Brak reakcji na kluczyk

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
darfa
Świeżak
Imię: Darek
Auto: Opel Zafira B 1.8 LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: z18XER

Brak reakcji na kluczyk

#1 Post autor: darfa »

Witam wszystkich klubowiczów , wiem że temat już był przerabiany na wielu forach lecz przeszukując internet nie znalazłem rozwiązania.
Wczoraj podczas jazdy po mieście nagle zapaliła się kontrolka ładowania a po chwili kontrolka kontroli trakcji , po przejechaniu następnych kilkunastu metrów zapaliła się kontrolka silnika. Zatrzymałem się wyłączyłem silnik z nadzieją że wszystko zgaśnie , niestety nie. Po ponownym uruchomieniu silnika przejechałem jeszcze tylko 10 m i w momencie zaświeciły się wszystkie kontrolki i silnik zgasł :-( Przy próbie ponownego uruchomienia nie ma żadnej reakcji , rozrusznik nie kręci , nawet nie słychać stukania elektromagnesu. Świeci się kontrolka silnika która za chwile gaśnie oraz cały czas się świeci kontrolka IMO oraz kontroli trakcji. Podłączyłem złączkę OBD wraz ze smatrfonem aby zobaczyć błędy , niestety mam komunikat "brak połączenia" próba zobaczenia błędów na wyświetlaczu licznika też nie przynosi rezultatu. Na wyświetlaczy głównym pojawiają się literki F w miejscu KM i spalania. Gdzie szukać przyczyny zanim udam się do ASO. Dodam jeszcze że podczas zapalenia się ładowania zgłupiała również centralka od LPG , zaczęła przełączać się ciągle z LPG na benzynę.
Może ktoś zna rozwiązane od czego zacząć?

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: Tunio999 »

darfa pisze:Może ktoś zna rozwiązane od czego zacząć?
Sprawdź na innym akumulatorze :mysli:
Ostatnio zmieniony 19 sty 2016, 18:45 przez Tunio999, łącznie zmieniany 1 raz.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Kolo72

#3 Post autor: Kolo72 »

Ja bym zaczął od wyczyszczenia wszystkich styków na klemach oraz masy na budzie.
Wygląda mi to na utratę masy.

darfa
Świeżak

#4 Post autor: darfa »

Jutro rano podepnę inny akumulator i sprawdzę wszystkie styki , ciekawe że inne urządzenia działają poprawnie , światła , dmuchawa itp.

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#5 Post autor: Tunio999 »

darfa pisze:ciekawe że inne urządzenia działają poprawnie , światła , dmuchawa itp.
Mi jak cela upadła w aku to też wszystko działało ;) sam byłem w szoku :mrgreen:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#6 Post autor: Bodek »

:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

darfa
Świeżak

#7 Post autor: darfa »

dzięki wszystkim , znalazłem opisy bezpieczników i jutro zaczynam szukanie przyczyny. Zmierzyłem voltomierzem akumulator i ma 12V lecz bez obciążenia. Podmienię akumulator na inny i zobaczymy co dalej.

Skasowany użytkownik 6483

#8 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Aku masz w takim razie nie taki zły , co prawda powinien mieć na maxa 12,8V ale i tak nie jest źle.

łysy72
Przeglądacz
Imię: Marek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: CDTI

#9 Post autor: łysy72 »

Darku, miałem takie same objawy parę lat temu, padły diody w mostku w alternatorze i nie było ładowania więc akumulator miał za mały prąd rozruchowy( jak podepniesz "nowy" aku sprawdź ładowanie).Drugi przypadek miałem w tym roku,pojechałem na zakupy i już nie odpalił, okazało się że poszła cela w aku,a po wymianie na nowy zocha śmiga ;) życzę powodzenia.

darfa
Świeżak

#10 Post autor: darfa »

podpięty nowy sprawny akumulator, sprawdzone bezpieczniki oraz wszystkie grube przewody wychodzące od klem. Pomierzyłem masę na silniku i jest przejście do klemy ujemnej. Wieczorem ma podjechać znajomy z oprogramowaniem może uda się coś odczytać z innych sterowników , sterownik silnika nie odpowiada na złączu OBD

drahe
Mieszkaniec
Model:

#11 Post autor: drahe »

Brak komunikacji z ECU może oznaczać problemy z CIMem.
A próbowałeś odłączyć sterownik LPG?
Musisz zrobić diagnostykę: odczytać błędy i sprawdzić z którymi sterownikami się nie łączy.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

darfa
Świeżak

#12 Post autor: darfa »

z CIM się łączy lecz brak możliwości zaczytania parametrów , szukam dalej ale chyba nie obejdzie się bez wizyty w ASO :-( chyba że macie jakieś pomysły. Zastanawia mnie brak zasilania wyłącznika LPG , przecież centralka gazu podpięta jest do akumulatora , instalacja Stag.

Skasowany użytkownik 6483

#13 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

czy w twojej miejscoości nie ma żadnego speca , ktory by ten temat ogarnął? Ja jeszcze nigdy nie byłem w ASO z żadnym z moich aut, wszystko naprawiam za pomoca fachmanów ,bez znaczka GM na fartuchu i zawsze jest ok. :piwo: :piwo: . Mysle ,że ASO to raczej ostateczność , biorąc pod uwagę koszty ich usług...a jakość , no cóż...to równiez są ludzie a zatem różnie z tym bywa. Tutaj w Ostrowie mamy kilku elektroników samochodowych i zawsze daja radę , niezależnie z czym i z jakim autem do nich podjadę. Koszta na miare moich mozliwości . :lol:

Marc76

#14 Post autor: Marc76 »

Może robiłeś ostatnio rozrząd?

darfa
Świeżak

#15 Post autor: darfa »

rozrządu jeszcze nie ruszałem , w grudniu wymieniłem tylko cewkę po padł 4 cylinder. Znalazłem polecanego elektronika do którego postaram się dziś zaciągnąć Zośkę. Jadę do Czeladzi na Piaski , podobno jest najlepszy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”