Sprężyny Zafira A
Moderator: Sebu$
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Podnieś cały tył najlepiej na podnośniku ale robiąc to w garaży to obie strony po kolei podkładając kobyłki, klocki nie zapominając o zabezpieczeniu przednich kół klinami. Potem odkręć koła, amortyzatory wystarczy po jednej śrubie na każdej sztuce odchylasz belkę w duł wyciągasz sprężyny i wkładasz z powrotem nowe. Lewarkiem pod windujesz każdą ze stron tak aby można było wkręcić śrubę amortyzatora. Zakładasz koła i auto opuszczasz na koła.
A co do gum to zależy:
-jak nie liczysz każdej złotówki to do wymiany
-jak chcesz żeby było dobrze ale nie chcesz wydawać bez sensu pieniędzy to oceniasz w jakim są stanie jeśli się rozpadają są mocno wygniecione albo z kruszały to do wymiany ale jak są w przyzwoitym stanie i nie widać zużycia nadmiernego to można zostawić
A co do gum to zależy:
-jak nie liczysz każdej złotówki to do wymiany
-jak chcesz żeby było dobrze ale nie chcesz wydawać bez sensu pieniędzy to oceniasz w jakim są stanie jeśli się rozpadają są mocno wygniecione albo z kruszały to do wymiany ale jak są w przyzwoitym stanie i nie widać zużycia nadmiernego to można zostawić
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
To czyli jakie by były dobre sprężyny? Takie, żeby Zośka była wysoko :-D
D&D lub Bilstein albo Lesjofors? Może K+F ?
Czy może warto zainwestować w oryginalne na przód ?
http://sklep.dixi-car.pl/sprezyna-zawieszenia-przod-kpl2-astra-gvectra-bzafira-p-6829.html
Tylko, że to koszt ok 600 zł.
Podobno do Opla sprężyny robi D&D, to jeśli by kupić D&D to sztuka ok 100 zł kosztuje.
D&D lub Bilstein albo Lesjofors? Może K+F ?
Czy może warto zainwestować w oryginalne na przód ?
http://sklep.dixi-car.pl/sprezyna-zawieszenia-przod-kpl2-astra-gvectra-bzafira-p-6829.html
Tylko, że to koszt ok 600 zł.
Podobno do Opla sprężyny robi D&D, to jeśli by kupić D&D to sztuka ok 100 zł kosztuje.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2016, 20:27 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Przeglądacz
- Imię: Rob
- Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
- Przeglądacz
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira
- Model: A
Podstawa w przypadku zawieszenia i hamulców - zawsze wymieniaj parami! Kupisz jedną nową i zapewne będzie wyższa i twardsza, szczególnie jak kupisz najtańszy zamiennik. Jeżeli kupisz używaną to już loteria, może być niżej/wyżej, a może akurat trafisz dobrze. Dla pewności i świętego spokoju (bo jeżeli jedna sprężyna pękła to druga też może niebawem) kup dwie nowe sprężynki dobrej marki i masz spokój na lata. Ja osobiście nie mam doświadczeń z wymianą jednej, ale nikt raczej nie poleci Ci takiej oszczędności
-
- Zafiromaniak
Ja polecam D&D Resory (chyba teraz Daewoon - jakaś spółka powiązana z Daewoo).
Sprężyny produkowane w Polsce dla GM (na terenie dawnego FSC/Daewoo a przecież Daewoo było częścią GM).
U mnie bezpośrednio z hurtowni fabrycznej 320 zł komplet (przód + tył wzmacniany).
Sprężyny produkowane w Polsce dla GM (na terenie dawnego FSC/Daewoo a przecież Daewoo było częścią GM).
U mnie bezpośrednio z hurtowni fabrycznej 320 zł komplet (przód + tył wzmacniany).
Ostatnio zmieniony 30 cze 2016, 11:51 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.
