za nowy temat...szukalem podobnych ale sa to stare posty i nic konkretnego sie nie dowiedzialem!
Przymierzam sie do zakupu Zafirki B 240KM, 2.0T.
Ewentualnie 2.2, 150KM.
Auto mi sie nie ziemsko podoba i ta moc... !
Mam budzet ok 40 tys, licze sie z kosztami paliwa, do pracy mam jakies 15km, auto mialo by byc kupione w niemczech i tu jezdzone wiec krajowe oferty raczej nie wchodza w gre.
Obawiam sie tylko ewentualnych kosztownych napraw typu: sprezarka, slyszalem ze sa tam tez kola dwumasowe...ale tego juz sie chce od was dowiedziec szanowni clubowicze
Wiec na co zwrocic szczegolna uwage przed zakupem?
Dodam ze raz w miesiacu robie trase 400km a tak na co dzien to do roboty 15km.
Tutaj ewentualna propozycja auta:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=7#
EDIT
Zapomnialem jeszcze zapytac...jaka jest roznica miedzy 200 konnym a 240?
Tylko moc czy cos jeszcze?
Jestem nowym clubowiczem, wiec nie linczujcie mnie za nowy temat...szukalem podobnych ale sa to stare posty i nic konkretnego sie nie dowiedzialem!
Przymierzam sie do zakupu Zafirki B 240KM, 2.0T.
Ewentualnie 2.2, 150KM.
Auto mi sie nie ziemsko podoba i ta moc... !
Mam budzet ok 40 tys, licze sie z kosztami paliwa, do pracy mam jakies 15km, auto mialo by byc kupione w niemczech i tu jezdzone wiec krajowe oferty raczej nie wchodza w gre.
Obawiam sie tylko ewentualnych kosztownych napraw typu: sprezarka, slyszalem ze sa tam tez kola dwumasowe...ale tego juz sie chce od was dowiedziec szanowni clubowicze
Wiec na co zwrocic szczegolna uwage przed zakupem?
Dodam ze raz w miesiacu robie trase 400km a tak na co dzien to do roboty 15km.
Tutaj ewentualna propozycja auta:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=7#
EDIT
Zapomnialem jeszcze zapytac...jaka jest roznica miedzy 200 konnym a 240?
Tylko moc czy cos jeszcze?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2015, 19:35 przez forman, łącznie zmieniany 2 razy.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Tak w B 2.0T jest dwumas a co do kosztów to jak będziesz chciał dbać o auto to z 100zł nie ma co podchodzić. Sam wspomniałeś turbo lubi pękać od strony gorącej i nie ważny jest przebieg po prostu tak ma w szczególności jak ktoś je nie schłodził po ostrej jeździe. Kupując paro letnie auto nawet z bardzo małym przebiegiem to i tak bardzo duże jest prawdopodobieństwo poboru oleju bo gumki zaworowe twardnieją z czasem i przepuszczają. Rdza której nie widać na progach bo są nakładki na to też trzeba uważać. A co do 2.2 się nie wypowiadam bo nie miałem styczności.
Powodzenia w szukaniu i dużo cierpliwości bo znaleźć OPC w bardzo dobrym stanie to jak ze świecą szukać.
Powodzenia w szukaniu i dużo cierpliwości bo znaleźć OPC w bardzo dobrym stanie to jak ze świecą szukać.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Gumki groszowa sprawa. Wymiana ich to koszty najlepiej zdemontować głowice chociaż są magicy co robią to na złożonym silniku. Dlatego dużo tych silników się remontuje przy przebiegach 180-200tys ze względu na spożycie a jak się ściąga głowice to i w tym momencie warto dół grzebnąć i się robią koszty. Poczytaj na profilu Wojtiego http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=13635 robił taki właśnie remont i ma przejechane 80 pare tys. On ma właśnie auto jakiego szukasz w podobnym wieku poczytaj troche u niego a zobaczysz jakie koszty są przy posiadaniu OPC.
Zastanawiam sie jeszcze nad silnikiem 2.2 , 150 konnym.
Zafirka B 2008-2010.
Ciezko znalesc jakies konkretne opinie o tym silniku.
Slyszalem ze trzeba uwarzac na lancuch rozrzadu.(lubi sie rozciagnac).
