[B]Wycieraczki szyby przedniej - czujnik deszczu
-
dampat
-
Kepherex
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Czy istnieje możliwość w zafirze regulacji czujnika deszczu, tak aby nie reagował 2-3 krople deszczu, a przy dziesięciu wycieraczki nie pracowały już na maksa? Gdy miałem espaca, tam była taka możliwość.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- paweldm
- Zafiromaniak
Musiałem, to przegapić w instrukcji. Sprawdzę jak działa.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2016, 16:53 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
weraas
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam mam problem z czujnikiem deszczu w mojej zosi B otóż nie działa on gdy polewam szybę wodą oczywiście włączyłem wycieraczki na 1 bieg. W op-comie jest komunikacja z czujnikiem deszczu ale gdy wchodzę w status czujnika to wyświetla się nie aktywowany, czy jest jakiś sposób aby aktywować czujnik op-comem czy może jest uszkodzony. Nie mam żadnych błędów, niestety czujnik zmierzch też nie działa, może to jest jakaś wspólna sprawa czy ktoś miał taki problem. Nie zmieniałem szyby. Dzięki z góry za pomoc
- paweldm
- Zafiromaniak
Niestety przy czujniku deszczu nie można regulować czasu pracy wycieraczek. Ten opis dotyczy wersji bez czujnika deszczu.
Położenie 1 praca z wykorzystaniem czujnika deszczu;
położenie 2 praca ciągła wolno;
położenie 3 praca ciągła szybko.
Położenie 1 praca z wykorzystaniem czujnika deszczu;
położenie 2 praca ciągła wolno;
położenie 3 praca ciągła szybko.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Zakładał ktoś wycieraczkę kierowcy o długości 800mm?
http://allegro.pl/wycieraczka-bosch-aer ... 12925.html
http://allegro.pl/wycieraczka-bosch-aer ... 12925.html
Ostatnio zmieniony 09 mar 2016, 15:26 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze pomozebloogers pisze:Witam
Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem przednich wycieraczek, a mianowicie działają tylko z jedną najwolniejszą prędkością, czy na pierwszym dźwignięciu manetki(uruchomienie czujnika deszczu) czy drugim działają ze stałą prędkością, gdy dźwignę manetkę do max wycieraczki stają. Dzieje się również tak, że gdy na pierwszej pozycji uruchomię wycieraczki/czujnik to w momencie gdy czujnik wykryje duże ilości wody na szybie, również się zatrzymują. Sprawdzałem:
- przekaźniki w komorze silnika (podmieniałem z auta brata (Astra H))
- op-com nie wykazał żadnych błędów.
Nie mam pojęcia co jeszcze może być. Czy miał ktoś podobny problem?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=7010
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2208
Ostatnio zmieniony 22 maja 2016, 20:51 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
-
bloogers
- shadow
- Mieszkaniec
- Imię: Adam
- Auto: Zafira 1.8 Cosmo
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jeszcze się nie bawiłem czujnikiem, ale widzę że będę trochę rozczarowany. Myślałem że będzie to działać tak jak w hondzie. Wycieraczki mają 4 tryby, przerywany, ciagly, ciągły szybki i auto. Zostawia się na auto i tyle, nie trzeba nic więcej ruszać.
-
Flora