Halogeny/światła przeciwmgielne przód - problemy i pytania

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#106 Post autor: MARCEL! »

Mam pełne AC/NNW... Już szkoda zgłoszona.
Pies bezpański...
Zobaczę czy brać kasę czy bezgotówkowo, żeby zrobili
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#107 Post autor: lawless »

MARCEL! pisze:Mam pełne AC/NNW... Już szkoda zgłoszona.
Pies bezpański...
Zobaczę czy brać kasę czy bezgotówkowo, żeby zrobili
Teraz nasuwa się pytanie bezgotówkowo kiedy to naprawią i gdzie a kasa od ręki masz wpływ i kontrolę nad tym co sie z twoim autem wyrabia.
Podejmij mądrą decyzję :)
Myśl samodzielnie!
Skasowany użytkownik 6483

#108 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja bym na twoim miejscu wziął gotówkę. Nie wiem jak sa rozliczane szkody z AC ale kiedys mi facet wjechał w zderzak tylny na czerwonym swietle. Nic w zasadzie nie miałem uszkodzone a dostałem....2tys zł. :lol: . Poczekaj az Ci przyślą pismo , jaką kwotę ustalili i wtedy będziesz wiedział czy warto czy nie warto :)
MARCEL!
Zafiromaniak

#109 Post autor: MARCEL! »

Wiem o tym :)
Chociaż ostatni raz miałem szkodę w 2006 (akurat we mnie wjechała babka w tył, jeszcze Fiatem 126p jeździłem. Dobrze, że miałem wersje z zagłówkami i pasami bezwładnościowymi)...
Najważniejsze, że nie ucierpiał żaden człowiek.
Bo to co się wyrabia ostatnio na drogach (zwłaszcza w ostatnie Święta) to przechodzi ludzkie pojęcie... :shock:

P.S. Mam wersję auta ze spryskiwaczami przednimi (fabryczne wg VIN) i czy ten zderzak jest inny niż dla wersji bez spryskiwaczy?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2015, 20:48 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariusz 79

#110 Post autor: Mariusz 79 »

pioneet pisze:Ostatnio też niestety kota przejechałem i prawy halogen zerwało z dolnego mocowania,zbieram się już od pewnego czasu do wymiany bo zaczął parować i żarówka przestała działać. Konieczne jest zdejmowanie zderzaka?
Witam, własnie wracam z garażu i powiem tak, do wymiany żarówki jak i całego halogenu w zadnym wypadku nie trzeba ściągać zderzaka, wystarczy odkręcić nadkole jak i wlot powietrza i jest elegancki dostęp nawet bez kanału da rade zrobić ale trzeba się trochę pomęczyć, niestety coś za coś. Sprawdzone na Zafira A 1.8 16V X18XE1 jak przy innych silnikach to nie wiem ,ale pewnie tak samo. Pozdrawiam.
DCMalolat

#111 Post autor: DCMalolat »

W mojej Zosi (ZAFIRZE) wymieniłem podnosząc przód na lewarku i od dołu lampy przeciwmgielnej odkręciłem dekielek i wymieniłem.

odkręć dekielek od dołu lampy przeciwmgielnej i wymienisz żarówkę H3.

Posty pisane w krótkich odstępach czasu edytujemy i scalamy - Bodek
Załączniki
lampa przeciwmgielna 02.jpeg
Ostatnio zmieniony 11 sty 2016, 22:14 przez DCMalolat, łącznie zmieniany 2 razy.
MARCEL!
Zafiromaniak

#112 Post autor: MARCEL! »