Gaz nie wchodzi w gre( okolo 10tys. rocznie).
Powiedzcie jakie jeszcze macie doswiadczenie z tym silnikiem!
Zafirka B 2008-2010.
Ciezko znalesc jakies konkretne opinie o tym silniku.
Slyszalem ze trzeba uwarzac na lancuch rozrzadu.(lubi sie rozciagnac).
Gaz nie wchodzi w gre( okolo 10tys. rocznie).
Powiedzcie jakie jeszcze macie doswiadczenie z tym silnikiem!
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
dziadostwoforman pisze:Zastanawiam sie jeszcze nad silnikiem 2.2 , 150 konnym.
dokladnie.silnik ogólnie lipa i nie polecamforman pisze:Slyszalem ze trzeba uwarzac na lancuch rozrzadu.(lubi sie rozciagnac).
Powiedział człowiek, który nigdy nie ujeżdżał tego silnika... wiem, jakie są opinie na temat tego silnika, ale kolega prosił o opinię kogoś, który miał z nim styczność, a nie powielać opinie niezadowolonych i pechowych użytkowników. To jest tak samo jak automatyczna skrzynia, a dokładnie opinie ludzi, którzy nigdy nie jeździli automatem:ryba1 pisze:dziadostwoforman pisze:Zastanawiam sie jeszcze nad silnikiem 2.2 , 150 konnym.dokladnie.silnik ogólnie lipa i nie polecamforman pisze:Slyszalem ze trzeba uwarzac na lancuch rozrzadu.(lubi sie rozciagnac).
- nigdy w życiu, co ja będę z ręką robił
- nigdy w życiu, jak to się sp...oli to kupa tysięcy idzie
- nigdy w życiu, to pali w cholere i jest mułowate
- milion opinii typu nigdy w życiu...
sam kiedyś też tak myślałem dopóki nie spróbowałem i? jestem za automatami, to jest cudne, wygoda niesamowita, awarie-jakie awarie, jeżeli będziesz dbał o olej jak o silnikowy to nie ma się co dziać (jeździłem Passatem z przebiegiem 360kkm wg licznika i nic się nie działo, ile przebiegu było w rzeczywistości to kto wie)
Kolego silniki 2,2 wcale nie są takie złe, są po prostu rzadkie, a w związku z tym części gorzej dostępne, ale są! niestety mogą być droższe, a opinie na temat łańcuchów - rozciągają się? w 2,0dti też się rozciąga i jakoś nikt tragedii nie robi, po prostu po jakimś czasie trzeba go wymienić i tyle, my mamy paski rozrządu i wymieniamy, nie cierpimy jakoś z tego powodu. Jeździliście kiedyś maluchem? tam też jest łańcuch i wymienia się go 3-4 razy częściej niż w oplowskim 2,2... nie ma co narzekać
ps. żeby nie było, że bronię czy kogoś chcę oczerniać, mam znajomego w pracy, jeździ Zosią A z 2,2. Żeby było śmieszniej, auto jest z automatem, a co jeszcze lepsze ma lpg czyli razem trzy najgorsze zła wg znakomitej większości opinii w internecie. Kolega jeździ na co dzień do pracy, wozi niepełnosprawne dziecko na rehabilitacje i co? i nic się nie dzieje, auta nie chce zmienić, ale on o nie dba czyli jak dbasz tak masz
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
kacza1982, powiem krótko.mam więcej do powiedzenia niż Ty.w oplach siedzę długo już kilka zrobiłem.nie dalej jak wczoraj robiłem (akurat Z20LET)koledze właśnie z tego forum gdzie mu forumowi mechanicy doradzali sterownik wymienić.tacy to znachorzy forumowi.jestem mechanikiem od pona 20-stu i wiem co piszę.
po za tym nie gadamy o automacie o gazie tylko o nieszczęsnym 2,2
po za tym nie gadamy o automacie o gazie tylko o nieszczęsnym 2,2
tylko szkoda że to odłamek ludzi a reszta to padakakacza1982 pisze: jak dbasz tak masz
Ostatnio zmieniony 29 gru 2015, 09:43 przez ryba1, łącznie zmieniany 1 raz.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Można jeszcze dodać, iż silnik 2.2 w ZA a w ZB, to inny silnik. W ZB ma wtrysk bezpośredni.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308