Poprawa docisku tylnej wycieraczki.
Moderator: Sebu$
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
http://allegro.pl/ramie-wycieraczki-na- ... 02994.htmlradzio1408 pisze:I wlasnie o to chodzi. A powiedzcie gdzie je kupic? Mile widziany jakis link
link był na poprzedniej stronie
Ostatnio zmieniony 18 sty 2016, 21:57 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Chrees
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XE
Najpierw myślałem, że jest walnięty silnik, co zresztą niby potwierdził mechanik. Potem się okazało, że silnik jest ok, tylko trzeba było mechanizm WD potraktować.
Przy samej wycieraczce też ktoś już grzebał. Na trzpień nad mocowaniem wycieraczki jest nałożona nakrętka, która się dowolnie obraca, a sam trzpień wygląda na zaklepany.
Chyba przyjdzie mi odpiłować trzpień nad nakrętką. Teraz pytanie: sam trzpień można wymienić, czy trzeba całość?
Najpierw myślałem, że jest walnięty silnik, co zresztą niby potwierdził mechanik. Potem się okazało, że silnik jest ok, tylko trzeba było mechanizm WD potraktować.
Przy samej wycieraczce też ktoś już grzebał. Na trzpień nad mocowaniem wycieraczki jest nałożona nakrętka, która się dowolnie obraca, a sam trzpień wygląda na zaklepany.
Chyba przyjdzie mi odpiłować trzpień nad nakrętką. Teraz pytanie: sam trzpień można wymienić, czy trzeba całość?
Panowie, właśnie skończyłem naprawiać moją wycieraczke.
I efekt jest idealny
Chciałem napisać co zrobiłem ale zauważyłem że kolega zakładający ten temat zrobił tak jak ja dzisiaj hehe.
Obciąłem dosłownie 0.5cm ten zagięty chaczyk, zagiąłem raz jeszcze młoteczkiem i założyłem, i powiem wam że jest idealnie.
Zdjąć sprężyne z wycieraczki, obciąć ten haczyk(zaczep) na dłuższym boku i zagiąć, tak wygląda po naprawie, jak oryginał
Dałem troche smaru zeby lżej chodziło
I teraz wygląda tak , a wcześniej obie części były w jednej lini, teraz samo naciąga.
A tak zbiera po naprawie, zdjęcia są ciemnie bo jest ciemnoo na dworzu hehe.
I efekt jest idealny
Chciałem napisać co zrobiłem ale zauważyłem że kolega zakładający ten temat zrobił tak jak ja dzisiaj hehe.
Obciąłem dosłownie 0.5cm ten zagięty chaczyk, zagiąłem raz jeszcze młoteczkiem i założyłem, i powiem wam że jest idealnie.
Zdjąć sprężyne z wycieraczki, obciąć ten haczyk(zaczep) na dłuższym boku i zagiąć, tak wygląda po naprawie, jak oryginał
Dałem troche smaru zeby lżej chodziło
I teraz wygląda tak , a wcześniej obie części były w jednej lini, teraz samo naciąga.
A tak zbiera po naprawie, zdjęcia są ciemnie bo jest ciemnoo na dworzu hehe.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2016, 18:48 przez N0B0DY, łącznie zmieniany 3 razy.
- wojtowca
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
A ja z ramieniem oryginalnym zrobiłem tak jak tutaj jest napisane i kupiłem nową dedykowaną wycieraczke firmy OXIMO. Efekt co najmniej dla mnie zadowalający, w końcu widzę, że widzę
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
Mam te kilka lat doświadczenia - słowem oryginał albo zakupy u doświadczonych sprzedawców komponentów dla opli. Wiedzą co się nie sprawdza, albo co warto założyć oryginalne. w tym przypadku przerabiałem temat - poprawny montaż ma bardzo duże znaczenie. Temat nie jest na 100% oczywisty.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
- mariusz_technik
- Mieszkaniec
- Model:
He he a ja prawie 4 lata już jeżdżę, wiele rzeczy zrobiłem, ale z tym ramieniem się poddałem, nie idzie zdjąć z trzpienia, zapieczone na amen, nie zejdzie i koniec. Trzeba by to chyba przeciąć i kupić nowe...i tak wycieraczka zbiera mi do połowy szyby Bo na zamontowanej chyba nic nie podpiłuję ani sprężyny nie skrócę, już coś tam kiedyś próbowałem