Jednak naprawa bezgotówkowa... Myślałem, że mi pospawają zderzak, ale zaproponowali wymianę i wymianę halogenu...
Hmm akurat ASO ma umowę z ubezpieczycielem... Rzeczoznawca robił oględziny w warsztacie w ASO i w sumie już się zgodziłem na naprawę bezgotówkową (nie wiedziałem czy jeszcze coś nie wyjdzie dodatkowo bo po lekkiej stłuczce następnego dni miałem wyciek płynu chłodniczego, ale okazało się, że to nie związane ze stłuczką, spryskiwacz świateł przestał działać, później zaczął działać, jak już zdecydowałem się na naprawę bezgotówkową - widocznie przymarzł płyn heh).
W sumie można było poczekać na wycenę gotówkową i wtedy naprawić w ASO lub gdzie indziej np. na zamiennikach. Ale z drugiej strony brat miał w Astrze J 2 stłuczki.
Przód naprawiał na zamienniku (zderzak i listwę) i nie jest zadowolony.
Tył w ASO, oryginał zderzak i wszystko równo.
Także, różnie to bywa. W Skodzie kiedyś brałem gotówkę (zderzak lekko otarty, zaproponowali cały nowy, to wziąłem kasę).
Zależy od przypadku, sytuacji, auta.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2016, 10:23 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic

#113 Post autor: SD72 »

Chce zmienic zarowki w halogenach (przeciwmglowych) na

Obrazek

Podobno jedne z lepszych na rynku w tym kolorze

Co o tym myslicie :?:
Ostatnio zmieniony 08 lis 2016, 06:06 przez SD72, łącznie zmieniany 5 razy.
bazyliszek72
baranxd13

#114 Post autor: baranxd13 »

Arell pisze: Postanowiłem założyć do mojej Zafiry A ( 2003r ) światła przeciwmgielne.
Wszystko jest cacy z wyjątkiem wymiany przełącznika świateł , na starym podświetlanie zegarów oraz ustawienia świateł były ok. a po założeniu nowego podświetlanie jest o połowę słabsze i reflektory świecą stosunkowo za nisko - przestawiają się . Przełącznik oczywiście nowy zakupiony w sklepie.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2017, 21:05 przez baranxd13, łącznie zmieniany 1 raz.
Abram2006

#115 Post autor: Abram2006 »

Szukam i szukam.i znalesc nie moge jak.w zafirze B reguluje sie wysokosc halogenow ?
Dzis moja zafira nie przeszla przeglądu w DE lewy halogen swieci za nisko i prawa lampa nie ma zatyczki gumowej

Pomocy mam dwa tyg na usuniecie usterki
Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#116 Post autor: Mariusz »

Abram2006 pisze: 14 lut 2019, 21:44 Szukam i szukam.i znalesc nie moge jak.w zafirze B reguluje sie wysokosc halogenow ?
Dzis moja zafira nie przeszla przeglądu w DE lewy halogen swieci za nisko i prawa lampa nie ma zatyczki gumowej

Pomocy mam dwa tyg na usuniecie usterki
https://img01-olxpl.akamaized.net/img-o ... rev001.jpg

Tutaj jest widoczna regulacja na kluczyk ampulowy. Z tym że to jest polift.

A wersja Przed liftowa wygląda tak

https://i.imged.pl/opel-astra-iii-h-atr ... 615573.jpg
Ostatnio zmieniony 14 lut 2019, 22:41 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Abram2006

#117 Post autor: Abram2006 »

Czyli u mnie robi sie regulacje od przodu ? Tylko trzeba sciagnac obudowe halogena ? Wie ktos jak to sie robi ? Czy przez ta dziurke sie to robi ? Normalnym kluczem czy jak
Ostatnio zmieniony 14 lut 2019, 22:43 przez Abram2006, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#118 Post autor: Mariusz »

Abram2006 pisze: 14 lut 2019, 22:42 Czyli u mnie robi sie regulacje od przodu ? Tylko trzeba sciagnac obudowe halogena ? Wie ktos jak to sie robi ? Czy przez ta dziurke sie to robi ? Normalnym kluczem czy jak
Regulacja przez ten otwór w kratce. Na zdjęciu akurat jest kratka przedliftowa ale w poliftowej też jest otwór. Kluczyk ampulowy chyba 5.
Abram2006

#119 Post autor: Abram2006 »

Klucz ampulowy to tak.zwany imbus ? Jade w poniedziałek do polski czy na diagnostyce ustawia mi to ?
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#120 Post autor: Tazz »

Abram2006 pisze: 15 lut 2019, 06:25 Klucz ampulowy to tak.zwany imbus ? Jade w poniedziałek do polski czy na diagnostyce ustawia mi to ?
Dokładnie ampul to imbus. Z tego co wiem to w Polsce powinni to ustawić na stacji kontroli pojazdów
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)