[A] Problemy z użytkowaniem tylnej wycieraczki
Moderator: Sebu$
- Luko
- Mieszkaniec
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jeśli popracujesz nad tym wcześniej WD-40 i poruszasz trochę ramieniem od czasu do czasu to na pewno puści bez ściągacza specjalnego. Ewentualnie z pomocą kawałka szmatki i drewna zrobić podpórkę na dźwignię z klucza/śrubokręta i też powinno pójść ok.
Moja Zafira
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dwa młotki i energicznie,ale z wyczuciem uderzyć.robert1979gl pisze:Jak wiecie zakupiłem zafirę coraz bardziej mi sie podoba, co prawda ma troszkę wad i tzreba o nią zadbać ale do rzeczy, tylne ramie wycieraczki było złamane dostałem od sprzedającego nową wycieraczkę, i treaz powstał problem z wymianą wykręciłem srubkę ale jak zdjąc pozostałość starego ramienia za cholere nie chce drgnąć rusza się z całą ośką silnika wycieraczki. macie na to jakieś patenty
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, 09:00 przez janekW67, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście!
-
- Mieszkaniec
- Imię: Robert
- Auto: Opel
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Zawsze można użyć czegoś takiegoluk-asz pisze:Najlepszy będzie ściągacz trzy ramienny,schodzi bez problemu nawet najbardziej zapieczone ramię,młotkami i szarpaniem możesz połamac uchwyty silniczka wycieraczek
- koszt około 25zł
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
wymieniłem wycieraczkę z tyłu bo mi nie zbierała jak należy-gumka poszarpana była.
Dałem nową motgum i wyciera dobrze z jednym ale...
nie dociska jak nalezy w górnej części szyby-ok 10 cm pozostaje bez wycierania.
tylko góra-boki wyciera ok,na górze jak wiadomo szyba jest wygięta i tam nie sięga.
ramię wycieraczki już jest zrobione u mechanika-naciągnięta sprężyna,ale i tak nie wyciera tam...
tylko góra-boki wyciera ok,na górze jak wiadomo szyba jest wygięta i tam nie sięga.
ramię wycieraczki już jest zrobione u mechanika-naciągnięta sprężyna,ale i tak nie wyciera tam...
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Oznaczenie silnika: A18XER
Może ten sposób pomoże: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ycieraczkikibic997 pisze:wymieniłem wycieraczkę z tyłu bo mi nie zbierała jak należy-gumka poszarpana była.
-
- Debiutant
- Imię: Emil
- Auto: Zafira A 1.8 Comfort
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ja kupiłem na popularnym serwisie aukcyjnym wcześniej wspomnianą wycieraczkę z ramieniem metalowym. Efekt? Super. Nawet na zwykłej wycieraczce przegubowej zmiata całą szerokością pióra. Może wygląda mniej estetycznie niżeli plastik, ale chodzi o działanie. BTW ściągacz fajna rzecz. niestety mój nie sprawdził się w 100% gdyż przy zdejmowaniu połamał ramie, ale metalowej tulejki nie zdjął. Czyli bez szlifierki ani rusz. Bynajmniej ok 50-60 zł za ramię i widzę w deszczu przez wsteczne lusterko co się dzieję za autem
- murderbydolly
- Debiutant
- Imię: ARTUR
- Auto: Zafira A 1.8 16v//VECTRA B 2.0 16v
- Oznaczenie silnika: Z18XE
otwór do mocowania to stożek, a są dwa rodzaje tego otworu 8x10 mm i 6X8 mm - bardziej popularny...chodzi mi tu o wycieraczki metalowe...bo plastiki łamią się jak zapałki...
logicznie rzecz biorąc 6x8 wejdzie płyciej w związku z tym będziemy mieli mniej miejsca na nakrętkę do mocowania...8x10 pozostawi nam więcej gwintu na nakrętkę, ale czy w związku z tym nie będzie miała zbyt dużo luzu ??? czy bezpieczniej wziąć tą 6x8 "bardziej popularną" ???
logicznie rzecz biorąc 6x8 wejdzie płyciej w związku z tym będziemy mieli mniej miejsca na nakrętkę do mocowania...8x10 pozostawi nam więcej gwintu na nakrętkę, ale czy w związku z tym nie będzie miała zbyt dużo luzu ??? czy bezpieczniej wziąć tą 6x8 "bardziej popularną" ???
LKR - Lubelski Kierowca Rajdowy
Ja mam plastykowe ramię wycieraczki już od ok 8 mcy i sprawuje sie w miarę dobrze. mam na myśli skuteczność zbierania wody z szyby. Ale jakość działania jest na odpowiednim poziomie. . Wiadomo ,że metalowe ramię gwarantuje odpowiedni docisk i skuteczność ale akuraz pokusiłem sie na plastykowe i póki mi nie padnie , zmieniać nie będę