- black_fort
- Przeglądacz
- Zafiromaniak
Poszło auto w górę po wymianie na D&D ?black_fort pisze:Wczoraj kupiłem d&d na tył, dzisiaj zamontowane pojeździmy, zobaczymy
Ale stare to już na wykończeniu były, na jednej zamiast 9 było 8,5 zwoja, a na drugiej 7 tylko
Ja mam komplet, czeka na montaż, ale fabryczne mam jeszcze niepopękane, to jest sens wymieniać? Skoro fabryczne są niepopękane, może już tyłu ciut osiadł (LPG) ale nie szura w kilka osób.
Odświeżam temat
W piątek mają mi montować LPG zbiornik w kole zapasowym.
Z tylu mam pękniętą jedną sprężynę na pierwszym zwoju i do wymiany amortyzatory.
Jakie sprężyny polecicie w rozsądnej cenie biorąc pod uwagę, że dojdzie waga zbiornika LPG + hak.
Jak się sprawują D&D? Patrzyłem na katalog KYB i zastanawiam się nad RX6979 lub RX5420....
W piątek mają mi montować LPG zbiornik w kole zapasowym.
Z tylu mam pękniętą jedną sprężynę na pierwszym zwoju i do wymiany amortyzatory.
Jakie sprężyny polecicie w rozsądnej cenie biorąc pod uwagę, że dojdzie waga zbiornika LPG + hak.
Jak się sprawują D&D? Patrzyłem na katalog KYB i zastanawiam się nad RX6979 lub RX5420....
- black_fort
- Przeglądacz
Pamiętasz może jakie oznaczenie miały na pudełku? Nie masz LPG i haka?
Zastanawiam się nad wzmocnionymi ze względu na LPG i hak.
W piątek zapytam gazownika co myśli na ten temat.
Zbiornik 48 litrów bruttto zatankowany gazem trochę waży (liczę 25 kg sam zbiornik + gaz, pewnie jakieś 50 kg) i wisi cały ciężar na tylnej osi.
Dużo albo i niedużo, jakby jeden pasażer więcej
Zastanawiam się nad wzmocnionymi ze względu na LPG i hak.
W piątek zapytam gazownika co myśli na ten temat.
Zbiornik 48 litrów bruttto zatankowany gazem trochę waży (liczę 25 kg sam zbiornik + gaz, pewnie jakieś 50 kg) i wisi cały ciężar na tylnej osi.
Dużo albo i niedużo, jakby jeden pasażer więcej
Kupiłem w idealnym stanie używki Monroe SP3512 za śmieszne pieniądze (1 sztuka nówka kosztuje 150,00 zł a ja za 2 zapłaciłem 90 zł z przesyłką)
Po wyjęciu starych okazało się, że SP3512 są o jakieś 1,5 cm niższe. Tył siadł właśnie o te 1,5 cm. Trochę to widać, ale nie żałuję zakupu. Planuję kupić gumy podwyższające i zamontuję na wiosnę przy zmianie kół na letnie.
Wymiana sprężyn (przypominam, że jedna była pęknięta - odpadł ostatni górny zwój) i amortyzatorów sprawiły, że teraz Zafirka lepiej i pewniej się prowadzi. Nie ma takiego nieprzyjemnego bujania na drodze. Na wiosnę planuję wymianę amorków z przodu.
Pozdrawiam.
Po wyjęciu starych okazało się, że SP3512 są o jakieś 1,5 cm niższe. Tył siadł właśnie o te 1,5 cm. Trochę to widać, ale nie żałuję zakupu. Planuję kupić gumy podwyższające i zamontuję na wiosnę przy zmianie kół na letnie.
Wymiana sprężyn (przypominam, że jedna była pęknięta - odpadł ostatni górny zwój) i amortyzatorów sprawiły, że teraz Zafirka lepiej i pewniej się prowadzi. Nie ma takiego nieprzyjemnego bujania na drodze. Na wiosnę planuję wymianę amorków z przodu.
Pozdrawiam.