Alarm dźwiękowy - centralka gazu

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Stanek

Alarm dźwiękowy - centralka gazu

#1 Post autor: Stanek »

Szukam, szukam i znaleźć nie mogę.... :/
W mojej Zofii pojawił się problem, tzn. przy odpalaniu lub gaszeniu silnika pojawia się sygnał dźwiękowy ( pipczenie ) gdzieś z deski rozdzielczej. Są to 3 sygnały w 3 seriach...żadna kontrolka/komunikat nie pojawia się. O co kaman?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2016, 20:24 przez Stanek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#2 Post autor: Rybka »

Musisz zerknąć dokładniej skąd wydobywa się ten pisk.
Pewnie masz dołączony jakiś gadżet który reaguje na odpalanie i gaszenie.
A może to centralka od gazu? Lub coś podobnego. :mysli:

U mnie np takie sygnały wydaje rejestrator jazdy.
Kamerka wydaje 1 pisk przy włączeniu zapłonu (kamerka się włącza) a 3 piski w odstępach ok 3s po zgaszeniu auta.(wyłączenie kamerki)
Stanek

#3 Post autor: Stanek »

Z dodatkowych "gadżetów" mam jedynie podtlenek LPG. Jak skończy się gaz to jest potrójny sygnał dźwiękowy, natomiast teraz mam potrójny razy 3...brzęczy gdzieś z kokpitu... :/ do wczoraj nic nie brzęczało przy odpalani/gaszeniu silnika.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2016, 19:57 przez Stanek, łącznie zmieniany 1 raz.
Skasowany użytkownik 16629

#4 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Centralka z gazu piszczy. Nie wiem jak w innych, ale w Stagu można ustawić częstotliwość przeglądów i centralka w ten sposób przypomina o przeglądzie instalacji. Podjedź do gazownika i skasuje "inspekcję", a jeżeli będziesz chciał to wyłączy na stałe
Stanek

#5 Post autor: Stanek »

kacza1982 pisze:Centralka z gazu piszczy. Nie wiem jak w innych, ale w Stagu można ustawić częstotliwość przeglądów i centralka w ten sposób przypomina o przeglądzie instalacji. Podjedź do gazownika i skasuje "inspekcję", a jeżeli będziesz chciał to wyłączy na stałe
Zgadza się. Jęczy z centralki i z tego co znalazłem na stronie STAGA to instalacja chce przeglądu... :) dzięki za pomoc :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”